Grimstad Adressetidende

Kjente jordskjelv­et på Rhodos

Grimstadma­nnen Stian Ellila, et av barna og søsterens familie opplevde natt til fredag jordskjelv­et utenfor Hellas og Tyrkia på naert hold. Han sier det var en forferdeli­g opplevelse.

- NATURKATAS­TROFE Kjetil Karlsen

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Hele senga begynte plutselig å riste og bevege seg. Det var helt grusomt.

Dette sier Stian Ellila fra Grimstad til Adressa fredag morgen. Etter en oppskakend­e natt, bokstaveli­g talt, blir han vekket da avisa ringer ham halv elleve lokal tid. Da har han fått seg noen timers søvn i løpet av natta, en natt han sent vil glemme.

Opplevde skjelvet på naert hold

Grunnen til dette er fordi han og et av barna, søstera og mannen hennes og deres tre barn er på ferie sammen i byen Lalylos på østsiden av Rhodos. Der har de vaert siden forrige lørdag, og fikk alle oppleve og kjenne på de voldsomme kreftene som var i aksjon under gårsdagens og nattens jordskjelv utenfor kysten av Hellas og Tyrkia.

Det var sent torsdag kveld og natt til fredag at flere jordskjelv kunne merkes i byen Bodrum i Tyrkia og på de greske øyene Kos og Rhodos. Ifølge VG ble ti etterskjel­v på mellom 4 og 4,7 på Richters skala målt i havet mellom den greske øya Kos og Bodrum i Tyrkia, men det kraftigste skjelvet, med en styrke på 6,7, ble registrert utenfor Bodrum 1.31 natt til fredag lokal tid. Ifølge Reuters oppsto dette jordskjelv­et rundt 10 kilometer under havbunnen utenfor Bodrum.

To omkomne, 190 skadde

VG, som siterer greske myndighete­r, skriver fredag formiddag at minst to personer er omkommet på den greske ferieøya Kos og at over 120 personer skal vaere skadet her. I Tyrkia er 70 mennesker skadet.

For Stian Ellilas og familien var jordskjelv­et svaert skremmende.

– Da klokka var halv to skulle jeg og svogeren min gå og legge oss. Da begynte plutselig hele senga og skjelve og riste. Jeg lurte på hva det kunne vaere, men tenkte ikke på at det kunne vaere jordskjelv. Da vi kikket ut på verandaen så vi at folk hang over rekkene og lurte på hva som skjedde. Det var bekmørkt her og det viktigste ble derfor å få opp ungene og få dem ut av rommet og over på den andre siden av resepsjone­n her. Han i resepsjone­n visste ikke hva som skjedde, men sa det var et stort jordskjelv. Han hadde nemlig opplevd jordskjelv før, men aldri så stort og kraftig som dette, sier Ellila på telefonen.

Folk var også redde for at det skulle rase ting ned fra bygningene rundt.

Ikke fysisk skadet

– Hvordan opplevde du skjelvet?

– Jeg har aldri opplevd jordskjelv før, og synes det var ekkelt og skremmende. Det var myr risting og hele senga beveget seg jo. Det var grusomt, sier han.

Verken Stian Ellila selv eller noen av de andre i følget hans ble fysisk skadet som følge av jordskjelv­et, men de ble alle skremt av det.

 ??  ?? SKREMMENDE: Stian Ellila og resten av familien opplevde jordskjelv­et som skremmende. Dagen derpå var det helt stille på stranda etter en tsunami.
SKREMMENDE: Stian Ellila og resten av familien opplevde jordskjelv­et som skremmende. Dagen derpå var det helt stille på stranda etter en tsunami.
 ??  ?? SKREMMENDE: Stian Ellila.
SKREMMENDE: Stian Ellila.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway