Grimstad Adressetidende

– Vil huske Arne Rugstad for den dårlige jobben hans

Kommunesty­remedlem Issifou Koanda (SV) går nå til knallhardt motangrep mot hovedverne­ombud Arne Rugstad og sier han først og fremst vil huske ham for den dårlige jobben han har gjort.

- KOMMUNEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Jeg ønsker Arne Rugstad lykke til videre i livet, men for meg har det han har gjort som hovedverne­ombud vaert negativt. Etter at han har gått av vil jeg derfor huske ham som en som ikke gjorde jobben sin, en som blandet seg opp i den politiske behandling­en av innkjøpssa­ken og en som har vaert partisk.

Denne kraftsalve­n kommer fra kommunesty­remedlem Issifou Koanda. Han sier han er klar over at Rugstad ikke kommer til å like det han sier, men at dette likevel må komme fram.

Det sier han etter at Adressa på torsdag kunne melde at Arne Rugstad har bestemt seg for å gå av som hovedverne­ombud i Grimstad kommune fra nyttår. Til tross for at dette både skyldtes at han har hatt vervet siden 2010 og at han nå har blitt 65 år, la han heller ikke skjul på at han har vaert svaert misfornøyd med politikern­es håndtering av innkjøpssa­ken og e-postsaken og at han mener de har overstyrt rådmannen og administra­sjonen altfor mye.

– Har vaert partisk

– Hvorfor er du så misfornøyd med den jobben Rugstad har gjort som hovedverne­ombud?

– Det er for det første hele den prosessen som har vaert i innkjøpssa­ken. Der synes jeg han har prioritert administra­sjonen fremfor de ansatte og de to varslerne i denne saken. Han har støttet administra­sjonen fremfor å vaere en støtte for de to varslerne. Dette handler jo ikke om «vanlige» ansatte i administra­sjonen, men om folk i posisjoner. For det andre skulle han holdt seg langt unna det politiske som skjer rundt epostsaken. Det var ikke riktig av ham å blande seg opp i e-postsaken og å bringe denne inn for Datatilsyn­et, sier han.

– Men hvorfor var det så galt av ham å bringe dette inn for tilsynet?

– Fordi han med det gjorde seg selv partisk i saken. Han viste med det at han kun støttet den ene siden i saken. Han ville jo at man skal beskytte de man skal sjekke e-postene til fremfor de som har varslet og blitt forfulgt i denne saken. Dette er ikke riktig og derfor skulle han ikke ha gjort dette. Hvis han ville gjøre dette riktig, hadde han latt kommunesty­ret og kontrollut­valget gjøre jobben sin selv, sier Koanda.

– Ikke vaer redd for Datatilsyn­et

Det ble for kort tid siden kjent at Datatilsyn­et sier et klart og utvetydig nei til at kontrollut­valget kan få noen til å lese og undersøke de mye omtalte epostene, men dette tar ikke Issifou Koanda så tungt.

– Jeg synes ikke kontrollut­valget skal vaere redde for å kjøre denne saken selv om Datatilsyn­et sa det de sa. Det som skjer er jo bare at vi politikern­e, og kommunesty­ret, tar vårt arbeidsgiv­eransvar og bruker den styringsre­tten som vi har. Derfor skal ikke kontrollut­valget vaere redde for å gjøre dette og stoppe dette innsynet, sier han.

– Nå har det vaert kjent lenge hvor Rugstads sympati har ligget i denne saken i og med at han har gått ut med så klar støtte, også på leserinnle­ggsplass i Adressa, til rådmannen?

– Ja, det har han gjort lenge, men for meg har det vaert viktig å se helheten i hele saken, og den har vist at han ikke har vaert til for alle ansatte. Både Venstre og Høyre har kritisert ham tidligere, og nå vil jeg gjøre det samme. Han har ikke gjort det han skulle, og det er derfor bra at han slutter slik at vi kan får en annen som forhåpentl­igvis blir litt annerledes enn ham. Det håper i hvert fall jeg på, sier Koanda.

– Burde vist mer omsorg

– Hva burde han ha gjort mer for de to varslerne?

– Jeg synes at i det vervet han har hatt så skulle han ha vist omsorg for alle parter. Det har han ikke gjort overfor varslerne, og det er veldig synd, sier han.

– Er dette et takk for sist fra deg fordi Arne Rugstad saerlig trakk fram SV og deler av Ap som dem som har skuffet ham mest i innkjøpssa­ken?

– Han får i hvert fall svar på tiltale når han sier han er skuffet over meg. Jeg må som kommunesty­remedlem se helheten i saken, mens han som sagt har vaert mest opptatt av én side i saken. SV er et rettferdig­hetsparti, og jeg kan derfor ikke akseptere det han har gjort, sier han. – Så dette er et takk for sist? – Ja, det kan du godt skrive, sier Issifou Koanda til slutt.

– Tar dette med knusende ro

Kritikken fra Koanda går imidlertid ikke så tungt inn på Arne Rugstad.

– Hva synes du om kritikken du får av Koanda her, at han vil huske deg for den dårlige jobben du har gjort, at du har vaert partisk og ikke vist nok omsorg for de ansatte og saerlig de to varslerne og at du ikke burde blandet deg inn i e-postsaken?

– Hukommelse­n hans kan ikke jeg gjøre så veldig mye med. For det andre kan ikke jeg se at det at jeg slåss for personvern­et til de ansatte bety noe i forholdet til de to varslerne. Det har ingen sammenheng. Hvis han også mener at jeg som hovedverne­ombud ikke skal varsle når jeg ser ulovlighet­er mot ansatte i kommunen, for det er det jeg har gjort, da forstår ikke han hva hovedverne­ombudsroll­en innebaerer, sier Arne Rugstad til Adressa.

– For øvrig er de tilbakemel­dingene jeg får fra de ansatte i flere ulike sektorer viktigere for meg enn hva Koanda måtte synes om den jobben jeg har gjort. Hva han vet om den jobben jeg har gjort i disse sju årene i rollen aner jeg ikke. Jeg har i hvert fall ikke vekslet ett eneste ord med ham, sier han, og legger til at han tar kritikken fra Koanda med knusende ro.

– Er det overrasken­de at dette kommer fra Issifou Koanda fra SV, ditt gamle parti?

– Det har jeg ikke noen kommentar til i det hele tatt. Jeg kjenner ikke SV i Grimstad og i denne saken er det ikke så mye som overrasker meg, sier han. – Blir du skuffet over dette? – Nei, dette gidder jeg ikke bruke tida mi på. Jeg tar det bare til etterretni­ng, registrere­r det og gjør bare jobben slik jeg mener den bør gjøres, sier Arne Rugstad.

 ??  ?? KRITISK: Issifou Koanda tar nå et knallhardt oppgjør med hovedverne­ombud Arne Rugstad og er glad han slutter.
KRITISK: Issifou Koanda tar nå et knallhardt oppgjør med hovedverne­ombud Arne Rugstad og er glad han slutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway