Grimstad Adressetidende

Arendal droppet «monst

Mens debatten raser i Grimstad, har Arendal Fotball valgt bort de 40 meter høye lysmastene. I stedet har de gått for 18 mindre master.

- FLOMBELYSN­ING Øystein Bjerkestra­nd

Det hersker tilsynelat­ende stor uenighet i Grimstad om hvorvidt de 40 meter høye flomlysene på Levermyr bør bygges. Enkelte naboer er frustrerte over mangelfull informasjo­n, mens andre de blir for synlige fra sjøen. På den annen side har ikke Jerv eller kommunen noe valg. Flombelysn­ing må på plass. Alternativ­et, degraderin­g eller bytte av stadion, er ikke et tema hos verken klubb eller kommune.

Det finnes imidlertid noen alternativ­er til det som har fått kallenavne «monstermas­ter»: Teleskopma­ster, master som knekkes på midten og et større antall mindre master. På Arendal Fotballs nye stadion gikk de for sistnevnte.

– Da vi fikk på plass de første skissene skjønte vi at mastene kom til å ruve veldig høyt. I en slik prosess var det vanvittig mange husstander som måtte varsles. Samtidig har vi dårlig grunnforho­ld i det ene hjørnet, som gjør at vi eventuelt måtte ha bygget et element langt inn på gressbanen som ligger ved siden om vi skulle ha 40 meter høye flomlys, sier stadionans­varlig Per Carsten Michelsen.

Konsulenth­jelp

Dermed tok Arendal kontakt med Norges Fotballfor­bund (NFF) som igjen satte dem i kontakt med konsulent Tore Krok Nielsen, ekspert på idrettsbel­ysning.

– Han hjalp oss å lage et nytt design som består av 18 mindre master på 13 til 20 meter. Prisen ble omtrent den samme, sier Michelsen.

Krok Nielsen hadde dessverre ikke tid til å prate med Adressa denne uken. Han svarte imidlertid kontant på vårt spørsmål om teleskopma­ster er mye dyrere enn vanlige master. – Ja, sa han bestemt. Det er viktig å påpeke at Norac Stadion ikke har løpebane rundt fotballban­en. Det påvirker naturligvi­s hvordan lysdesigne­t kan vaere.

– Det har ikke jeg noen forutsetni­nger for å si noe om, men vi landet iallfall på en måte som ble mer skånsom for miljøet rundt. Det kostet noen kroner i konsulentt­jenester, men vi synes absolutt det var verdt pengene, sier Michelsen.

Billigere service

Michelsen hevder også at den løsningen de kom fram til vil spare dem for større utgifter i framtiden. For Jervs vedkommend­e har det vaert spekulert i rundt 450.000 kroner i året kun for vedlikehol­d.

– Innimellom trenger lysene service, og for vår del er det begrenset hva vi kan rulle inn på banen. Med de mastene vi bygger nå blir all service innenfor den såkalte sikkerhets­sonen, som gjør at vi slipper å bruke gresset til stunge maskiner.

I Arendal har de fått med seg diskusjone­n hos rivalen på Levermyr.

– Jeg forstår at noen synes det kan bli sjenerende, men det er forsvinnen­de få timer i året man blir plaget av lyset fra mastene, avslutter Michelsen.

 ??  ??
 ??  ?? FORNØYD: Stadionans­varlig Per Carsten Michelsen.
FORNØYD: Stadionans­varlig Per Carsten Michelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway