Grimstad Adressetidende

– Bør vurdere hevbare master

-

om belysninge­n av Levermyr stadion kommet over i et mer riktig spor. Gode illustrasj­oner med utgangspun­kt i terrenget og målsatte tegninger over tiltaket er nå utarbeidet og et oppdatert nabovarsel utsendt. Man får en god beskrivels­e av det omfattende tiltaket som er foreslått oppført, og man ser de fire foreslåtte lysmastene fra ulike vinkler.

Dessverre er beslutning­sgrunnlage­t

ennå ikke komplett, og løsningen med fleksible, hevbare master er ikke tilstrekke­lig utredet. For Jerv, og alle oss supportere av klubben, er det jo ugreit at klubben har kommet litt i klem av UEFAs/NFFs flomlyskra­v i denne prosessen, men et så omfattende inngrep må ha forankring i en god prosess. En god løsning finnes, men det er ikke den som nå er foreslått.

for de TVsendte høstkampen­e, kommer som kjent ikke fra Jerv, men fra UEFA/NFF. Verdt å merke seg er at man ikke er pålagt å oppføre

Pålegget om flomlys

permanente master. Kravet gjelder kun flomlys på banen.

for å dekke lyskravet er å oppføre lavere master. Men friidretts­banen rundt fotballban­en på Levermyr, gjør imidlertid at lysmastene må plasseres lengre fra gressmatta og mastehøyde­n økes, for å kunne oppnå det strenge flomlyskra­vet på minst 1500 lux som i praksis vil si at natt blir til dag.

En vanlig metode

grunner til at oppføring av 40 meters permanente megamaster ikke er riktig for Levermyr stadion. Stadions saeregne sentrumsna­ere og topografis­ke beliggenhe­t, tilsier at estetiske hensyn må tas ved valg av lysanlegg. Siden den sentrumsna­ere fotballban­en

Det er flere

ligger på 30 høydemetre, vil 40 meter høye permanente lysmaster bli saerdeles iøynefalle­nde og dominerend­e med en samlet høyde på hele 70 meter over havet. Og i toppen av hver mast vil det vaere omfattende lysarmatur­er.

toppen av kirkespire­t ca 60 meter havet. Som de nye illustrasj­onene fra kommunen viser, vil mastene med lysarmatur­ene bli synlige i hele byen, også sett fra sentrum og havnebasse­nget. Et forslaget er at en løsning med fleksible, hevbare master bør utredes naermere.

Til sammenlign­ing er

vet at behovet for flomlysanl­egget er meget tidsbegren­set, og ifølge klubben selv kun er aktuelt ca 5-6 kamper i høsthalvår­et, blir det foreslåtte tiltaket med fire permanente megamaster enda mer spesielt. Et så tidsbegren­set behov tilsier en fleksibel løsning og ikke store faste lysinstall­asjoner.

Når man også

mastene i hvilestill­ing står lavere, og heves noe ved bruk, bør utredes bedre. Med all den ingeniør- og anleggskom­petansen som finnes lokalt, er dette kanskje mulig å lage en rimeligere løsning på enn listepris på standard teleskopst­enger.

En løsning, hvor

og med bli en løsning andre vil kopiere. Det vil muligens koste noe mer enn Europoles prisforlan­gende på de faste mastene, men det er uklart før det er utredet.

Dette kunne til

det undersøkes om flombelysn­ing ved en noe lavere lysintensi­tet/mastehøyde kan aksepteres av NFF, hensyntatt ovennevnte argumenter. Eller er det helt urimelig å forvente en viss fleksibili­tet også fra NFFs side i denne saken?

I tillegg må

 ?? SKISSE: RAMBØLL ?? LYSMASTENE: De fire 40 meter høye lysmastene som er planlagt på Levermyr skaper debatt. «Løsningen med fleksible, hevbare master er ikke tilstrekke­lig utredet», skriver Tore Møster i dette innlegget.
SKISSE: RAMBØLL LYSMASTENE: De fire 40 meter høye lysmastene som er planlagt på Levermyr skaper debatt. «Løsningen med fleksible, hevbare master er ikke tilstrekke­lig utredet», skriver Tore Møster i dette innlegget.
 ??  ?? INNLEGG: Tore Møster engasjerer seg i debatten om lysmastene på Levermyr.
INNLEGG: Tore Møster engasjerer seg i debatten om lysmastene på Levermyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway