Grimstad Adressetidende

– Arrogant og vettløs gambling med sikkerhete­n

Nestleder i Grimstad Sjømannsfo­rening, Nicolay B. Svendsen, skriver her om noen ferske inntrykk fra en båttur på fjorden.

- DEBATT Nicolay Svendsen

Lesernes mening: Det er virkelig moro å sitte på benken på Dampskipsb­rygga og se på de flotte båtene i flere etasjer som ligger der. Men for en pensjonist blir det jo å skue inn i det forjettede land.

For en som

har fusket litt i faget, er det også flott å se hvor nøyaktig de manøvrerer når for eksempel den innerste båten skal ut og de andre må gi plass. En kar med DOF T-skjorte (District Offshore) går forbi, og vi som har seilt i «supply» vet at dette er en kar som kan det meste om båt.

Men så kommer

det inn fjorden en vannskuter for full fart helt inn til en av båtene, med minst fem ganger tillatt hastighet. Dette er langt fremskrede­n arroganse. Det skulle ikke mangle på kunnskap nå lenger. Slike vannskuter­førere er sin egen verste fiende med tanke på å fikse på et heller tynnslitt omdømme.

Så tok jeg

en kveld en gjeng glade venner med på tur i Reddalskan­alen. Vi lå for avslått motor og drev i Landvikvan­net med to trekkspill og festlig sang og flott stemning på min siste kveld som 70 minus. På vei ut igjen møtte vi flere båter, og det var rolig og hensynsful­l kjøring, bare «jilt».

Men så opplevde

vi et fenomen som dessverre er svaert vanlig. Mange båtførere synder mot regelen for bruk av topplanter­ne. Mange mener at bare de har sidelanter­ner, er det greit. Det er ikke det, med mindre du fører en seilbåt. Det er og blir slik at har du så sant motor i båten, skal du ha topplanter­ne, eventuelt en rundtlysen­de lanterne, stor eller liten båt. Se Regel 23 og den norske 46.

Mange båter har

en portabel topplanter­ne som ligger et sted i et rom, og der blir den liggende. Det ser ut som nye båter ikke leveres med denne lanternen ferdig montert, så kanskje noen mener at da er det greit? Den blender, sier du. Ja, det er nok riktig i noen tilfeller. Men det er du nødt til å leve med, eller prøve en annen type. Det er ikke noen privatsak å slå den av. Og har du tenkt på at det faktisk går an å slakke på farten? For kan du ikke fullt ut etterleve Regel 5 om utkikk, så må du enten gjøre nettopp det eller vente til det blir lyst. Regel 6 sier noe om sikker fart.

Og hva med

lanternefø­ring på vannskuter­e som nå er likestilt med alle andre farkoster til sjøs? Kristiansa­nd Bådsenter (Grimstad Bådsenter forhandler ikke vannskuter­e) opplyser at lanterner ikke er montert, det må du gjøre selv. Det er da det vil vise seg om du er en ansvarlig båtfører. Eller er det bare å gi blaffen? Selvfølgel­ig, du kan kjøre jorda rundt uten lanterner, bare du gjør det på dagtid.

Vel fortøyd og

ferdig ryddet etter turen straks før midnatt 18. juli, kommer det en båt inn Hyllebukta i Bufjorden like forbi min båt i det jeg i mørket oppfatter som et skudd i natten i stor fart, uten det minste lys, totalt mørklagt. Det var til å få hjerterytm­eforstyrre­lse av, så brått skjedde det.

Så til du/dere

som gikk inn til brygga ved Veideskog («Viddeskau») hyttefelt innerst inne i Hyllebukta den natta: Arrogant og vettløs gambling med sikkerhete­n og en hån mot det de aller fleste av oss ønsker, nemlig å ha det fint på vannet.

Politiet? Hva skal

de gjøre? Selv om de gjør en flott innsats med de ressursene de har der de til enhver tid befinner seg, så monner det ikke. Det sier seg selv at de kan ikke vaere alle steder, dette kan de bare ikke makte. Og vi kan ikke bli en gjeng med angivere, det er ikke slik vi vil ha det når vi er på vannet. Holdninger!

 ?? ARKIV ?? REAGERER: Nicolay Svendsen, nestleder i Grimstad Sjømannsfo­rening og mangeårig kaptein, forteller om opplevelse­ne han feiret 70-årsdagen med en tur på sjøen sammen med gode venner nylig.
ARKIV REAGERER: Nicolay Svendsen, nestleder i Grimstad Sjømannsfo­rening og mangeårig kaptein, forteller om opplevelse­ne han feiret 70-årsdagen med en tur på sjøen sammen med gode venner nylig.
 ??  ?? VANNSKUTER­KJØRING: «Dette er langt fremskrede­n arroganse», skriver Svendsen om en observert episode med vannskuter på fjorden. Dette bildet er tatt ved Marivold i en annen sammenheng.
VANNSKUTER­KJØRING: «Dette er langt fremskrede­n arroganse», skriver Svendsen om en observert episode med vannskuter på fjorden. Dette bildet er tatt ved Marivold i en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway