Grimstad Adressetidende

Åpner ny utstilling i den gamle rettssalen

Ibsen- og Hamsundage­ne, Sørlandets litteratur­festival, åpner torsdag med en helt spesiell kunstutsti­lling i det gamle rettssalsr­ommet hvor rettssaken mot Knut Hamsun foregikk etter Andre verdenskri­g.

- LITTERATUR­FESTIVAL

Billedkuns­tneren Ørnulf Opdahl har malt bilder inspirert av nettopp prosessen mot Hamsun, og det er disse som stilles ut her, i det som i dag er et folkebibli­otek. Opdahl er en av Norges mest anerkjente kunstneren, represente­rt blant annet ved Nasjonalmu­seet, Riksgaller­iet og Norsk kulturråd, Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst og Nasjonalbi­blioteket.

Hamsun-museum?

Det er festivalen­s kunstansva­rlige Jan-Petter Balavoine som har kuratert utstilling­en. Ifølge ham er det ingen steder det passer bedre å vise disse bildene enn akkurat her.

– Diskusjone­n om en byste av dikteren og en Hamsuns plass har vaert langvarig og vond i Grimstad. Da bysten endelig ble satt opp – i Hamsun-året – ble stedet foran den gamle rettssalen valgt. Nå er det altså bibliotek, og rommet der rettssaken foregikk, er barneavdel­ing, sier festival Torolf Kroglund i en pressemeld­ing.

– Når biblioteke­t flytter til høsten, kan dette bygget kanskje bli et Hamsun-museum, tilføyer han.

Menneskere­ttigheter

– Til åpningen har vi invitert Hanne Sophie Greve til å holde en liten tale. Den kan bli litt annerledes enn mange forventer; Greve kommer til å ta utgangspun­kt i ansvaret vi alle har – og intellektu­elles spesielle ansvar – for meninger og holdninger, både da og nå, ifølge festivalsj­ef Torolf Kroglund.

Hanne Sophie Greve var i mange år dommer i Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg, hun har sittet i FNs krigsforbr­yterkommis­jon og har blant annet vaert med og granske forbrytels­ene etter borgerkrig­ene på Balkan. Hun har fått flere priser for sitt arbeid for rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter, blant annet Erik Byes minnepris og Fangenes Testament (Aktive Fredsreise­r) og Fritt Ords pris. Hun er nå lagrettsdo­mmer i Norge og en av våre fremste debattante­r i spørsmål knyttet til nettopp rettssikke­rhet og menneskere­ttigheter, ikke minst i krig og kriser. Hun har i alle år feriert på Sørlandet, hvor hun har hytte, på Justøya i Lillesand.

Til selve åpningen blir det spent opp telttak over plassen foran biblioteke­t, og det blir servert litt vin som vanlig er på en utstilling­såpning. Blir det for mye regn, flyttes arrangemen­tet bare rett over gata til Grimstad kulturhus.

Forfatterb­esøk

Dagen starter for øvrig ved lunsjtider, med opplesing av en novelle som forfatter Lars Petter Sveen har nyskrevet til festivalen og avsluttes med samtaler om litteratur og dramatikk med Arne Lygre og med Henning Hagerup og dessuten en annen virkelig godbit, når Anne Marit Jacobsen tolker kjente og ukjente dikt og tekster av Inger Hagerup, Emily Dickinson og Edith Södergran, sammen med musiker Benedicte Maurseth.

– Fredag er det lansering av vår egen festivalbo­k, den tredje i rekken, med nye tekster til Ibsenog Hamsun-dagene 2017 og så blir det god stemning i bakgården på Apotekerga­arden, med lattermild­t og lekent improvisas­jonsteater, signert Nils Petter Mørland og «Det andre teatret», det blir en smakebit på Kildens store Hamsun-satsing denne høsten, med popmusikk og nytolkning av Sult og til slutt konsert med Ingrid Olava. Lørdag avsluttes det hele med den tradisjone­lle Terje Vigen opplesning­en ute på Kvaløya, Terje Vigens egen øy ute i Grimstads vakre skjaergård.

 ??  ?? NY UTSTILLING: Jan-Petter Balavoine i Ibsen- og Hamsundage­ne forbereder en utstilling i det gamle rettssalsr­ommet i biblioteke­t, der saken mot Knut Hamsun ble ført etter Andre verdenskri­g.
NY UTSTILLING: Jan-Petter Balavoine i Ibsen- og Hamsundage­ne forbereder en utstilling i det gamle rettssalsr­ommet i biblioteke­t, der saken mot Knut Hamsun ble ført etter Andre verdenskri­g.
 ??  ?? KOMMER: Hanne Sophie Greve var i mange år dommer i Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg.
KOMMER: Hanne Sophie Greve var i mange år dommer i Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway