Grimstad Adressetidende

Først må vi forebygge

Lesernes mening: Kan hende er Norge et av verdens beste land å leve i.

- DEBATT Svein Ole Samuelsen, for IOGT Agder

Men det er

ganske mange som har oppvekst- og levekår som gjør at de ikke kan stille seg bak et slikt utsagn.

Antakelig scorer Norge

også høyt på forebyggen­de tiltak og innsats for å hjelpe sårbare grupper. Likevel er det noe helt vesentlig i det politiske håndverket som ikke holder mål. Ett eksempel sier mye: i løpet av denne stortingsp­erioden er det iverksatt flere tiltak for å redusere bruken av tobakk.

Et flertall i

Stortinget var til og med så opptatt av dette at reisende som avstår fra å kjøpe tobakk i taxfree-butikkene i stedet kan kjøpe mer alkoholvar­er.

Det bør vaere

mulig å se at dette er svaert tvilsom forebyggin­g. Lovverket er i økende grad blitt tatt i bruk for å begrense tobakkskad­ene. Tilgjengel­igheten er blitt redusert. Ingen behøver å tvile på at det også har påvirket både forbruk og holdninger.

Når det gjelder

alkohol, har både tilgjengel­igheten og forbruket økt. Det har også behovet for hjelpetilt­ak. Det er bra med en opptrappin­gsplan i rusomsorge­n, som helseminis­teren jobber for, men som uttrykk for politiske prioriteri­nger er dette utilstrekk­elig. For mange går det på liv og helse løs lenge før de kan komme til behandling. Mange skader er vanskelig å reparere.

Virkelig god forebyggin­g

handler i ytterste konsekvens om «det som ikke skjedde». Iblant er dét en gevinst som bare kan leses ut av statistikk i form av faerre uønskede hendelser, mindre sykdom, faerre unge som faller ut av et utdannings­løp osv. Det er i slike endringer på samfunnsni­vå at de store gevinstene ligger.

Rusmidler gjøres så

farlige eller ufarlige som politikken legger opp til. Derfor trenger vi politikere som er villige til å ta inn over seg at lover og regler både har en direkte virkning, og også påvirker holdninger. Hvis vi hever blikket vil vi se at pils i parken, flere salgsstede­r for alkohol, oppretthol­delse av taxfreeord­ningen, lengre åpningstid­er og fjerning av Vinmonopol­et verken er gode holdningss­kapende eller forebyggen­de tiltak. Politikere som er våkne nok til å se dette, sitter med nøkkelen til at det i fremtiden kan bli faerre skader å reparere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway