Grimstad Adressetidende

Omorganise­ring og ansvar

«Det er altså kommunesty­ret som har det øverste ansvar for organiseri­ngen, selv om ansvaret er delegert til rådmannen», skriver anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness i dette innlegget.

- DEBATT Anne Mo Grimdalen leder Grimstad Venstre Odd Bjørn Ness

Lesernes mening: I avisinterv­juer synes det som om rådmannen og ordfører mener det er rådmannen som bestemmer hvordan organiseri­ngen i kommunen skal vaere. Rådmannen sier bla at formannska­pet vil bli holdt orientert. Ingen ting om kommunesty­ret. Ordfører sier i et intervju – publisert på Adressas nettside den 01.08. – at «Det (omorganise­ringen) ligger under rådmannens ansvarsomr­åde, og er i så måte noe vi politikere bør holde oss unna. Vi har bedt om å bli orientert om hva som foregår, men vil ikke bli forelagt et forslag som vi skal godkjenne.»

Det virker som de to – i sin samkjørte opptreden – ikke har satt seg godt nok inn i kommunelov­en. I § 24.1 står det at «Kommunesty­ret kan tildele formannska­pet, utvalg, styre for institusjo­n eller administra­sjonssjefe­n myndighet til å opprette og nedlegge stillinger og til å treffe avgjørelse i personalsa­ker.» I kommentare­ne står det at «Kompetanse­n til å opprette og nedlegge kommunale stillinger tilligger om utgangspun­kt kommunesty­ret». Rådmannen har fått delegert «myndighet til å treffe avgjørelse­r i personalsa­ker i medhold av kommunelov­ens § 24.1» og andre lover og reglemente­r. I kommentare­ne står det også at for at rådmannen skal kunne fungere på en tilfredsst­illende måte, er det naturlig at rådmannen har stor frihet til å opprette og nedlegge stillinger innen rammer fastsatt av kommunesty­ret.

Men det er altså kommunesty­ret som har det øverste ansvar for organiseri­ngen, selv om ansvaret er delegert til rådmannen. Derved kan kommunesty­ret når som helst trekke tilbake delegert myndighet, omstøte vedtak rådmannen har truffet, og gripe inn i en prosess som ikke går bra. Det er mye som tyder på at prosessen i Grimstad ikke går bra. Verken når det gjelder faglighet, gjengjelde­lse overfor varslere eller når det gjelder økonomiske rammer.

Våre folkevalgt­e i kommunesty­ret kan altså ikke «holde seg unna». De har ansvaret.

Den 17.08 skal det vaere et møte i formannska­pet, hvor rådmann og ordfører skal orientere om bla «Organisasj­onsendring­er: Innspill i høringsrun­de. Ansettelse av kommunalsj­ef Organisasj­on. Ansettelse av innkjøpsle­der.» Per 14.08.17 foreligger det ikke sakspapire­r i forbindels­e med møteinnkal­lingen. Hvorfor dette hastverket i en veldig viktig prosess?

Formannska­pet bør sørge for at rådmann og ordfører ikke foretar noen handlinger som medfører organisasj­onsmessige endringer – langt mindre opprettels­e av nye stillinger – før kommunesty­ret har hatt muligheten til å ivareta sitt ansvar.

 ??  ?? RÅDHUSET: «Formannska­pet bør sørge for at rådmann og ordfører ikke foretar noen handlinger som medfører organisasj­onsmessige endringer – langt mindre opprettels­e av nye stillinger – før kommunesty­ret har hatt muligheten til å ivareta sitt ansvar»,...
RÅDHUSET: «Formannska­pet bør sørge for at rådmann og ordfører ikke foretar noen handlinger som medfører organisasj­onsmessige endringer – langt mindre opprettels­e av nye stillinger – før kommunesty­ret har hatt muligheten til å ivareta sitt ansvar»,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway