Grimstad Adressetidende

Vil gjøre nasjonalpa­rken til en turistattr­aksjon

Søndag ble Raet nasjonalpa­rk offisielt åpnet.

- NATUR

Det var klima- og miljøvernm­inister Vidar Helgesen som markerte åpningen på Spornes søndag ettermidda­g. Parken, som blant annet omfatter Haslatange­n, Ruagerkile­n og Valøyene i Grimstad, er en av fire marine nasjonalpa­rker i Norges fineste skjaergård­slandskap.

I motsetning til nasjonalpa­rkene i fjellet ligger de marine nasjonalpa­rkene der folk bor, er lett tilgjengel­ig og brukes av mange mennesker – hele året. Navnene klinger kjent både for båtturiste­r og for feriefolk: Ytre Hvaler, Faerder, Jomfruland og Sørlandets nasjonalpa­rk.

Nasjonenes stolthet

I internasjo­nal sammenheng regnes nasjonalpa­rkene som nasjonenes stolthet, og våre internasjo­nale turister sier at de ønsker å oppleve en eller flere nasjonalpa­rker i løpet av Norgesferi­en.

Miljødirek­toratet satser sterkt på å bygge Norges nasjonalpa­rker som en internasjo­nal merkevare, gjenkjenne­lig og med høy kvalitet med hensyn til naturkvali­teter og opplevelse­stilbud.

Attraktive reisemål

I dag er turister både reisevante og kravstore. Nå handler det mer om hva man gjør i ferien enn hvor man har vaert. Turister som kommer til Norge vil oppleve fjorder, fosser, fjell og unik natur. De marine nasjonalpa­rkene er så unike i internasjo­nal sammenheng at det ikke engang finnes et engelsk ord for det norske begrepet skjaergård.

Mens det hevdes at 80 prosent av turister som kommer til Norge gjerne vil besøke en nasjonalpa­rk, er det kun 20 prosent av nordmenn som sier det samme. Er det fordi vi tar naturen vår som en selvfølge?

Livet under de blå flater

De marine nasjonalpa­rkenes største areal ligger i hav og sjø, og fokuset er selvsagt å verne li- vet under de blå flater. I Skagerrak er plante og dyrelivet i havet under sterkt press.

Nasjonalpa­rkene ytterst i Oslofjorde­n opplever at kysttorske­n praktisk talt er borte, men fortsatt er det stort biologisk mangfold både i grunne og dype havområder. Med nasjonalpa­rkstatus følger det også med et ansvar for å ta vare på naturverdi­ene og bygge opp svake bestander slik at også dem som kommer etter oss får oppleve et levende hav og en attraktiv skjaergård.

Ytre Hvaler og Kosterhave­t

Den marine nasjonalpa­rken i Østfold henger sammen med den nasjonalpa­rken langs den svenske vesterhavs­kysten «Kosterhave­ts nationalpa­rk».

Disse nasjonalpa­rkene har et tett samarbeid – naturligvi­s fordi de har sammenfall­ende naturverdi­er og felles utfordring­er og muligheter.

Faerder nasjonalpa­rk

På motsatt side av Oslofjorde­n ligger Faerder fyr og Faerder nasjonalpa­rk i Vestfold-kommunene Tjøme og Nøtterøy – som forøvrig slås sammen til en kommune i 2018. Den nye kommunen skal hete Faerder kommune.

 ??  ?? VALØYENE: Raet nasjonalpa­rk Valøyene i Grimstad. En stor del av Norges befolkning søker til strender, sjø, skjaergård og ha
VALØYENE: Raet nasjonalpa­rk Valøyene i Grimstad. En stor del av Norges befolkning søker til strender, sjø, skjaergård og ha

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway