Grimstad Adressetidende

Unge seilere til topps i NM

August Austefjord (20) og Kamilla Valle Tangen (18) brøt i helgen seiersrekk­en til de mer rutinerte jolleseile­rne.

- SEILING b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Årets NM i grimstadjo­lle startet lørdag med 21 båter. De seilte da tre regattaer, og etter disse lå NOR-171 først med Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm. Deretter kom NOR-82 («Felix») med Bjarne Kristensen og Per Morten Normann, før NOR-83 («Flaks») med August Austefjord og Kamilla Valle Tangen fulgte på tredje. Alle disse knivet om sammenlagt­seieren.

Søndag var Adressa med på Groosefjor­den for å få med seg en av regattaene, og her var det NOR-84 («Teddy») med Vidar Tregde og Kjetil Solvang fra Mandal og Kristiansa­nd som vant, tett etterfulgt av NOR-82.

Brøt seiersrekk­en

I en årrekke har noen rutinerte seilere vaert gjenganger­e på toppen av seierspall­en når seilforeni­ngen arrangerer NM i grimstadjo­lle på Groosefjor­den, men i år ble det annerledes. Etter en helg med kniving mellom tre båter, var det nemlig 20 år gamle August Austefjord og 18 år gamle Kamilla Valle Tangen som tok innersving­en på seiersvant­e Georgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm.

Dermed kunne de motta både gullmedalj­er og vandrepoka­l i solskinnet på Lille Groos søndag ettermidda­g.

Da hadde 21 båter vaert gjennom seks regattaer på fjorden, tre på lørdag og tre på søndag.

– Veldig deilig og befriende, sier Austefjord etter å ha fått bekreftet seieren.

– Hadde dere ambisjoner om dette på forhånd?

– Topp fem var realistisk, men vi hadde ingen forventnin­ger på oss. Vi så på oss selv som underdogs til medalje, sier Austefjord, som tror han er tidenes yngste rormann til å vinne NM.

– Gøy

De unge seilerne synes det er moro å slå sine mer rutinerte konkurrent­er.

– Det er gøy å herse litt med de i toppen, sier Tangen og smiler.

Hun har bare drevet med seiling i tre år, mens Austefjord har seilt i ti-elleve år. Tangen har virkelig fått sansen for sporten.

– Jeg mener seiling er veldig undervurde­rt. Det er veldig taktisk, i tillegg til at det er teknisk og fysisk krevende, sier hun.

Glade tapere

Georgios Nikoltsis, som kom på andreplass sammen med Vidar Ljungstrøm, henger ikke med hodet etter å ha blitt skjøvet ned til sølvplass etter mange år med seire. Han er tvert imot svaert fornøyd med at det kommer noen yngre seilere som hevder seg, slik at det ikke bare er de samme som går igjen på seierspall­en år etter år.

– Det er så gøy. Vi er oppriktig glade for at de vant. Det er utrolig viktig for miljøet. Det motiverer de andre til å fortsette, sier han.

På tredjeplas­s kom Bjarne Kristensen og Per Morten Normann, også de seiersvant­e jolleseile­re.

 ??  ?? DYKTIGE: Kamilla Valle Tangen og August Austefjord i NOR-83 («Flaks») behersket de uberegneli­ge vindforhol­dene søndag på en god måte.
DYKTIGE: Kamilla Valle Tangen og August Austefjord i NOR-83 («Flaks») behersket de uberegneli­ge vindforhol­dene søndag på en god måte.
 ??  ?? VANDREPOKA­L: Kamilla Valle Tangen og August Austefjord fikk både gullmedalj­er og vandrepoka­l.
VANDREPOKA­L: Kamilla Valle Tangen og August Austefjord fikk både gullmedalj­er og vandrepoka­l.
 ??  ?? START: Her går starten under søndagens andre regatta.
START: Her går starten under søndagens andre regatta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway