Grimstad Adressetidende

- Når blir det pensjonist­enes tur?

Lesernes mening: Pensjonist­enes inntekt har gått ned de siste tre årene.

- DEBATT Edle Gulløy Larsen

Vi har fått en uførepensj­onsreform som har gjort det vanskelige­re for mange av de uføre pensjonist­ene våre, og når vi sier i fra; Ja, da beskyldes vi for å sutre.

Pensjonsre­formen ble innført for å gjøre pensjonssy­stemet mer «baerekraft­ig», et litt fint ord for at systemet skulle bli billigere for samfunnet. Kanskje var det nødvendig? Jeg vet ikke og skal ikke bruke tid på hele reformen her, men velger å holde meg til noen ganske får punkter.

Ett av de mange grepene som ble vedtatt i pensjonsre­formen var måten pensjoner blir regulert på. Det ble slutt på reelle forhandlin­ger i trygdeoppg­jørene. I stedet kom et drøftingsm­øte og en fast regel som sa at pensjonist­ene skulle få 0,75 prosent mindre enn lønna til gjennomsni­ttet av lønnsmotta­kerne hvert år. I flere år førte det til at både lønn og pensjon økte, på grunn av gode lønnsoppgj­ør. De siste tre årene derimot, har vi hatt lavere reallønnsu­tvikling enn de yrkesaktiv­e. Dermed har denne regelen fått et utslag politikern­e ikke hadde sett for seg når de innførte den. Pensjonene går ned.

Til og med politikern­e våre har sett dette. Tidligere statsråd Robert Eriksson lovte å rette opp dette, men kom aldri så langt. Siden har man satt på ulike former for plasterlap­per. Minstepens­jonen er økt, men det kommer ikke de offentlig ansatte til gode, på grunn av samordning. Skattesats­en er justert, men det kommer ikke de med de laveste pensjonene til gode osv.

Nylig kom Arbeiderpa­rtiet og Jonas Gahr Støre på banen med et mer helhetlig forslag. De foreslår at pensjonist­ene får et gjennomsni­tt av lønns- og prisvekste­n hvert år. Det sikrer pensjonist­ene mot tap i dårlige tider, men vil kunne gi dem mindre når lønningene stiger kraftig.

Vi skryter av trepartssa­marbeidet i norsk arbeidsliv. Likeverdig­e parter setter seg ned, vurderer den økonomiske situasjone­n, hva naeringsli­vet tåler av høyere lønninger og andre goder, og blir til slutt enige om hva som bør vaere et fornuftig nivå i lønnsoppgj­øret. Slik gjorde vi det i trygdeoppg­jørene, og slik bør vi begynne å gjøre det igjen. Vi vil tilbake til reelle forhandlin­ger! fylkeslede­r for Fagforbund­ets pensjonist­er i Aust-Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway