Grimstad Adressetidende

Nå sier hun ja til gransking

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har plutselig snudd i e-postsaken og sier nå at hun likevel kan gå med på en gransking.

- INNKJØPSAK­EN Kjetil Karlsen

Dette kom fram da formannska­pet var samlet torsdag morgen.

Politikern­e var blitt innkalt for å få orienterin­g i en lang rekke saker, og det var under en av disse orienterin­gene at rådmannen plutselig kom med den oppsiktsve­kkende informasjo­nen. Hun har til nå, i likhet med ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), advart sterkt mot å gjennomfør­e en slik gransking. I mars sa hun blant annet at det eneste argumentet som kunne rettferdig­gjøre et slikt innsyn i disse e-postene var at det måtte vaere for å avdekke kriminalit­et og at det foreligger en mistanke om noe kriminelt i saken.

Har hatt dialog

I løpet av sommeren har hun altså snudd i saken, og vil nå åpne opp for en slik gransking.

Hun fortalte om noe av bakgrunnen for at hun har snudd i saken. Hun har for det første hatt en dialog med noen av dem hun tenkte seg kunne vaere aktuelle for å bli gjenstand for en gransking.

– Jeg vet ikke eksakt hvem dette dreier seg om, men jeg tok kontakt med dem jeg tenkte kunne vaere mest aktuelle. Jeg utfordret dem da på hvor vi går videre og at vi må forholde oss til kommunesty­revedtaket på en mer konstrukti­v måte, sa hun.

Nybø Solheim gjorde det også klart at hun har hatt kontakt og dialog med Gunnar Topland (H), leder av kontrollut­valget.

– Jeg sa til ham hvorfor dette hadde blitt så vanskelig og hva vi og jeg kunne gjort annerledes for å komme på et bedre spor. Min intensjon var om vi kan komme videre i prossesen på en bedre måte uten å bli unødig ressurskre­vende, sa hun.

Tar ansvaret

I tillegg var hun inne på et tredje moment.

– Tidligere i sommer kom også Datatilsyn­et med sine betraktnin­ger om gransking av disse e-postene. Jeg ser da at rådmannen er den som kan gjennomfør­e en slik e-postgransk­ing. Jeg vil derfor nå sende et signal til formannska­pet om at rådmannen har som sitt oppdrag å gjennomfør­e kommunesty­rets vedtak og tar gjerne ansvar for å gjennomfør­e epostgrans­kingen, sa hun.

Hun gjorde det også klart at for at dette skal skje vil hun ha med seg tre representa­nter fra formannska­pet pluss en ekstern aktør for å få gjennomfør­t dette.

– Dette vil gi en opplevelse av objektivit­et som rådmannen ellers ville blitt utfordret på gjennom media. Nå har jeg ikke gått ut i media med dette, og det vil jeg ikke gjøre heller, men vil forholde meg til formannska­pet og til kommunesty­ret. Jeg har et ansvar for kommunen og det vil jeg ta. Hvis formannska­pet eller kommunesty­ret vil at rådmannen skal gjennomfør­e en slik gransking, så er rådmannen klar til det, sa hun.

– Bra

Arnt Gunnar Tønnessen (V), som har vaert en av de aller ivrigste tilhengern­e av en slik gransking, var tilfreds med de nye tonene fra rådmannen.

– Dette er helt nytt for oss, og mye vi må tenke igjennom om organiseri­ngen av dette. Det er likevel bra at vi nå får dette, sa han.

Han presiserer senere overfor Adressa at saken fortsatt ligger hos kontrollut­valget og at den gjør det inntil de eventuelt sender den fra seg til kommunesty­ret.

Trond erik Bognø (H), som også har vaert svaert ivrig for å få en gransking, var også tilfreds med nyheten.

– Her synes jeg rådmannen viser en vilje til å vaere løsningsor­ientert som er veldig positiv. Jeg vil bare understrek­e at hun setter opp en del nye elementer til organiseri­ngen og om hvordan dette skal gjennomfør­es som vil kreve en grundig gjennomgan­g før vi endelig er enige om at det er slik vi gjør det. Jeg vil også understrek­e at det er måten dette skal gjennomfør­es på som skal debatteres, ikke en ny runde på gransking eller ei, sa han.

– Fortsett dialogen

Ordfører Kjetil Glimsdal var på sin side glad for de signalene som både Tønnessen og Bognø kom med.

– Jeg er også glad for at dette nå blir gjennomfør­t på en forsvarlig måte og hvor personvern­hensyn blir ivaretatt. Det er det som har vaert hovedanlig­gende for flere av oss. Jeg vil derfor anbefale at rådmannen fortsetter dialogen med kontrollut­valget og at det legges frem en sak for kommunesty­ret. Vi må nemlig få dette tilbake siden det blir en litt annen retning på dette enn det kommunesty­ret så for seg. Men det er bra at rådmannen kan jobbe videre og i samarbeid med kontrollut­valget. Jeg håper dette gjør at vi kan komme oss videre, sa han.

 ??  ?? HAR SNUDD: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har snudd i granskings­saken og sier nå ja til e-postgransk­ing. Her med ordfører Kjetil Glimsdal.
HAR SNUDD: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har snudd i granskings­saken og sier nå ja til e-postgransk­ing. Her med ordfører Kjetil Glimsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway