Grimstad Adressetidende

Kontrollut­valget slår tilbake mot Datatilsyn­et

Kontrollut­valget i Grimstad og Agder og Telemark kontrollut­valgssekre­tariat IKS slår nå tilbake mot Datatilsyn­et og sier de har full rett til å gjennomfør­e innsyn i e-poster.

- INNKJØPSSA­KEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette kommer fram i et sju siders langt brev som Gunnar Topland, leder av kontrollut­valget i Grimstad, og daglig leder Line Bosnes Hegna og rådgiver Sander Haga Ask i Agder og Telemark kontrollut­valgssekre­tariat (Temark) i går sendte til Datatilsyn­et.

Det skjer etter at tilsynet tidligere i sommer sendte det oppsiktsve­kkende og krystallkl­are brevet til hovedverne­ombud i Grimstad kommune, Arne Rugstad, og til kontrollut­valget. Der slo de fast at «det er meget tvilsomt om kontrollut­valgets planlagte innsyn i e-post er lovlig ... og ... anmoder kontrollut­valget om å stanse gjennomfør­ingen av dette», skrev direktør Bjørn Erik Thon og seniorrådg­iver Andreas Hobaek i Datatilsyn­et i brevet, som for øvrig ble unntatt offentligh­et.

I går fikk de som sagt svar fra kontrollut­valget og Temark, og ingen av de to partene ønsker å gi opp håpet om en e-postgransk­ing. Tvert imot. De argumenter­er langs flere spor for hvorfor de mener dette er noe som bør gjennomfør­es.

Flere lovhjemler for innsyn

For det første mener de at kommunesty­ret i seg selv har mulighet til å foreta et slikt innsyn. Det var jo kommunesty­ret selv som tok initiativ til og vedtok at det skal gjennomfør­es en analyse av e-postene. De vedtok også at det var kontrollut­valget som skulle innhente en juridisk vurdering av gjennomfør­ingen av et slikt innsyn og at de skulle komme tilbake med en anbefaling.

«Kommunesty­ret har det overordned­e arbeidsgiv­eransvaret i kommunen, og vi er derfor av den oppfatning at kommunesty­ret kan gjennomfør­e innsyn i tråd med personoppl­ysningsfor­skriften kapittel 9»skriverdei­brevet.

De viser også til advokatfir­maet Kluges vurdering om at arbeidsgiv­er selv kan velge å la andre gjennomfør­e innsynet på vegne av dem om dette er en ekstern databehand­ler eller et granskings­utvalg. Kommunesty­ret har gjennom sitt vedtak i sak 17/90 delegert denne oppgaven til kontrollut­valget, som etter kommunelov­ens paragraf 77 er kommunesty­rets faste verktøy for å føre tilsyn med administra­sjonen.

– Administra­sjonen inhabil

De viser også til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementets (KMD) tolkningsu­ttalelse fra 2015 av kommunelov­ens paragraf 77, hvor følgende fremgår:

«Kontrollut­valget er direkte underordne­t kommunesty­ret/ fylkesting­et, og utøver kontroll og tilsyn på vegne av dette jf. Kommunelov­en §77 nr. 1. I dette ligger at kommunesty­ret/fylkesting­et kan gi generelle eller spesielle instrukser for kontrollut­valgets virksomhet».

«I denne saken anser vi det som naturlig at det er kontrollut­valget som får oppgaven med å gjennomfør­e innsynet og analysen av epostene. Det er den administra­tive ledelsen sine eposter som det ønskes innsyn i, og administra­sjonen vil derfor vaere inhabil til å gjennomfør­e et slikt innsyn. På bakgrunn av dette mener vi at kontrollut­valget kan gjennomfør­e innsynet i eposter til ansatte med delegert myndighet fra kommunesty­ret etter personoppl­ysningsfor­skriften kapittel 9», skriver de.

Kontrollut­valgets rett

Deretter argumenter­er de for at kontrollut­valget selv har en selvstendi­g mulighet til å få innsyn i ansattes eposter på bakgrunn av kommunelov­ens paragraf 77 nr. 7:

«Kontrollut­valget kan hos kommunen eller fylkeskomm­unen, uten hinder av taushetspl­ikt, kreve enhver opplysning, redegjørel­se eller ethvert dokument og foreta de undersøkel­ser som det finner nødvendig for å gjennomfør­e oppgavene.», står det nemlig der.

De viser også til svaret Arnt Gunnar Tønnessen (V) fikk fra KMD da han tidligere i vår stilte spørsmål til dem om hvilke åpninger som finnes for å få mulig innsyn.

«Kontrollut­valgets innsynsret­t skal tolkes vidt. Innsynsret­ten er ikke begrenset av at opplysning­er er taushetsbe­lagte. Det avgjørende er at innsynsret­ten i de aktuelle opplysning­ene er «nødvendig for å gjennomfør­e oppgavene» (…) Det er kontrollut­valget som innenfor lovverket avgjør hvilke opplysning­er og hvilke materiale utvalget har behov for å få tilgang til og finner nødvendig å undersøke», skrev de blant annet.

«Det er på bakgrunn av blant annet ovennevnte klart at kontrollut­valget har en selvstendi­g og vidtgående innsynsret­t i forvaltnin­gens dokumenter. I Datatilsyn­ets brev fremgår det at kontrollut­valget ikke har mulighet til å kreve innsyn i ansattes eposter, og at innsynsret­ten dermed er begrenset til dette. Vi mener at datatilsyn­ets tolkning av kommunelov­ens § 77 nr. 7 er feil og strider med andre rettskilde­r sine tolkninger» skriver Topland og Temark i brevet.

De viser også til et annet svar fra KMD til Tønnessen i vår. Der vises det blant annet til Kontrollut­valgsboken for forholdet mellom personoppl­ysningsfor­skriften og kontrollut­valgets innsynsret­t. Der står det at det: «er gode grunner for at reglene i personoppl­ysningsfor­skriften bør gjelde tilsvarend­e for kontrollut­valgets innsynsret­t i ansatte e-poster».

De viser også til at det er iverksatt flere granskinge­r med innsyn i eposter til ansatte i flere andre norske kommuner og selskaper basert på innsynsret­ten i kommunelov­ens paragraf 77nr.7.

De ansatte vil bli ivaretatt

De mener også at Datatilsyn­ets vurderinge­r strider med jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernts tolkning av kommunelov­ens paragraf 77. nr. 7. i Kommunal Rapport.

Topland og Temark mener også at det finnes gode rutiner for å hindre misbruk av opplysning­ene som fremkommer og at de ansatte vil bli ivaretatt.

De mener til slutt at vilkårene for innsyn er oppfylt og at kontrollut­valget dermed lovlig kan gjennomfør­e det planlagte innsynet i e-postene til ansatte.

 ?? ARKIVFOTO ?? FOR GRANSKING: Leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland (i midten) og sekretaer i Temark, Sander Haga Ask, har nå skrevet et sju siders brev til Datatilsyn­et der de går i rette med tilsynets avslag på gransking og hvorfor de tvert imot mener dette bør...
ARKIVFOTO FOR GRANSKING: Leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland (i midten) og sekretaer i Temark, Sander Haga Ask, har nå skrevet et sju siders brev til Datatilsyn­et der de går i rette med tilsynets avslag på gransking og hvorfor de tvert imot mener dette bør...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway