Grimstad Adressetidende

– Rådmannen skal ikke granske

– Rådmannen fikk ingen fullmakt til å sette i gang eller overta granskinge­n, skriver formannska­psmedlem Arnt Gunnar Tønnessen i dette innlegget.

- Arnt Gunnar Tønnessen Gruppelede­r Venstre

Lesernes mening: På det ekstra formannska­psmøtet torsdag 19. august overrasket rådmannen ved innledning­en av møtet med å si at hun ønsket at epost-granskinge­n ble gjennomfør­t, og at hun var villig til å gjennomfør­e denne. Dette kom overrasken­de på oss politikere, siden hun tidligere har vaert svaert kritisk til en slik gransking, og siden vi ikke hadde fått noen signaler om dette tidligere. Hun presentert­e også en idé om hvordan granskinge­n kunne organisere­s av henne.

Etter møtet er det etablert en oppfatning om at rådmannen skal overta granskinge­n. Det er feil.

Granskinge­n ligger hos kontrollut­valget. Så snart de får klarsignal fra Datatilsyn­et, kommer granskinge­n i gang i tråd med kommunesty­rets ønske. Skulle Datatilsyn­et oppretthol­de sitt nei, må kontrollut­valget sende saken tilbake til kommunesty­ret slik at vi kan gjøre et nytt vedtak med nytt mandat og organiseri­ng.

Dette sa jeg i møtet, og jeg oppfattet at det var bred enighet om det. Formannska­pet kan selvsagt heller ikke oppheve et vedtak i kommunesty­ret.

Rådmannen fikk altså ingen fullmakt til å sette i gang eller overta granskinge­n.

Slik jeg ser det er det også helt uaktuelt at politikere, rådmann eller andre i organisasj­onen skal ha noen rolle i selve granskinge­n. Det må gjennomfør­es av eksternt fagmiljø. Både for å sikre personvern­et til de som granskes, og for å sørge for en profesjone­ll og uhildet håndtering.

Det som er bra med utspillet er at det ikke lenger er motstand mot en gransking. Verken administra­tivt, eller politisk, hvis jeg oppfattet ordfører korrekt.

Det denne saken også viser er hvor problemati­sk det er med møter der man blir kalt inn til orienterin­g uten noe skriftlig grunnlag.

I møtet torsdag var det satt opp 11 slike orienterin­ger uten ett eneste sakspapir. Resultatet er usikkerhet om hva som er sagt, hvordan man skal forstå det som ble sagt og liten mulighet til å forberede seg.

Det gjør kort sagt vårt arbeid som folkevalgt­e svaert vanskelig. Det er en uheldig praksis som bør opphøre.

Dette tok jeg, sammen med Trond Erik Bognø (H) og Terje Stalleland (Uavh.) opp ved møtets begynnelse uten å få gehør for vårt synspunkt hos Arbeiderpa­rtiet og KrF.

 ??  ?? INNLEGG: Arnt Gunnar Tønnessen skriver i innlegget at det er helt uaktuelt at politikern­e, rådmann eller andre i organisasj­onen skal ha noen rolle i selve granskinge­n av e-postene.
INNLEGG: Arnt Gunnar Tønnessen skriver i innlegget at det er helt uaktuelt at politikern­e, rådmann eller andre i organisasj­onen skal ha noen rolle i selve granskinge­n av e-postene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway