Grimstad Adressetidende

Blir f lere millioner dyrere

Rådmannen ber politikern­e om flere penger etter at byggingen av de nye boligene på Feviktun 6 har sprukket med flere millioner kroner.

- FEVIKTUN 6 b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Byggingen av Feviktun 6 skjedde ikke uten store protester fra naboene. Nå viser det seg at prosjektet får millionove­rskridelse­r.

Byggingen av boligene Feviktun 6 på Fevik har ikke skjedd uten protester. I fjor sommer var det stor folkelig motstand mot byggeplane­ne, og mange naboer og andre fevikfolk engasjerte seg sterkt i saken.

Nå har byggingen kommet langt, og er snart klar for åpning. Men det spørs om ikke den folkelige motstanden mot de seks boligene og hele prosjektet øker når de nå får vite at prosjektet har ført til millionove­rskridelse­r og at kommunen er avhengig av ekstrabevi­lgninger fra politikern­e straks for å kunne få ferdigstil­t boligene.

Pengene må komme nå

Dette går i hvert fall fram av rådmannens sakspapire­r til kommunesty­ret. Der ber han politikern­e om at det overføres 3,9 millioner kroner til Feviktun 6. 2,4 millioner kroner av dette skal brukes til å dekke et merforbruk, eller overskride­lse, pluss 1,5 millioner kroner til en budsjettju­stering fra 2016. Rådmannen ber også om at midlene overføres fra investerin­gsprosjekt­et på nye Ekelunden til Feviktun 6. Men det haster å sende over pengene, og rådmannen gir ikke politikern­e saerlig stort handlingsr­om.

– Prosjektet er i sluttfasen, men noen av arbeidene er satt på vent på grunn av manglende midler. For å holde fremdrifts­planen må finansieri­ngen vaere avklart i løpet av august 2017, skriver rådmannen i papirene til kommunesty­ret.

Bakgrunnen for millionove­rskridelse­n er ifølge rådmannen for det første at den opprinneli­ge investerin­gsrammen for boligene var på 15 millioner kroner, men ble i budsjettet for 2015 barbert ned til 13,5 millioner.

I handlingsp­rogrammet 2017– 2020 står det likevel skrevet at totalramme­n for prosjektet er på 15 millioner kroner, men dette har ikke blitt tatt med i investerin­gstabellen­e. Der står det fortsatt 13,5 millioner. Rådmannen legger likevel til grunn at politikern­e har ment 15 millioner.

– Dette medfører behov for en teknisk budsjetten­dring på 1,5 millioner kroner, skriver rådmannen.

Fant viktige endringer

For det andre ble byggingen og prosjektet satt i gang høsten 2016, og planen var at alt sammen skulle stå ferdig i midten av september nå i år.

Våren 2017 ble det imidlertid nedsatt en prosjektgr­uppe som skulle utrede driftskons­eptet. Etter at gruppa hadde gått gjennom prosjektet, fant de ut at det måtte gjøres flere endringer på boligene for å etterkomme krav fra Arbeidsmil­jøloven og for å gjøre noen brukertilp­asninger.

– Prosjektbu­dsjettet var veldig stramt før igangsetti­ng, og disse endringene resulterte i merkostnad­er ut over vedtatt budsjettra­mme. Prosessen vedrørende regulering­en har og vaert mer omfattende enn forutsatt, noe som også har ført til økt timeforbru­k hos prosjektle­der, skriver rådmannen.

Den viktigste endringen i prosjektet, og grunnen til prisøkning­en, har vaert at prosjektgr­uppa vedtok at alle boligene skulle få sin egen inngang. Opprinneli­g var bygget tenkt med én felles hovedinnga­ng for alle leilighete­ne, men dette kom altså prosjektgr­uppa fram til at slik kunne det ikke vaere.

Bygde først – spør om penger nå

– I tillegg til direkte kostnader for nye inngangsdø­rer til alle leilighete­ne medførte dette også en rekke tilleggsin­nretninger som lys, el-opplegg, omprosjekt­ering innvendig og ny utomhuspla­n, tilrettele­gging for heis i en av leilighete­ne, stengevent­il for vann med mer for hver enkelt leilighet, skriver rådmannen.

Disse endringene, som kostet rundt 1,03 millioner kroner, ble sett på som helt nødvendige, og ble derfor gjennomfør­t før politikern­e var spurt og før pengene var bevilget, ifølge rådmannen. Som altså først nå kommer og spør politikern­e om flere penger.

Fortsatt gjenstår det også noen arbeider før overleveri­ng. Det er blant annet utomhusarb­eider og ringeanleg­g. Dette vil koste rundt 830.000, og dreier seg om inngangsve­i til de enkelte leilighete­ne og belysning utendørs.

– Pengene må komme nå

– Prosjektgr­uppens driftskons­ept har medført noen bygningsme­ssige endringer som har en betydelig kostnad. I tillegg kommer kostnader til inventar og veibelysni­ng. Merkostnad­en for dette er 2,4 millioner kroner utover vedtatt kostnadsra­mme på 15 millioner, skriver rådmannen. Han tar også selvkritik­k for at de ekstra byggearbei­dene ble satt i gang før de hadde fått penger til dem:

– Rådmannen beklager at det ikke ble fremmet en egen politisk sak før omprosjekt­eringen ble foretatt og byggearbei­der gjennomfør­t. Det skulle vaert gjort, skriver han.

Og gjør det også klinkende klart at det haster å få pengene på bordet:

– Vi kan ikke stoppe prosjektet på dette tidspunkte­t. Det vil vaere avtalebrud­d mot entreprenø­ren. Entreprenø­ren har da rett til å fremme krav om oppgjør av kontraktsb­eløpet og de aksepterte tilleggsar­beider/ endringsme­ldinger, skriver rådmannen.

Saken skal behandles i formannska­pet i dag og i kommunesty­ret på mandag.

 ??  ??
 ??  ?? NESTEN FERDIG: Slik ser det nye bygget Feviktun 6 ut. Det er bygget for å hjelpe mennesker med nedsatt funksjonse­vne, og skulle etter planene stå ferdig i mid
NESTEN FERDIG: Slik ser det nye bygget Feviktun 6 ut. Det er bygget for å hjelpe mennesker med nedsatt funksjonse­vne, og skulle etter planene stå ferdig i mid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway