Grimstad Adressetidende

Mener private må inn i Hamsun-museum

Rådmannen er fortsatt positiv til at det jobbes videre med planene om å få et eget Hamsunmuse­um i Storgaten 44.

- b HAMSUN-MUSEUM Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette går fram av rådmannens innstillin­g til kommunesty­ret.

I sakspapire­ne går det fram at kommunesty­ret tidligere har vedtatt at det skulle utarbeides en forstudie til en mulig etablering av et Hamsun-museum i Grimstad. Denne forstudien sier noe om hvorfor et museum bør etableres, hvilke oppgaver og hva slags innhold det bør få, den sier noe om bygg og lokaliseri­ng, organiseri­ng og finansieri­ng og mulige ringvirkni­nger og betenkelig­heter med etablering­en av et slikt museum.

Etter å ha vurdert alle disse faktorene nøye konkludere­r altså arbeidsgru­ppen med at en bør arbeide videre med en etablering i Storgaten 44 som et eget forprosjek­t.

Har vaert jobbet med dette lenge

Det vises for det første til at det har vaert jobbet med planer om et eget Hamsun-museum i Grimstad helt siden 2001. Dagens bibliotek i Storgaten 44 har også vaert et aktuelt alterna- tiv, og saerlig nå som bibliotek i desember i år flytter til nytt lokale.

For det andre er det i dag kun ett offentlig eid og drevet bygg for formidling av forfattere­n Knut Hamsun: Hamsunsent­eret på Hamarøy og det tilknytted­e barndomshj­emmet på Hamsund. Grimstad på sin side har en rekke Hamsun-relaterte steder og bygninger med stor grad av autentisit­et, og autentisit­et er i dag ett av stikkorden­e for hva mange turister søker.

For det tredje vil et Hamsunmuse­um gi en etterlengt­et styrking av satsingen på Dikternes By, og vil også vaere et viktig supplement til Ibsen-museet.

Kan bli hovedsatsi­ngsområde

– Reiseliv og litteraer turisme kan bli et av tre hovedsatsi­ngsområder i den strategisk­e naeringspl­anen som er under utarbeidel­se, og statistikk viser at kulturturi­ster legger igjen mer penger enn andre på sine reisemål. Både nasjonale og internasjo­nale nettverk for forfatterm­useer, nyutviklin­g av digitale formidling­småter med mer kan gi økt kunnskap og attraktivi­tet for Grimstad, står det i sakspapire­ne. Det blir også vist til at selv om et slikt museum og en slik satsing vil koste penger, vil det også gi oppmerksom­het og penger til kommunen og naeringsli­vet.

Forslaget til vedtak

Basert på dette foreslår altså rådmannen overfor kommunesty­ret at de tar forstudien fra arbeidsgru­ppen til etterretni­ng, at det igangsette­s et forprosjek­t for å etablere et Hamsun-museum i Grimstad, med det mandatet som forstudien anbefaler og at rådmannen får fullmakt til å opprette prosjektgr­uppens medlemmer. Det anbefales også at det settes av midler til arbeidet med forprosjek­tet i budsjettet for 2018.

– Private bør komme med

Torolf Kroglund, festivalsj­ef i Ibsen-Hamsun-dagene, er litt overgitt over at han synes det tar så lang tid med den kommunale kverna, og mener derfor at private bør komme inn i museet.

– Ja, jeg mener at private bør komme med inn i disse planene og i dette museet. Da kommer det noen nye krefter inn, og det tror jeg kan vaere sunt. Det vil også gjøre at det ikke bare blir en kommunal saksgang på det, og at man kan evne å tenke litt nytt. Jeg mener også at dette både vil gi en fortgang i selve prosessen og at det vil gjøre museet relevant og attraktivt, sier han til Adressa.

Må få nytenkning

Han legger til at arbeidet med dette museet har pågått i mange år allerede og at det fortsatt vil ta uhorvelig lang tid hvis det bare er kommunen som skal fortsette med det.

– Man vet heller ikke hva dette blir til slutt. Folk i det kommunale kulturbyrå­kratiet har sittet i de samme stillingen­e i naer sagt 100 år, og jeg er litt skeptisk til at de klarer å tenke nytt. Jeg tenker derfor at for å få litt forgang og relevans i dette prosjektet bør private og folk utenfra hentes inn. Dette museet bør bli et offentlig-privat samarbeid, sier han.

 ??  ?? FORKJEMPER­E: Torolf Kroglund (t.v.) og Jan Petter Balavoine kjemper for at dette bygget, Storgaten 44, skal få bli et Hamsun-museum når dagens bibliotek flytter ut. Nå kan det gå som de vil.
FORKJEMPER­E: Torolf Kroglund (t.v.) og Jan Petter Balavoine kjemper for at dette bygget, Storgaten 44, skal få bli et Hamsun-museum når dagens bibliotek flytter ut. Nå kan det gå som de vil.
 ??  ?? PÅ PLASS: Bysten av Knut Hamsun står utenfor Storgaten 44 på det som heter Knut Hamsuns plass.
PÅ PLASS: Bysten av Knut Hamsun står utenfor Storgaten 44 på det som heter Knut Hamsuns plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway