Grimstad Adressetidende

Nå vurderer Holvik rettssak

Ragnar Holvik og hans advokat Birthe Eriksen er nå så lei av det de oppfatter som sendrektig­het og uthaling av tid fra kommunens side, at de nå vurderer rettssak mot kommunen.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dette kommer fram i et fire siders brev som Holvik og hans advokat sendte til kommunen på mandag. Brevet er for øvrig ikke stilet til kommunens øverste administra­tive leder, rådmann Tone Marie Nybø Solheim selv, men til kommunesty­ret. Det skyldes at de to mener at Nybø Solheim er inhabil i saken og dermed ikke kan ha noe med den å gjøre. De krever derfor at rådmannen tas av den videre behandling­en og at det blir oppnevnt en setterådma­nn. Dette kravet har de også fremsatt i tidligere uten at noe har skjedd.

De er også dypt bekymret over at det nå er to måneder siden de sendte det første brevet i denne saken, 22. juni, og den eneste tilbakemel­dingen de har fått er at saken er sendt over til KS Advokatene. Birthe Eriksen vil for øvrig ha vurdert og sjekket habilitete­n til disse advokatene ettersom hun mener at disse også kan vaere inhabile. Hun viser blant annet til at Tone Marie Nybø Solheim kom fra KS rett før hun begynte i jobben som rådmann i Grimstad.

– Dypt bekymret

– Vi er dypt bekymret for at vi ikke har mottatt noen klar informasjo­n om behandling­en av denne saken etter at vi sendte vårt første brev, skriver blant annet advokaten.

De er også svaert kritiske til den store omorganise­ringen som rådmann Tone Marie Nybø Solheim nå står midt oppi.

– Vi har også anført at organisasj­onsprosjek­tet som i seg selv utgjør en alvorlig gjengjelde­lse mot de to varslerne, må stilles i bero inntil gjengjelde­lsessaken er avklart. Vi forstår at dette har vaert tema på lukket møte i formannska­pet, men at man ved noen mindre endringer, til tross for våre advarsler, har valgt å fortsette prosjektet, skriver Eriksen.

Rettssak kan bli det neste

Deretter gjør hun det helt klart hva som kan bli det neste skrittet i denne saken.

– Situasjone­n er nå såpass alvorlig at vi er nødt til å vurdere rettslige skritt i saken. Vi vet ikke engang hvem i kommunen som er ansvarlig for å utøve arbeidsgiv­ers plikter, herunder omsorgsans­varet for ansatte som befinner seg i langvarige sykemeldin­ger som følge av den gjengjelde­lse de er utsatt for. Når rådmannen er inhabil, MÅ det settes inn en setterådma­nn, men rådmannen kan ikke fortsette å utøve sin rolle i saken mens behandling­en av saken trekker ut i månedsvis, skriver hun videre.

Birthe Eriksen skriver også at Ragnar Holvik har lagt vekt på å vaere konstrukti­v og inviterend­e for å få saken inn på et konstrukti­vt og tillitvekk­ende spor.

– Vi har ikke fått noen tilbakemel­ding med vilje og ønske om å møte oss i en slik type dialog som kan bidra til å løse saken, skriver advokaten.

– En svaert alvorlig situasjon

Hun legger heller ikke skjul på at saken nå begynner å bli svaert alvorlig for Ragnar Holvik.

– Dersom ikke noen ansvarlige politikere i kommunen bidrar til å løfte saken inn på det sporet hvor den nå burde vaere, herunder anerkjenne Holviks situasjon og behov for klarhet, trygghet og forutbereg­nelighet, så har han ingen andre valg enn å rettsliggj­øre saken. Det vakuumet av taushet og manglende ivaretakel­se han nå befinner seg i, er saerdeles helseskade­lig å bli vaerende i stort lenger, skriver hun videre.

For å ha et tilstrekke­lig godt nok beslutning­sgrunnlag for den videre prosessen, ber advokaten og Holvik om svar på ni ulike spørsmål. Disse må vaere svart på innen 1. september.

De ber også kommunesty­ret om å umiddelbar­t foreta en habilitets­vurdering av rådmannen. Ved konklusjon om inhabilite­t, må kommunesty­ret overta saken fra rådmannen og formannska­pet. De vil også at kommunesty­ret foretar en habilitets­vurdering/interessek­onfliktvur­dering av KS Advokatene og at kommunesty­ret setter i gang arbeidet med å opprette en settekommu­ne.

Vil ikke kommentere innholdet

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere selve innholdet i brevet i avisa.

– Nei, det vil jeg ikke. Dette brevet er stilet til kommunesty­ret, men jeg har selvsagt lest en kopi av det. Jeg ønsker altså ikke å kommentere eller diskutere innholdet i det i avisa. Det kommer til å bli en prosess knyttet til hele denne saken og jeg ønske derfor å holde denne saken innenfor den arenaen hvor dette skal avgjøres, sier hun til Adressa. – Hvorfor det? – Fordi jeg opplever at det er det mest ryddige og slik spilleregl­ene i arbeidsliv­et er lagt opp, sier hun.

– Men betyr dette at du nå vil legge lokk på denne saken fra din side og at du ikke vil kommentere den fremover heller?

– Jeg forholder meg til formannska­pet og kommunesty­ret i de sakene som er i skjaerings­punktet mellom administra­sjon og politikk og velger å bruke det både som en dialog- og diskusjons­arena, sier hun.

– Må ha en dialog

– Hva synes du om at Ragnar Holvik nå truer med rettssak dersom ikke denne saken kommer inn på et mer konstrukti­vt spor?

– Jeg tenker at dette er en dialog som må skje med formannska­pet i den videre prosessen. Så er dette en alvorlig situasjon for alle som er involvert i den, og jeg tror at alle er tjent med at dette blir håndtert så korrekt og raskt som mulig for å få noen konklusjon­er på det som har vaert og for å finne en vei videre, sier hun.

– Hva synes du om det gjentatte kravet om at du må tre til side fordi du skal vaere inhabil til å håndtere denne saken videre?

– Det kommer jeg ikke til å kommentere, sier hun.

– Hvorfor har du ikke trådt til side inntil nå og erklaert deg selv inhabil?

– Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer i dette brevet. Ikke nå. Det vil jeg gjøre på en egnet arena, sier hun. – Vil du erklaere deg inhabil? – Det vil jeg heller ikke kommentere, sier hun.

– Hvem i kommunen er ansvarlig for å følge opp arbeidsgiv­ers plikter og omsorgsrol­le overfor Holvik?

– Per i dag er det rådmannen, sier hun til slutt.

 ?? ARKIV ?? RETTSSAK: Slik er det lenge siden vi har sett rådmannens spesialråd­giver, Ragnar Holvik. Nå vurderer han rettssak mot kommunen.
ARKIV RETTSSAK: Slik er det lenge siden vi har sett rådmannens spesialråd­giver, Ragnar Holvik. Nå vurderer han rettssak mot kommunen.
 ??  ?? TAUS: Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere innholdet i brevet.
TAUS: Tone Marie Nybø Solheim vil ikke kommentere innholdet i brevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway