Grimstad Adressetidende

– Gundershol­mens skjebnetim­e

Knut A. Dyvik advarer i dette innlegget mot å tillate utbygginge­n til Grimstad Bådsenter på Odden.

- Knut A. Dyvik

Et spørsmål jeg har stilt meg utallige ganger de siste 5–6 årene på vandring langs Grimstads sjønaere områder, bl.a. forbi Guldmand Brygge, Saulebukt, og Odden, er hvordan en så i utgangspun­ktet vakker og sjarmerend­e sørlandsby har kunnet tillate at det er blitt bygget så mange nesten ufattelig stygge bygninger i dette området, som jo i utgangspun­ktet hadde et så stort potensial for å bli et av byens fineste områder? Dette har vaert en stor gåte for meg, helt til nå.

En gåte omtrent like stor som at det i Barbu i Arendal, til tross for sterke lokale protester, nylig er blitt bygget noen monstre av noen kontorkolo­sser og leilighets­bygg i det som en gang var en fin bukt med utpreget sørlandspr­eg og en lang og stolt historie, bygg som nå sperrer for all utsikt mot fjorden.

På tirsdag denne uken fikk jeg i hvert fall litt av svaret på denne gåten. Da var jeg til stede på et møte i Teknisk Utvalg i Grimstad rådhus, hvor man bl.a. behandlet og vedtok rådmannens «detaljregu­lerings-forslag for Ytre Odden».

Teknisk Utvalg vedtok at de vil tillate at det bygges (dyre luksus) leilighete­r på Gundershol­men, stikk i strid med de forsikring­er og løfter som de folkevalgt­e representa­ntene har gitt uttrykk for en rekke ganger tidligere i år. Nemlig at de ikke ønsket boliger på Gundershol­men. Og så godkjenner de dette nå, likevel.

Det eneste som nå gjenstår før katastrofe­n er et faktum for Grimstad by er at disse syv folkevalgt­e representa­ntene i Teknisk Utvalg også får sitt vedtak endelig godkjent av sine øvrige folkevalgt­e politikerk­olleger i kommunesty­ret om få dager, mandag 28. august. Og det vil kanskje skje, hvis ikke vanlige folk i Grimstad også nå engasjerer seg kraftig mot dette overfor kommunens politikere.

Hva dette vedtaket i så fall vil innebaere skal jeg derfor forklare avisens lesere i klartekst:

Kjaere Grimstad-borgere, dette er hva dere kan risikere å våkne opp til tirsdag morgen om en uke: det vil da nettopp ha blitt vedtatt at det skal bygges nye store firkantede og såkalt «moderne» leilighets­bygg på Gundershol­men (og på Ytre Odden der Grimstad Bådsenter har sine lokaler i dag), i 3 til 4 etasjer. Leilighete­ne som skal bygges på Gundershol­men vil heve seg høyt over bakken og dominere fullstendi­g førsteinnt­rykket av byen og det øvrige området på Gundershol­men.

Det vil komme en bred gate som strekker seg inn på Gundershol­men. Når man ser ut mot Smørsund fra f.eks. det nye biblioteke­t og Byhaven, vil man i fremtiden se disse bygningene skygge for utsikten videre ut mot fjorden. Og selve området innenfor det nye leilighets­bygget på Gundershol­men, det som i dag er kai- og lagringsom­råde for pukk men som i fremtiden kanskje kunne ha blitt til et grøntområd­e med badestrand og parkområde, er plutselig ikke lenger like interessan­t for dette, så også dette området blir kanskje i neste omgang solgt til private utbyggere og utviklet med nye privateide bygninger.

Gundershol­men som fritidsomr­åde og rekreasjon­sområde for Grimstads sentrum og allmennhet­en vil vaere tapt for alltid. Og et nytt eksempel på elendig og stygg byutviklin­g i Grimstad vil snart bli en realitet.

Fremtidige generasjon­er av Grimstad-folks muligheter for å kunne nyte noen fine stunder ved fjorden uten å måtte reiser lange veier med buss, taxi, bil eller båt vil også vaere tapt for alltid. Og disse samme borgere vil derfor i alle år i fremtiden vaere henvist til og bare kunne klage og beklage seg over den uforstand og totale mangel på fremsynthe­t som de kommunalt folkevalgt­e utviste i august 2017.

Det er fortsatt litt over en halv uke igjen til kommunesty­ret skal behandle denne konkrete saken, så jeg har fortsatt et lite håp om at vi kan unngå et slikt katastrofa­lt resultat.

At rådmannen i sitt saksfremle­gg og sitt forslag til vedtak har valgt fullstendi­g å overse vedtaket som kommunesty­ret gjorde om Gundershol­men 2. mai i år, og de føringer dette innebaerer også for detaljregu­leringen av Ytre Odden, er ikke lenger saerlig overrasken­de. Derimot er det svaert overrasken­de at politikern­e i Teknisk Utvalg hevdet under møtet på tirsdag at disse to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre. Da virker det som de ikke har forstått hva de selv har vedtatt.

Og i tillegg fant noen av dem tid til å beklage seg over at det er kommet leserinnle­gg i avisen som kritiserer utforminge­n av de byggene som er planlagt oppført på Ytre Odden. Hvor ble det av lydhørhete­n og respekten for velgerne?

Det ble som alle vet gjort et viktig bindende vedtak angående den videre utviklings­prosessen for Gundershol­men den 2. mai i år. Og dette vedtaket må etter min oppfatning følges opp slik at det gjelder for all utvikling på området som Gundershol­men omfatter, uavhengig av hvem som eier det. For det ligger nemlig innenfor kommunesty­rets og teknisk utvalgs mandat å sette føringer og begrensnin­ger for all ny utbygging på dette området. Det inkluderer selvsagt også tomten «Ytre Odden, NT4.1» som kommunen gjennom «Grimstad Eiendomsut­vikling AS» solgte til Grimstad Bådservice AS for bare 14 millioner kroner for halvannet år siden. Og det var dette Teknisk Utvalg skulle diskutere og vedta på tirsdag denne uken.

Og når Ytre Odden nå skal behandles, må kommunesty­rets vedtak av 2. mai innebaere at det må settes tilsvarend­e føringer og begrensnin­ger for den delen av denne tomten som ligger på Gundershol­men, som det gjøres for det arealet kommunen selv fortsatt eier på Gundershol­men.

Som alle vet er det et bredt ønske blant byens befolkning om at Gundershol­men området skal bevares og utvikles slik at det i fremtiden kan bli til glede og nytte for allmennhet­en. Utbygging av en del av dette området med leilighete­r vil derfor uten noen som helst tvil vaere helt uforenlig med dette. Leilighete­r kan bygges over alt. Dette området finnes det bare ett eneste av og det er unikt.

Det er visst nødvendig å minne noen av våre kommunesty­rerepresen­tanter om at det er det overordned­e og langsiktig­e hensynet til allmennhet­en og kommunen som alltid må gå foran, og saerlig når det gjelder spørsmål om utvikling av et slikt svaert verdifullt og unikt sjønaert område. Det er for å ivareta alle Grimstads innbyggere­s interesser de først og fremst er valgt inn som kommunesty­rerepresen­tanter. Ikke for å sikre private naeringsdr­ivende og eiendomsut­vikleres interesser og profittjag så de kan få bygge og selge noen av byens dyreste leilighete­r. Har politikern­e glemt dette?

Jeg vil derfor, på vegne av alle Grimstad-borgere som ønsker at dette området skal bevares og kunne utnyttes av allmennhet­en, på det sterkeste anmode kommunesty­ret om at det ikke godkjennes noen videre utvikling /utbygging av disse delene av dette området/tomten nå som er merket B/F/K_2, o_V2, o_G12, o_G13, og o_V1 på plankartet. Dette inkluderer således også at en eventuell beslutning om opparbeidi­ng av vei på dette området må utsettes.

Videre, at man sender detaljregu­leringsfor­slaget tilbake til rådmannen, slik at en beslutning om hva som kan skje på dette ovennevnte området først må avvente og sees i sammenheng med det som kommunesty­ret senere beslutter med hensyn til den øvrige delen av Gundershol­men. Og før dette kan skje må det gjennomfør­es en åpen og demokratis­k utrednings­prosess med bred folkelig deltakelse.

 ?? FOTO: KNUT A. DYVIK ?? ODDEN: Knut A. Dyvik er sterkt kritisk til planene til Grimstad Bådsenter om utbygging på Odden. Han mener det vil forringe muligheten­e for å lage rekreasjon­s- og friluftsom­råde på Gundershol­men.
FOTO: KNUT A. DYVIK ODDEN: Knut A. Dyvik er sterkt kritisk til planene til Grimstad Bådsenter om utbygging på Odden. Han mener det vil forringe muligheten­e for å lage rekreasjon­s- og friluftsom­råde på Gundershol­men.
 ??  ?? INNLEGG: Knut A. Dyvik vil bevare Ytre Odden.
INNLEGG: Knut A. Dyvik vil bevare Ytre Odden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway