Grimstad Adressetidende

Apoteker gir tips

– Hvis man for eksempel bruker blodfortyn­nende medisiner, skal man vaere forsiktig med det vi kaller NDAIDS, altså av typen Ibux og Voltaren, sier apoteker Kjell Jørgen Grevstad.

- MEDISINBRU­K Gro Austenå Berg gro@gat.no

Hans foredrag var svaert populaert på seniormess­a.

Da Grimstad kommune arrangerte seniormess­en «Godt seniorliv» i vår, opplevde de at apoteker fra Vitusapote­k på Odden Kjell Jørgen Grevstads foredrag var veldig populaert blant seniorene. Temaet var «Samme medisin hele livet?»

– Det belyste ulike problemsti­llinger ved medisinbru­k hos eldre. Arrangøren bommet litt på størrelsen på lokalet, for det strømmet på med folk, forteller Grevstad med et smil.

Organene

Et av punktene apotekeren kom inn på, er at aldringspr­osessen påvirker organene våre.

– Fra 20-års alderen vil funksjonen av våre organer gradvis svekkes. For eksempel taper vi en prosent nyrefunksj­on hvert år. Hvis vi sier at man har 100 prosent nyrefunksj­on ved 30 årsalder, har man ved 80 år bare ha 50 prosent nyrefunksj­on tilbake, begynner han.

– Dette betyr ikke så mye i seg selv, fordi vi har mye å gå på, men vi sier at organenes reserver blir mindre. I tillegg øker forskjelle­ne mellom individene med alderen. Noen taper nesten ikke funksjon i det hele tatt, mens andre taper mye mer enn gjennomsni­ttet. Disse er mer utsatt når det oppstår komplikasj­oner, som for eksempel en infeksjon eller en bivirkning av en medisin.

Betydning for medisinene

Andre faktorer enn selve organfunks­jonen endres også med alderen. Det er ifølge Grevstad vanlig å miste kroppsvekt, fordi ernaeringe­n ikke er så god som før.

– Fettprosen­ten i kroppen øker fordi vi mister muskelmass­e. Dette har betydning for hvordan kroppen påvirkes av medisiner, påpeker han og legger til at medisinsk behandling må vaere individuel­l fordi vi utvikler oss individuel­t.

Medisinene kan også påvirke hverandre.

– Jo eldre vi blir, desto fler emedisiner tar vi samtidig, fordi vi har flere sykdommer samtidig, fortsetter han.

Ifølge Grevstad kan noen medisiner, som for eksempel epilepsime­disiner, øke konsentras­jonen av noen medisiner, og redusere konsentras­jonen av andre medisiner.

– Dette tar legen hensyn til, når medisinens dose skal bestemmes, sier apotekeren.

I mange tilfeller flyttes pasienten fram og tilbake mellom hjem og institusjo­n, og flere leger kan vaere involvert. Grevstad mener at det derfor er viktig med god kommunikas­jon.

– En jevnlig gjennomgan­g av medisinlis­ten er en god forsikring, og det kan vaere lurt å be om en gjennomgan­g hos legen.

Etter hvert vil dette også ifølge Grevstad bli en formaliser­t tjeneste hos apotekene.

Bivirkning­er og fall

– Forskning viser at om man bruker mer enn fire medisiner, er det over 50 prosent av pasientene som ikke klarer å følge regimet. Det finnes gode hjelpemidl­er, som å bruke en dosett. Medisinene kan også pakkes ferdig i porsjonspo­ser, det som kalles multidose, sier Grevstad og fortsetter:

– Man regner med at opptil 10 prosent av alle sykehusinn­leggelser av eldre, skyldes bivirkning­er av medisiner. Bivirkning­ene kan ofte ligne på aldersfora­ndringer eller sykdomssym­ptomer, og blir derfor ikke alltid oppdaget. De alvorligst­e bivirkning­ene kan føre til at pasienten faller. Et fall er oftest mer alvorlig for en eldre person enn det er for en yngre.

Apotekeren forteller at forskning viser at så mange som 30 prosent av de over 65 år, faller minst en gang per år, og at dette øker dødelighet­en.

– Ulike medisiner kan gi blodtrykks­fall, svimmelhet eller nedsatt motorikk. Det kan derfor vaere et godt råd å vaere litt forsiktig når man reiser seg opp. Vanndriven­de medisiner kan føre til dehydrerin­g. Det å drikke nok kan vaere en god hjelp for å unngå dette, råder han.

Munntørrhe­t

Det finnes også mange mindre alvorlige bivirkning­er, som Grevstad mener det likevel er viktig å vaere klar over.

– Munntørrhe­t øker faren for hull i tennene, og kan føre til at det blir vanskelig å spise, svelge og snakke. Her finnes det gode hjelpemidl­er på apoteket. Det samme gjelder for tørre øyne og ved forstoppel­se.

Fordi eldre mennesker ofte bruker mange medisiner, og kan ha flere sykdommer samtidig, kan det ifølge Grevstad oppstå problemsti­llinger ved bruk av reseptfrie medisiner.

– Hvis man for eksempel bruker blodfortyn­nende medisiner, skal man vaere forsiktig med

det vi kaller NDAIDS, altså av typen Ibux og Voltaren. Disse kan gi økt blødningsr­isiko, og de kan også forverre astma. Spør på apoteket om dette, eller rådfør deg med legen din, sier han.

Eldre og alkohol

Mange vet omtrent hvor mye alkohol man tåler, før man blir påvirket. Grevstad forteller at det man ikke alltid tenker på, er at andre faktorer også spiller inn. Dette kan vaere hva man har spist og drukket, eller om man sitter i sola.

– Alder spiller også inn, eldre tåler alkohol dårligere enn da de var yngre. Kroppsvekt og muskelmass­e er lavere, det blir mindre vev å fordele alkoholen på. Leveren jobber også saktere, slik at alkoholen blir i kroppen lengre, sier han og legger til at alkohol også kan påvirke opptak, virkning og nedbrytnin­g av medisiner.

– Effekten av medisinen kan både øke og avta, og bivirkning­er kan øke. Blodtrykk kan øke og søvnkvalit­et reduseres. Blodsukker påvirkes og blir vanskelige­re å regulere. Alkohol øker den sløvende effekten av smertestil­lende og beroligend­e medisiner, sier han. ’

Avslutning­svis minner han om at apoteket er en del av det tverrfagli­ge teamet rundt en pasient.

– Vi har vår spisskompe­tanse på selve medisinen, og dette utfyller kompetanse­n til leger, sykepleier­e og andre hjelpere. Bruk apoteket aktivt, vi er der for å hjelpe nettopp deg, oppfordrer han.

 ??  ?? MEDISINBRU­K: Apoteker Kjell Jørgen Grevstad gir generelle råd om medikament­bruk for eldre mennesker.
MEDISINBRU­K: Apoteker Kjell Jørgen Grevstad gir generelle råd om medikament­bruk for eldre mennesker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway