Grimstad Adressetidende

– Rørende naiv sammenlign­ing

I dette innlegget påpeker Birger Grunde Simonsen at med Grimstads manglende plassering som verdens navle, skal det mye til å nå 100.000 besøkende på et nytt Hamsun-museum.

- DEBATT Birger Grunde Simonsen

Lesernes mening: Et enstemmig kommunesty­re vedtok mandag å gå videre i planleggin­gen av et Hamsunsent­er/museum i dagens bibliotek i Storgaten. Debatten inneholdt heldigvis

flere elementer enn den ensidige beundringe­n av forfattere­n. Representa­nten Haga understrek­et betydninge­n av å få fram andre sider i tillegg til den litteraere. Han reflektert­e også klokt over de motsetning­er som kommer fram når Hamsun debatteres i Grimstad. Som tidligere foreslått gir dette en anledning til å presentere rettssaken mot Hamsun i 1947 og faren ved de ideologier han beundret. Det tidligere sparebankb­ygget rommer også en mørk historie om motstandsa­rbeidet i Grimstad som enkelt kan innarbeide­s.

I dagens urolige

verden vokser det fram bevegelser av ulik karakter, og noen av disse assosierer seg med mellomkrig­stidens fascisme og nazisme. Det vil derfor vaere nyttig om den planlagte komiteen har mer enn forfattere­n i tankene. Klarer de det, kan vi få et viktig bidrag i undervisni­ngen av unge og kommende generasjon­er.

Politiske debatter byr

av til også på morsomme episoder. Mandagens møte var intet unntak. Debatten ble innledet av en ivrig KrF politiker som tok store ord i bruk. For oss skattebeta­lere får vi håpe at edruelighe­ten holder KrF-standard når budsjettet settes opp.

Sammenlign­ingen med Shakespear­es

Stratford-Upon-Avon med sine 25.000 innbyggere og 5 millioner årlige besøkende, var morsom og ikke minst rørende naiv. Jeg håper at representa­nten Stein Gjulems ønskeliste til jul vil inneholde både atlas og kalkulator.

Før den tid

kan jeg hjelpe Gjulem med å opplyse at det innenfor 5 timers bilkjøring fra StratfordU­pon-Avon bor 65 millioner mennesker. Det lander daglig «en million» mennesker fra utlandet på naerliggen­de flyplasser og titusener ankommer med ferger langs sydkysten.

Med Grimstads manglende

plassering som verdens navle, må nok entusiaste­ne ut i verden og hente de godt og vel 300 personer per dag som trengs for å nå 100 000!

 ??  ?? INNLEGG: Birger Grunde Simonsen kommentere­r vyene for et Hamsun-museum i det som i dag er Grimstad bibliotek.
INNLEGG: Birger Grunde Simonsen kommentere­r vyene for et Hamsun-museum i det som i dag er Grimstad bibliotek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway