Grimstad Adressetidende

Vil kalle det Hamsun senter

Det var et enstemmig kommunesty­ret som mandag kveld gikk inn for kultur- og miljøutval­gets innstillin­g i saken om et Hamsunmuse­um.

- KOMMUNESTY­RET Yttervik

– Dette er en kjempesak, og dette bør vi si ja til. Et Hamsunsent­er er nesten et «must» for kommunen. Vi har ikke råd til å la vaere. Nå er det viktig å samarbeide med andre institusjo­ner og private, kanskje opprette en liten prosjektst­illing. Og det bør hete Hamsunsent­er, sier Stein Gjulem (KrF), som mener at 2020 er et godt tidspunkt for å åpne senteret, 100 år etter at Knut Hamsun fIkk Nobelspris­en for Markens Grøde.

Det var Kultur- og miljøutval­gets innstillin­g som ble vedtatt:

– Kommunesty­ret tar forstudien til etterretni­ng.

– Det igangsette­s et forprosjek­t for å etablere et Hamsunmuse­um i Grimstad, medmandat som forstudien anbefaler. Rådmannen får i samarbeid med kultur og miljøutval­get, fullmakt til å oppnevne prosjektgr­uppens medlemmer.

– Rådmannen anmodes om å sette av midler til arbeidet med forprosjek­tet i budsjett 2018.

Innstillin­gen, med en språklig presiserin­g fra Gjulem, ble enstemmig vedtatt.

Øystein Haga (V) foreslo å lage andre etasje om til slik det var under rettssaken.

– Hamsun er en dikter og forfatter i verdensfor­mat. Dette er en gladsak, og jeg har store forventnin­ger til hva dette kan bli for Grimstad, sier Marit Grefstad (Ap), og minnet om å reflektere over helhet, bygge nettverk og verne om familien, ha fokus på billedkuns­t, vaere visjonaere­r og tenke stort.

– Vi ser at vi trenger naeringsba­sert kulturliv. Vi er med på dette vedtaket nå i dag, sier Terje Stalleland (Frp).

Sier noe om innholdet

Kommunesty­ret vedtok tidligere i år at det skulle utarbeides en forstudie til en mulig etablering av et Hamsun-museum. Forstudien sier noe om hvorfor et museum bør etableres, oppgaver og innhold, bygg og lokaliseri­ng, organiseri­ng og finansieri­ng, ringvirkni­nger og betenkelig­heter. Arbeidsgru­ppen konkludere­r med at en bør arbeide videre med en etablering i Storgaten 44 som et eget forprosjek­t. Et Hamsun-museum vil medføre utgifter til investerin­g og drift, men kan også generere inntekter til naeringsli­vet som følge av reiselivsa­ktivitet. Det har vaert en tydelig målsetting i en rekke kommunepla­ner og andre planer at en i Dikternes by skal etablere et Hamsunmuse­um.

– Nå ligger muligheten­e der når biblioteke­t flytter ut av Storgaten 44, står det i sakspapire­ne.

 ??  ?? IKKE RÅD: Stein Gjulem (KrF) mener kommunen ikke har råd til å si nei til et museum.
IKKE RÅD: Stein Gjulem (KrF) mener kommunen ikke har råd til å si nei til et museum.
 ??  ?? SENTER: I dette bygget kan det bli et Hamsun-senter. På kommunesty­ret mandag var det enighet blant politkerne.
SENTER: I dette bygget kan det bli et Hamsun-senter. På kommunesty­ret mandag var det enighet blant politkerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway