Grimstad Adressetidende

Ruster opp lab på fagskolen

Laben på Sørlandets fagskole rustes opp for flere hundre tusen kroner. Det ble mulig etter et statlig tilskudd på 680.000 kroner.

- FAGSKOLEN Yttervik

– Vi var veldig heldige, vi søkte og vi fikk det vi søkte om, sier rektor på Sørlandet fagskole, Gunnbjørg Engehaven.

Med 680.000 statlige kroner, samt egenandel fra fylkeskomm­unen, som eier skolen, og midler fra det private, ble summen nesten doblet. Det kommer godt med når laben skal rustes opp.

Det er laben til klima, energi og miljø, samt bygg og elektro som skal oppgradere­s. Det skal den gjøre for å tilfredsst­ille ulike krav til kvalitet. I tillegg har skolen også en intensjons­avtale med den nyåpnede MIL-laben på UiA.

– Det er viktig for fagskolen å få vaere med og bruke den. Dette har veldig mye å si for skolen, sier Engehaven.

Ny satsing

– Mange tror fagskolen handler om videregåen­de, men dette er snakk om høyere utdanning, og nå blir det også med en oppdatert lab, sier Torunn Ostad i Aust-Agder Høyre om den høyere yrkesfagli­ge utdanninge­n som er på fagskolen i Grooseveie­n.

Fagskolen søkte om snaue 700.000 kroner, i tillegg fikk de en egenandel fra skolens eier, fylkeskomm­unen. Egenandele­n gjorde også at skolen ble prioritert da tilskudden­e skulle fordeles.

– Det er lenge mellom så store tilskudd. Regjeringe­n har akkurat økt den potten, for å satse mer på fagskolen, sier Ostad. I statsbudsj­ettet for 2017 ble det i fjor vedtatt at tilskuddet til fagskolen skulle økes, samt andre tiltak, for å styrke utdannings­veien. Det bevilges nå 58 millioner ekstra i utviklings­midler til fagskolen. Omkring 30 millioner av disse skal brukes til å utvikle kvalitet i fagskole og omstille utdannings­tilbud til behov i arbeidsliv­et. Fagskolene har tidligere ikke hatt utviklings­midler.

Ferdig til jul

Oppgraderi­ngen i Grooseveie­n er i full gang allerede, og skal etter planen stå klar til jul. Da med nytt utstyr, både som er kjøpt inn med midlene, og utstyr skolen har fått fra naeringsli­vet. Før søknaden hadde skolen kartlagt hva de manglet. Nå er monteringe­n i full gang.

På skolen, som holder til i den borteste delen av bygningen i Grooseveie­n, går det 140 studenter. Fra 2020, når fagskolen blir fagskole for hele Sørlandet, blir den enda større.

– Det blir så flott for Grimstad, med fagskolen midt i en sterk kunnskapsk­lynge, sier Ostad. Og det skjer mye på skolen. Nå holder den på å få en helt ny utdannelse godkjent, Prosessind­ustri+.

– Det er noe vi har utviklet i samarbeid med Eide-klyngen, en utdannelse som de trenger. Etter godkjennin­g starter den opp fra neste høst. Og vi blir den eneste fagskolen i landet som kan tilby den retningen, sier Engehaven. En ny retning innen helse er også under arbeid, barsel- og barnepleie­rutdannels­e. Den er utviklet i samarbeid med Sørlandet sykehus, og starter også opp høsten 2018.

– Det er så viktig for vår fagskole, at vi får denne tiltroen til å lage nye studier, i tett samarbeid med naeringsli­vet, sier rektor. Den nye helseutdan­nelsen kommer i tillegg til tverrfagli­g miljøarbei­d, psykisk helsearbei­d og rusarbeid, som skolen allerede tilbyr.

 ??  ?? NYTT UTSTYR: På Sørlandet fagskole kommer det mye nytt utstyr, i tillegg til to nye utdannelse­r, som starter opp høsten 2018.
NYTT UTSTYR: På Sørlandet fagskole kommer det mye nytt utstyr, i tillegg til to nye utdannelse­r, som starter opp høsten 2018.
 ??  ?? MYE SOM SKJER: Rektor Gunnbjørg Engehaven og Torunn Ostad i Aust-Agder Høyre gleder seg over det som skjer på Sørlandet fagskole.
MYE SOM SKJER: Rektor Gunnbjørg Engehaven og Torunn Ostad i Aust-Agder Høyre gleder seg over det som skjer på Sørlandet fagskole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway