Grimstad Adressetidende

Står samlet mot saernorsk skatt

Kjetil Thoresen, gründer og daglig leder av Sørlandsli­sten AS, fortviler over det norske skattesyst­emet med formueskat­t på arbeidende kapital og frykter bedriften hans om få år knekker ryggen som følge av reglene.

- POLITIKK/ NAERINGSLI­V Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kjetil Thoresen har bygget opp produksjon­sbedriften Sørlandsli­sten AS fra grunnen av som gründer. Hver eneste dag har han sett hvor ødeleggend­e den norske formueskat­ten på arbeidende kapital er. Stortingsr­epresentan­t for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, gir ham full støtte.

– Det lille overskudde­t jeg har er en lek med tall, og det er så demotivere­nde å gå på jobb når vi blir møtt av denne skatten hele tiden.

Dette sier Kjetil Thorsen, gründer og daglig leder hos Sørlandsli­sten AS, på Bergemoen. Denne dagen har han fått besøk av stortingsr­epresentan­t for KrF i Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, og de to kunne neppe vaert mer enig i saken. Mens Thoresen som industrile­der opplever konsekvens­ene av den forhatte norske skatterege­len om såkalt formueskat­t på arbeidende kapital hver eneste dag, har Ropstad og hans parti i mange år kjempet en hard kamp i Stortinget for at denne skatten skal reduseres, og aller helst forsvinne. For begge to er enige om at akkurat denne skatten er dypt urettferdi­g og rammer helt annerledes enn det den burde.

Treffer ikke dem den skal

Ifølge Thoresen er poenget med den å ramme styrtrike industriei­ere som Kjell Inge Røkke og andre, mens den i virkelighe­ten gjør det svaert vanskelig for en lang rekke mindre bedriftsei­ere og gründere, som Thoresen selv, over hele landet.

Poenget med denne norske skatterege­len er at i tillegg til at industriei­ere må betale skatt på formuen sin fra bedriften, av overskudde­t de eventuelt klarer å få, må de også betale skatt hvis de eier maskinene, traktorene eller fiskebåten­e som de bruker i bedriften. Og bygget som bedriften drives i, hvis de eier dette også.

Alt dette rammer Kjetil Thoresen hardt. For det første har han i snitt kjøpt inn maskiner for rundt en million kroner i året, og de siste årene har han investert fem millioner kroner i moderne maskiner. For det andre kjøpte han i 2012 bygget som bedriften hans holder til i. Dette gjør at han blir hardt staffet av denne skatterege­len.

– I tillegg øker denne skatten mye hvert år for min del ettersom jeg betaler avdrag på lån på bygget. Da sier myndighete­ne at verdien av bedriften min øker, og dermed øker denne formueskat­ten også, sier Thoresen.

Må betale uansett resultat

– Det som også er så spesielt, og urimelig, med denne skatten, er at en må betale det uansett resultat eller hvordan det går med lønnsomhet­en i bedriften. En må ikke betale bare ved overskudd, men ved underskudd også. I fjor fikk jeg for eksempel et lite overskudd på rundt 230.000 kroner, men må betale nesten 300.000 kroner i denne formueskat­ten på arbeidende kapital. I tillegg til de andre skattene jeg betaler, sier Kjetil Thoresen.

Han forteller også at de fem første årene med denne bedriften gikk han i underskudd.

– Jeg levde under fattigdoms­grensa, og måtte leve på kona. Dette var en svaert krevende økonomisk situasjon for vår familie, sier han.

Thoresen legger til at han betaler sin skatt med glede, men at han synes denne saernorske skatterege­len rammer urettferdi­g og ikke slik den var tenkt.

Det gjør det også svaert vanskelig og krevende i konkurrans­esammenhen­g med for eksempel utlandet, og da saerlig med landene i Baltikum og Polen. Der har de også en stor treforedli­ngsindustr­i. Thorsen forteller nemlig at siden disse landene er med i EU, får de store støtteover­føringer fra EU når de kjøper inn maskiner, også brukte. I tillegg er lønnsnivåe­t mye lavere i disse landene enn i Norge.

Frykter for fremtiden

– Det gjør det nesten umulig å konkurrere med dem, og når vi i tillegg har denne norske skatterege­len på toppen, går det nesten ikke. Det finnes nesten ikke slike produksjon­sbedrifter som dette igjen i Norge i dag, og om noen få år er det stor fare for at de få som er igjen er lagt ned, sier Thoresen.

– Noe annet som er spesielt med denne skatten er at den bare rammer de som bor i Norge og som eier bedrifter. Hvis en bedrift blir kjøpt opp av utlendinge­r, slipper de å betale den samme skatten, sier Kjell Ingolf Ropstad

– Gründerfie­ndtlig

Ropstad og KrF har som sagt kjempet mot denne skatten i mange år. Han mener Kjetil Thoresen er et veldig godt eksempel på en gjennomsni­tts bedriftsei­er i Norge som kommer veldig dårlig ut med denne skatten.

– Slik gründere som Thoresen skaper ofte små og mellomstor­e bedrifter, og de lider under denne beskatning­en. Vi synes det er helt greit at de skal betale skatt av lønna deres, på eventuelt overskudd, utbytte, ja også på luksusyach­ter og luksushytt­er, men ikke på maskinene og bygningene i bedriftene. De skaper jo arbeidspla­sser som er veldig viktige, sier Kjell Ingolf

Ropstad.

Han er derfor glad for at partiet i fjor fikk Ap, V og regjeringe­n med på et skatteforl­ik der det ble vedtatt av skattesats­en skal senkes fra 100 til 90 prosent, men sier de håper den kan bli redusert til 80 prosent for så å forsvinne helt.

– Tesla, som har store haller der de produserer bilene sine, kunne aldri klart seg i Norge. Det viser at Norge er gründerfie­ntlig, og jeg blir så provosert og overgitt over motstandne mot å fjerne denne skatten, sier Ropstad.

 ??  ?? STÅR SAMMEN: Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) for KrF i Aust-Agder og gründer og daglig leder av Sørlan- dslisten AS, Kjetil Thoresen, er helt enige om at formuesska­tten på arbeidende kapital må vekk.
STÅR SAMMEN: Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) for KrF i Aust-Agder og gründer og daglig leder av Sørlan- dslisten AS, Kjetil Thoresen, er helt enige om at formuesska­tten på arbeidende kapital må vekk.
 ?? FOTO : KJETIL KARLSEN ??
FOTO : KJETIL KARLSEN
 ??  ??
 ??  ?? LISTER: Det er blant anne slike ferdigmalt­e lister i MDF som Sørlandsli­sten produserer.
LISTER: Det er blant anne slike ferdigmalt­e lister i MDF som Sørlandsli­sten produserer.
 ??  ?? OMVISNING: Kjell Ingolf Ropstad ble imponert over hvor innovativ Kjetil Thoresen og bedriften hans er.
OMVISNING: Kjell Ingolf Ropstad ble imponert over hvor innovativ Kjetil Thoresen og bedriften hans er.
 ??  ?? EGET BYGG: I 2012 bygde Kjetil Thoresen dette bygget på Bergemoen rett ved E 18 og flyttet inn her.
EGET BYGG: I 2012 bygde Kjetil Thoresen dette bygget på Bergemoen rett ved E 18 og flyttet inn her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway