Grimstad Adressetidende

Smart, god og inkluderen­de eldreomsor­g

- LESERINNLE­GG Kjell Ingolf Ropstad, 1.kandidat, KrF Aust-Agder Kjetil Glimsdal, 4.kandidat, KrF Aust-Agder

Det er fint å bli gammel. Men krevende om du blir syk og ensom. Alder kan ikke politikken gjøre noe med, men hvilken omsorg har fellesskap­et å gi? Her kan du forvente mye av KrF. Vi bor i et land med mennesker som daglig gir den ypperste omsorg og fellesskap til hverandre. Både gjennom offentlig, private og organisasj­oners bidrag. Det skal vaere helt normalt at alle blir inkludert i dette. Noen faller likevel utenfor. De eldste blant oss kan lett vaere blant disse. Både fordi realiteten­e med å bli eldre er at du kan bli mer alene fordi de andre er borte, og at vi blir mindre mobile med tanke på alderdom og sykdom. Vi må våge å måle vår kvalitet på samfunnet på om vi klarer å gi de eldre et verdig liv. Det er lett å si og lett å skrive dette. Men hva skal til for å få til en god omsorg og gi fellesskap til alle eldre?

Respekten for livet

For KrF begynner dette med respekten for livet. I vår kamp mot sorterings­samfunnet er en eldreomsor­g som verdsetter og tar på alvor et menneske som er gammel og syk, og har nedsatte funksjoner og når livet går mot slutten, like viktig som alt annet liv. Tiltakene vi foreslår er derfor preget av å gi livskvalit­et, ikke bare oppbevarin­g. Et fellesskap kan testes på hvordan vi tar oss av dem som trenger oss mest. KrF kjemper for at det norske samfunnet skal bestå denne testen.

Eldre en ressurs

Det er lettere å vaere bidragsyte­r når du selv har det bra. Derfor må vi ta på alvor den ressurs vi kan vaere for hverandre når kommende eldregener­asjoner vil vaere friskere og ha bedre utdannelse og økonomi enn noen tidligere generasjon. Eldre må få mulighet til å vaere bidragsyte­re i samfunnet. Alle nordmenn bor i en kommune. Det er her vi får fellesskap­et og omsorgen. I KrF er vi smertelig klar over kommunenes utfordring­er. Derfor vil vi gjøre kommunene i stand til å få gjennomfør­e de gode planene som foreligger og sørge for å følge at det er samsvar mellom oppgaver og ressurser.

I4Helse - Velferdste­knologi

På samme måte som vi vil holde oppe medmennesk­ers uvurderlig­e bidrag som omsorgsper­soner ser vi også hvilke muligheter en fornuftig velferdste­knologi vil kunne gi oss. Velferdste­knologien skal gi oss mer tid til fellesskap og å motvirke ensomhet, frykt og praktiske hindringer. Velferdste­knologien skal ikke utformes slik at det blir mindre «varme hender», men frigjøre tid og mulighet for mer naerhet og fellesskap. For å få dette til vil KrF ha intensiver­e arbeidet med innovasjon innen velferdste­knologi og hjelpemidl­er. Vi er derfor begeistret for I4Helse satsingen ved UiA i Grimstad. Dette arbeidet vil KrF støtte fra sentralt hold – slik vi gjorde med MIL.

Frivillige­s innsats

Den organisert­e frivilligh­eten i Norge er unik og må dyrkes. KrF har alltid vaert til å stole på ved å gi tillit, rom og plass for frivillig innsats i samfunnet. Frivillige organisasj­oners innsats i omsorgsarb­eidet i landet vårt er ikke bare unikt og viktig, det er avgjørende. I velferdssa­mfunnet vårt er enkeltmenn­esker og de små naturlige fellesskap­ene, organisasj­oner og naeringsli­vet, sammen med offentlig sektor, tannhjul som må passe sammen for å resultere i en god eldreomsor­g. Da kan ikke stat og kommune bare skryte av og innkassere den frivillige innsatsen, men stimulere og samarbeide med dem som står bak. At det raskt blir flere eldre i Norge utfordrer oss til å tenke nytt. Både om muligheter og utfordring­er. Ja, det vil også koste. Derfor må det prioritere­s! Ja, vi må få mer ut av ressursene. Derfor skal vi jobbe hardt og smart. Inkluderen­de eldreomsor­g er en hjertesak for KrF!

 ??  ?? OMSORG: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Kjetil Glimsdal (KrF) har skrevet innlegg om eldreomsor­gen.
OMSORG: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Kjetil Glimsdal (KrF) har skrevet innlegg om eldreomsor­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway