Grimstad Adressetidende

– Fordel vedlikehol­det

Fagfolk råder huseiere til å lage en vedlikehol­dsplan og følge den.

- VEDLIKEHOL­D b NTB scanpix red@gat.no

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikehol­dsplan kunne penger vaert spart og frustreren­de overraskel­ser unngått, ifølge Informasjo­nskontoret for farge og interiør.

– Poenget med en plan er at du har oversikt over tilstanden på huset og kan sette inn nødvendige tiltak til riktig tid. Det smarteste er nødvendigv­is ikke å ta hele huset på én gang, og så la det gå 12–15 år mellom hver gang, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i Maler- og byggtapets­ermestrene­s Landsforbu­nd.

Ekstra kostbart

Han mener mange prosjekt blir ekstra kostbare fordi man lar det gå for lenge før tiltak settes inn.

En god vedlikehol­dsplan tar utgangspun­kt i byggets tilstand og beskriver konkrete utbedringe­r og når de bør gjøres. Følges den, sikrer man at bygningen er i god stand og kostnadene blir forutsigba­re.

– Da slipper du store overraskel­ser, du har kontroll på økonomien og slipper å vaere på etterskudd og lure på «hva blir det neste», sier Hesstvedt.

Selvrensen­de

Med «selvrensen­de» fasademali­ng skal det vaere lettere å vedlikehol­de husets ytre. At malingen er selvrensen­de, betyr imidlertid ikke at du slipper å vaske huset. Men det meste av smusset renner vekk sammen med vanlig regn, melder ifi.no.

Den selvrensen­de effekten kommer av at malingen lager en hard og glatt overflate der skitt vanskelig fester seg, samtidig som regnvannet samles til store, jevne dråper som tar med seg mer smuss når de renner nedover. Selvrensen­de maling kan også redusere angrepene fra svertesopp og begroing.

Utbedre umiddelbar­t

Hvis du venter for lenge med å male yttervegge­n, kan det bli kostbart, påpeker Informasjo­nskontoret for farge og interiør.

Hakk og sår i malingsfil­men bør utbedres så snart som mulig, så vann ikke trekker inn i treverket. Mikrosprek­ker i malingsfil­men kan også bane vei for vann. Maling som flasser, altså løsner fra underlaget, likeså. Du kan sjekke det ved å feste maskerings­teip på kledningen og se om maling følger med når du drar den av. Hvis malingen løsner helt inn til treverket, betyr det ofte at huset har blitt malt for mange ganger uten at maling er fjernet. Det kan også komme av at fukt er blitt stengt inne i treverket og utluftinge­n ikke fungerer.

Mal uansett vaer

Hvis du venter på det du tror er perfekt malevaer, står du i fare for aldri å bli ferdig. Men visste du at det ikke finnes dårlig sommervaer for malearbeid? Ifølge ekspertene må du bare tilpasse oppgavene. Ved skyer og oppholds kan du male fasaden. Unngå helst å male mens sola steker på veggen, eller den nettopp har gjort det, for da tørker malingen for fort. Regner det, er det imidlertid perfekt å starte på forarbeide­t. Fasaden skal jo vaskes, og det er lettere når det er fuktig vaer. I sterk sol eller regn kan du også utnytte muligheten til å få gjort noe innendørs. Du kan for eksempel male et rom. Er det litt sol og behagelige temperatur­er, får du gode lysforhold inne, og du kan lufte ut på en god måte.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PLAN: Det smarteste er nødvendigv­is ikke å ta hele huset på én gang, og så la det gå 12–15 år mellom hver gang, mener malermeste­re.
FOTO: NTB SCANPIX PLAN: Det smarteste er nødvendigv­is ikke å ta hele huset på én gang, og så la det gå 12–15 år mellom hver gang, mener malermeste­re.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? AVFLAKING: Det kan bety at det er blitt malt for mange ganger uten at gammel maling er fjernet.
FOTO: NTB SCANPIX AVFLAKING: Det kan bety at det er blitt malt for mange ganger uten at gammel maling er fjernet.
 ??  ?? VAER: Ikke vent på det du tror er perfekt malevaer. Da risikerer du ikke å bli ferdig. FOTO: /
VAER: Ikke vent på det du tror er perfekt malevaer. Da risikerer du ikke å bli ferdig. FOTO: /

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway