Grimstad Adressetidende

Slik kan du innrede et gøyalt barnerom

Stella (6) og Embla (1) fikk nye soverom som var innredet spesielt for dem.

- FOR DE MINSTE b Kjersti Blehr Lånkan, NTB scanpix red@gat.no

Det ble strandtema på det ene og beroligend­e drømmer på det andre.

– Det beste med rommet er sengen, synes Stella (6).

Køyesengen er formet som et hus, med oppholdsro­m under, der hun har kjøkken og dukkestell­ebord. Store vinduer i «husveggen», og at det er høyt nok til at en seksåring kan stå oppreist, gir følelsen av et ordentlig.

– Under der leker vi familie, forteller Stella.

– Og så er det fint med tanke på rot, for man får samlet alt under sengen, supplerer mamma Jannicke Valen, som jobber som interiørst­ylist og driver bloggen aimforhapp­iness.com.

Sengen er laget av drivved og produsert i Nederland.

– Vi planla egentlig hele rommet ut fra sengen, til og med hvor vinduet skulle vaere, forteller Valen.

Strandtema

For et års tid siden flyttet familien inn i en bolig naer sjøen. Ikke så unaturlig da, kanskje, at Stellas rom fikk strandtema. Hun valgte selv ut den lyseblå fargen på veggen. I tillegg har hun fått en fargerik seilbåt hengende i taket, og et teppe formet som et paradis på gulvet, der hun hopper fram og tilbake.

– Vi ønsket et lekent og kreativt rom, for Stella er glad i å lage og finne opp ting, og tegne og skrive, sier Valen.

Derfor var det også viktig å ha en pult med god plass og godt med vinduslys. Rundt den henger bilder av Stellas venner og familie. I et hjørne står en rekke musikkinst­rumenter, som det er lett å plukke opp for Stella enten hun vil spille afrikansk tromme, ukulele, xylofon eller keyboard.

Barnehøyde

Lagringspl­ass er viktig.

– La alt ha sin plass, så er det enkelt å rydde opp, tipser Valen.

Stella har bokser, skap og skuffer til å skjule alle småtingene. Bokhyllene når hun selv opp til, de er bokser stablet oppå hverandre. Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjo­nskontoret for farge og interiør, minner om at det er viktig å ta hensyn til barnas høyde i innredning­en.

– Barna vil jo også gjerne speile seg, de ønsker å nå opp til knaggen med jakken sin, og de ønsker å kunne ha sakene sine innen rekkevidde. Har du dette i bakhodet når rommet pusses opp, gjør du både barna og deg selv en tjeneste, sier hun.

Store kommoder og skap er en nødvendigh­et, men det er fint om barna kan ha de nederste skuffene og hyllene til sin disposisjo­n, mener Owren.

– La barna ordne selv, det er jo deres ting og leker. Det gir dessuten en mestringsf­ølelse å klare seg uten hjelp fra voksne, og kanskje laerer de seg å gi tingene fast plass også, sier hun.

Lillesøste­rs rom

Stella har en lillesøste­r på ett år, som også skulle få nytt rom.

– Der har vi valgt en litt roligere stil. Innslag av gammelrosa heller enn neonrosa, som Stella fikk, for eksempel, forteller Valen.

På veggen henger også en myk sky med dråper, og over sengen en svane, tilsynelat­ende i fritt svev. Pedagogisk­e elementer inkluderer to store plakater, en med alfabetet og en med tallene 1–9.

– Stella hadde plakatene før. Hun ble veldig interesser­t i bokstaver og tok lesingen kjapt, forteller mor.

For å lykkes med innredning av barneromme­t råder Valen deg til å vaere oppmerksom på at rommet både må vaere egnet for lek og søvn, å ta barnets personligh­et med i vurderinge­n, å ha godt med oppbevarin­g, la alt ha sin plass, og om mulig bruke et rom som ikke er for lite.

– Det er jo her det trengs plass til lek, sier hun.

 ??  ?? STRANDHUS: Stella har fått et lite strandhus ut av sengen.
STRANDHUS: Stella har fått et lite strandhus ut av sengen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway