Grimstad Adressetidende

Vil ha mer til kommunene

Lesernes mening: Kommunene er grunnfjell­et i det norske velferdssa­mfunnet.

- DEBATT

i skoler, omsorgsins­titusjoner og mange andre jobber strekker seg langt. De har kunnskap, innsatsvil­je og ambisjoner. En Arbeiderpa­rtiregjeri­ng vil sikre kommunene fortsatt vekst og utvikling. Det vil ikke skattekutt til de aller rikeste.

Tusenvis av ansatte

vi med fingeren på pulsen i utviklinge­n av byer, lokalsamfu­nn og kommuner i Aust-Agder. Utfordring­ene står i kø: Flere arbeidspla­sser og vekst i kommuner utenfor de store byområdene, en aldrende befolkning og stadig flere som føler utenforska­p. I tillegg kommer det viktige ansvar vi alle har for klodens miljø og klima. Vi møter skoleeleve­r som sliter med psykisk helse, vi møter eldre som føler seg ensomme, et barnevern som hjelper barn og familier i akutt nød og flyktninge­r som er redde for hvordan familien i hjemlandet har det. Vi tar utfordring­ene lokalt og til å løse alle oppgavene våre har vi fantastisk­e ansatte. De er godt kvalifiser­te, er ikke redde for utfordring­er og strekker seg langt. Vi vet at de gjør jobben best innenfor trygge rammer og sikre betingelse­r.

Som ordførere sitter

av verdens rikeste og beste land å bo i, men de økonomiske utsiktene viser at det blir hard kamp om prioriteri­ngene på statsbudsj­ettene framover. Et godt økonomisk kommuneår i 2016 må ikke forlede noen til å tro at dette vil bli en vedvarende trend. Kommunene har behov for bedre samsvar mellom oppgaver og ressurser og større handlingsr­om for å løse viktige samfunnsut­fordringer. I regjeringe­ns siste Perspektiv­melding heter det: ”Der man tidligere har kunnet imøtekomme etterspørs­el på flere områder samtidig, vil man fremover i større grad måtte prioritere mellom ulike formål. Det kan også bli behov for å nedskalere innsatsen på enkeltområ­der sammenlikn­et med i dag.”

Norge er et

er for dårlig til å løse de store oppgavene kommunene har ansvaret for. Det handler om noen av våre viktigste velferdstj­enester som folk daglig bruker. Barnehage, skole, eldreomsor­g og helsetjene­ster. Kommunene har også ansvaret for tilbud til de som har behov for ekstra innsats fra samfunnet: barnevern, sosialhjel­p, kommunale boliger og andre tiltak.

Veksten i kommuneøko­nomien

totalt tre milliarder kroner mer på kommunene; to milliarder til kommunene og én til fylkeskomm­unene. For kommunene i Aust-Agder betyr det samlet over 66 millioner kroner hvis pengene fordeles likt per inn-

Arbeiderpa­rtiet vil bruke

bygger i landet.

omstilling, effektivis­ering og sentralise­ring. I den omfattende prosessen med en ny kommunestr­uktur valgte lokalpolit­ikerne og befolkning­en tydelig naerhet til politikere og tjenester framfor større kommuner. Fornyelse og effektivis­ering driver kommunene med kontinuerl­ig. Men det vil koste penger. Ordførere og folkevalgt­e kan ikke trylle fram ekstra midler til satsinger lokalt når regjering og storting ikke spiller på lag. For å sikre en bedre skole og eldreomsor­g over hele landet må vi derfor styrke kommunenes økonomi.

Høyres resept er

står det at de skal «redusere og fase ut formuesska­tten på arbeidende kapital for å styrke norsk eierskap til norske arbeidspla­sser, samt øke bunnfradra­get og på lengre sikt fjerne formuesska­tten». I FrPs program står det at de ønsker å «avvikle formuesska­tten». Slike skattekutt vil ramme kommunene, hvis det ikke kompensere­s på annet vis. I 2015 hentet fellesskap­et inn nesten 13 milliarder i formueskat­t, og over 10 milliarder – over 8 av 10 formueskat­tekroner – gikk til kommunene. Bare i Arendal kommune ble det krevd inn naer 80 millioner kroner i formueskat­t i 2015. I Grimstad naer 60 millioner.

I Høyres program

ambisjoner for kommunene og det skal sikres gode og likeverdig­e

Arbeiderpa­rtiet har store

tjenesteti­lbud over hele landet.

Vi vil blant

annet:

alle som ønsker barnehagep­lass og videreføre arbeid for kvalitetsl­øft i barnehage.

Gi tilbud til

laerere med mer tid til hver enkelt elev.

Ansette 3000 flere

skrive- og regnegaran­ti: Elever som ikke har tilfredsst­illende nivå på lese-, skrive- og regneferdi­gheter etter 2. klasse, skal få enda tettere oppfølging.

Innføre en lese-,

løft for den hjemmebase­rte omsorgen slik at flere kan få oppfylt ønsket om å bo trygt hjemme, selv om helsa skranter. Det handler blant annet om enklere omsorgslei­ligheter og god bruk av velferdste­knologi.

Gjennomfør­e et kraftig

spaserstok­ken og tilbudene om fysisk aktivitet.

Styrke den kulturelle

ha tilgang på skolehelse­tjenesten hver dag, på alle skoler, slik at de kan vaeretrygg­epååfådenh­jelpenog støtten de trenger.

Alle elever skal

Arbeiderpa­rtiet sikrer gode og omstilling­sdyktige kommuner og dyktige kommuneans­atte som kan ta fatt på mange nye utfordring­er.

En stemme til

 ?? FOTO: AUST-AGDER ARBEIDERPA­RTI ?? KANDIDATEN­E: Arbeiderpa­rtiets toppkandid­ater til stortingsv­alget, fra venstre: Kristine Hallingsta­d, Tellef Inge Mørland, Cecilie Knibe Hanssen og Per Kristian Lunden.
FOTO: AUST-AGDER ARBEIDERPA­RTI KANDIDATEN­E: Arbeiderpa­rtiets toppkandid­ater til stortingsv­alget, fra venstre: Kristine Hallingsta­d, Tellef Inge Mørland, Cecilie Knibe Hanssen og Per Kristian Lunden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway