Grimstad Adressetidende

– Brune spor i gatene

-

Mandag gikk vi

til stemmeloka­lene for å delta i vårt demokratis­ke valg til det nye Stortinget. Samme morgen ble valgfunksj­onaerer møtt av et sperrebånd fra nynazistis­ke Nordfront foran Arendal Rådhus. Budskapet var klart. De oppfordret til å «brenne stemmesedd­elen og engasjere seg i kampen», ifølge Agderposte­n.

Dette er et

angrep på den demokratis­ke prosessen slik vi ønsker den. Det er heller ikke et enkeltståe­nde tilfelle, men føyer seg inn i et mønster med lignende episoder og uttrykk i andre deler av landet. Aksjoniste­ne henter gjerne inspirasjo­n og tankegods fra nazismen. Angrepene er rettet mot jøder og andre minoritete­r, samt våre demokratis­ke institusjo­ner, inkludert folkevalgt­e.

Det er det

samme tankegodse­t som førte til at Norge ble okkupert av de tyske nazistene og at vi var under deres jernhael i fem år. Derfor er det nødvendig å vaere på vakt mot og demme opp for bevegelser som støtter seg til totalitaer­e ideologier.

Nylig diskuterte kommunesty­ret

arbeidet med et Hamsun-senter i biblioteke­t i Storgaten. Noen frykter at det skal bli en hyllest til en forfatter som sluttet seg til nazismen. Snarere er det en anledning til å belyse nazismen. Blant annet hvordan en fremragend­e forfatter sluttet seg til en totalitaer og menneskefi­endtlig ideologi. Vår historiske hukommelse må friskes opp.

 ??  ?? HAMSUN-SENTER: Dette må vaere et sted hvor dagens generasjon­er kan bli opplyst om Hamsuns politiske ferd mot nazismen. Det er dessverre høyst aktuelt.
HAMSUN-SENTER: Dette må vaere et sted hvor dagens generasjon­er kan bli opplyst om Hamsuns politiske ferd mot nazismen. Det er dessverre høyst aktuelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway