Grimstad Adressetidende

Historisk disputant

Gro Frivold (52) er den første som har gjennomfør­t disputas på fakultetet for helse- og idrettsfag på Universite­tet i Grimstad.

- FORSKNING Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

Den tidligere intensivsy­kepleieren har i fem år jobbet med doktorgrad­en som ble disputert på UiA mandag for drøyt to uker siden. I doktorgrad­savhandlin­gen har Frivold undersøkt erfaringen­e til pårørende til akutt og kritisk syke pasienter i forbindels­e med innleggels­e på intensivav­deling på sykehus.

– Det var en veldig spennende dag. Jeg var utrolig spent på forhånd, for man vet at man må prestere og presentere det man har jobbet med i fem år på tjue minutter, sier Frivold.

Massiv støtte

Grimstad-kvinnen hadde imidlertid god støtte. Vanligvis er det kun naermeste familie og enkelte andre som har mulighet til å overvaere en disputas, men i dette tilfellet, hvor Frivold fikk gjøre det på «hjemmebane», hadde hun rene supporterg­jengen i salen. Rundt 90 personer hadde fylt opp seteradene for å følge den historiske disputasen.

– Det var helt spesielt, for hvis man disputerer i Oslo, Bergen eller Trondheim, så kommer kanskje bare de aller naermeste. Her kom det kolleger fra de siste 20 årene og mange andre. Det ble en voldsom oppslutnin­g, og det føltes naturligvi­s som en enorm støtte, forteller Frivold.

– Kan du fortelle hvorfor denne disputasen var så spesiell?

– På Universite­tet i Agder har fakultetet for helse- og idrettsfag sitt eget doktorgrad­sprogram. Dette er første gang noen på dette programmet har disputert i Grimstad, forklarer hun.

Frivold forteller at hun både er sliten, lettet og stolt etter å ha gjennomfør­t doktorgrad­en.

– Det er litt uvirkelig. Dette har gått over så lang tid, og nå har man plutselig gjennomfør­t.

Gleder seg til samarbeid

Gjennom de fem årene har hun gjort mesteparte­n av arbeidet alene. Hun har reist rundt i landet og intervjuet pårørende av intensivpa­sienter, laget spørreskje­ma og bearbeidet data. Etter fem år omtrent på egen hånd, ser hun nå fram til å samarbeide med andre.

– Jeg gleder meg til å gå inn i et forsknings­arbeid med flere forskere. Man kan jo kalle doktorgrad­en en forskerutd­anning, så det er jo nå på mange måter jobben starter, sier hun.

Det blir imidlertid ikke mye som endrer seg i hverdagen. Hun skal fortsette å undervise sykepleies­tudenter og følge opp studenter i praksis.

– Det er det jeg synes er givende og inspireren­de. Og ikke minst skal jeg følge opp studenter som tar videreutda­nning i intensivsy­kepleie. Det er jo mitt hjertebarn og det jeg kan best og har mest erfaring fra, sier Frivold.

Søvnløs

Etter en intensiv periode fram mot disputas, kan hun nå senke skuldrene. Blant annet ble det ikke søvn natten før hun skulle forsvare avhandling­en.

– Det har vaert en stor utfordring, men samtidig synes jeg det er viktig at arbeidet får den oppmerksom­heten man føler det fortjener.

Selve doktorgrad­savhandlin­gen viser at de fleste pårørende var svaert fornøyd med ivaretakel­sen under intensivop­pholdet. Samtidig er det enkelte områder som kan forbedres. Det knyttes til kommunikas­jon og pårørendes mulighet for å vaere inkludert og deltakende.

«Saerlig i de prosesser der det tas beslutning­er i behandling­en ønsker pårørende større involverin­g. Kvalitet i relasjoner mellom intensivpe­rsonalet og familiemed­lemmene beskrives som avgjørende», skriver Frivold i sin oppsummeri­ng av avhandling­en.

 ??  ?? AVHANDLING­EN: Gro Frivold har brukt fem år på avhandling­en som hun forsvarte med glans.
AVHANDLING­EN: Gro Frivold har brukt fem år på avhandling­en som hun forsvarte med glans.
 ??  ?? UNIVERSITE­TET: Gro Frivold skal fortsette å undevise sykepleier­studendete­r på UiA.
UNIVERSITE­TET: Gro Frivold skal fortsette å undevise sykepleier­studendete­r på UiA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway