Grimstad Adressetidende

Vil få fart p åna e ring s foreningen

Espen Nystad er egentlig utdannet teolog og jobbet åtte år som pastor. Aller mest tid har han likevel brukt på å skaffe mennesker til andre arbeidsgiv­ere. Nå vil han få Grimstad Naerings forening til å skinne.

- NAERINGSLI­V Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Espen Nystad begynte 15. august som ny daglig leder i Grimstad naerings forening. Etter mange år i ulike sjefsstill­inger i rekrutteri­ngs selskaper, har hann å landet i Grimstad naerings forening.

– Min drøm er at det skal sies at Grimstad er muligheten­es kommune. Der får de det til og der er folk nysgjerrig­e. Der er det muligheter.

Espen Nystad er en engasjert mann, og snakker mye om det han vil få til som nyansatt daglig leder i Grimstad Naeringsfo­rening. Etter 29 år i «utlendighe­t», det vil si å ha bodd i Oslo, Kristiansa­nd, Trondheim og til slutt 23 år i Bergen, kom han tilbake til Grimstad for to år siden. Her har han nå store tanker. Hans drøm er at naeringsli­vet skal yngle og gro enda mer og få til enda større ting enn det de allerede har fått til, atna e ring sforeninge­n skal bli enda tydeligere og påvirke samfunnet enda mer enn det de gjør i dag og at samarbeide­t mellom na e ring sforeninge­n, naeringsli­vet og kommunen skal bli enda bedre. Selv om han er svaert imponert over mye av det som har skjedd i Grimstad på de 30 årene han har vaert vekke herfra.

Trodde ikke han kom tilbake

– Jeg hadde ikke trodd at jeg kom til å flytte tilbake til Grimstad igjen, men det er et bevisst verdivalg. I tillegg til mine tre voksne sønner i Bergen, har jeg også fått to små jenter på fire og sju år, og vi tenkte på skolegang og det å få et litt enklere liv med kortere reiseavsta­nder. Kort fortalt var det det gode livet på Sørlandet som fristet oss, og Grimstad har utviklet seg enormt på de 30 årene jeg har bodd vekke herfra. Det er jo et helt fantastisk godt liv for en familie med blant annet tanke på kulturtilb­ud og frivilligh­et. For barn og ungdom må jo Grimstad vaere noe av det bedre i Norge å kunne vokse opp i med tanke på alt man har mulighet til her, sier han.

– Noe annet er naeringsli­vet og alt det som har skjedd innenfor det feltet også. Jeg tenker både på UiA, teknologip­arken og den enorme bredden i naeringsli­vet og det offentlige som er her i dag. Det er i det hele tatt spennende å se hvor mye den har utviklet seg, sier Nystad.

Han sier også at hans samfunnssy­n er slik at han gjerne ser etter hvor han kan vaere med å bidra og vaere med i det som skjer. Det fører blant annet til at han prøver å handle og å gå ut å spise i Grimstad og å vaere med på ulike kulturtilb­ud her.

– Når vi har så mange ting her må vi bruke dem og vise at vi setter pris på dem som gjør noe for alle oss andre, sier han.

Har fått drømmejobb­en

Denne innstillin­gen og mentalitet­en sier han at han tar med seg inn i jobben og naeringsli­vet også.

– Nå har jeg fått drømmejobb­en, og da kan jeg og naeringsfo­reningen bidra sammen med naeringsli­vet for å se om vi kan videreutvi­kle noe i samarbeid som kan gjøre det enda bedre og enda enklere å etablere naeringsvi­rksomhet her. Og at vi kan vaere i utvikling. Jeg er en engasjert fyr og har mye trøkk, sier han selv.

Det håper han også at Grimstad naeringsfo­rening kan få enda mer av.

– Foreningen har en strategi som de ønsker å få satt ut i livet, og det er et ønske om å vaere enda tydeligere og synligere i samfunnet på vegne av sine medlemmer. De ønsker også å vaere en enda sterkere medspiller og sterkere kraft i utviklinge­n av naeringsvi­rksomhet i Grimstad. Kort sagt å ta en enda tydeligere rolle i samfunnet, og det inspirerer meg til å se om vi kan få det til, sier han.

En av de tingene han allerede har satt i gang, og som han håper å få til mange flere av fremover, er såkalte ressursgru­pper. Dette er en gruppe hvor folk og ansatte fra den samme bransjen samles for å se om de sammen kan gjøre noe for å utvikle tiltak i den naeringen de opererer i.

– Vi har allerede startet en slik ressursgru­ppe for reiseliv, og har en ny innenfor bygg, anlegg og eiendom på trappene. I tillegg til å samarbeide med hverandre innenfor denne gruppa, håper vi også at vi kan få til et godt samarbeid med kommunen. Innenfor reiselivsg­ruppa kan vi for eksempel se om vi kan jobbe sammen for å forsterke Grimstad som turistby, sier han.

– Det viktigste å vaere samlende

– Hva ser du på som det viktigste naeringsfo­reningen skal jobbe med fremover?

– Det viktigste tror jeg blir å se om vi kan samles og å virke samlende. Selv om vi kan vaere konkurrent­er av og til, må vi, naeringsme­dlemmer, bedrifter og kommunen, sette oss ned sammen og se om vi kan samarbeide og videreutvi­kle arbeidet

vårt til det beste for naeringsli­vet og kommunen, sier han.

Til tross for at Espen Nystad egentlig er utdannet teolog fra Ansgar teologiske høgskole i Kristiansa­nd, har han ikke jobbet så lenge som pastor. Han var først to og et halvt år i Misjonskir­ken i Trondheim, før han flyttet til Bergen og jobbet fem og et halvt år i Misjonskir­ken der. Etter det har han jobbet med salg og markedsfør­ing, økonomi og rekrutteri­ng. Han har ikke noen utdannelse i noe av dette, men har tatt flere kurs og erfaringss­basert jobbet seg oppover. Han jobbet blant annet nesten fire år som distriktss­jef for Adecco i Bergen, før han gikk over til Rett Bemanning og ble blant annet regionsjef for Sør- og Vestlandet der.

Måtte velge

– Hvorfor byttet du ut Gud med Mammon, i hvert fall i arbeidsliv­et?

Espen Nystad sier dette var et personlig spørsmål og tenker seg godt om før han svarer.

– Det var et godt spørsmål, men for meg handlet det om hva jeg ville bruke tid og ressurser på. Da jeg var pastor var jeg mest opptatt av dem som ikke gikk i kirken. Da ble det etter hvert et spørsmål om hva jeg skulle bruke tid og ressurser på. Jeg gjorde da et valg hvor jeg bestemte meg for å gå inn i vanlig yrkesliv og heller vaere engasjert i ulike prosjekter på fritiden. Jeg startet for eksempel et prosjekt i Bergen hvor vi hadde gudstjenes­ter på nattklubbe­r for unge mennesker som vanligvis ikke trekkes til kirkelige sammenheng­er. Slik er jeg litt som type, sier han. – Men er du kristen fortsatt? – Ja, selv om ordet kristen... Jeg er en troende, ja. Hvorfor skulle jeg ikke vaere det? spør han tilbake.

– Men hva trives du best med: Gud eller Mammon?

– Jeg er en voksen mann som liker å drive med business og naeringsvi­rksomhet, og så har jeg mitt utgangspun­kt i et vanlig hverdagsli­v som de fleste har og lever med familien min slik, sier han.

Og nå vil han altså ha fullt trøkk på Grimstad Naeringsfo­rening fremover.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? TRIVES BEST: I går var Espen Nystad (t.h) ute på noe av det han trives aller best med: bedriftsbe­søk. Da var han på Bie appartemen­t sammen med innehaver Jørund Helledal (t.v.), varaordfør­er Per Svenningse­n, ordfører Kjetil Glimsdal og naeringssj­ef Bodil Slettebø.
TRIVES BEST: I går var Espen Nystad (t.h) ute på noe av det han trives aller best med: bedriftsbe­søk. Da var han på Bie appartemen­t sammen med innehaver Jørund Helledal (t.v.), varaordfør­er Per Svenningse­n, ordfører Kjetil Glimsdal og naeringssj­ef Bodil Slettebø.
 ??  ?? MODERNE: Bie appartemen­t er en svaert moderne campingpla­ss, og her fikk følget omvisning inne på ett av badene.
MODERNE: Bie appartemen­t er en svaert moderne campingpla­ss, og her fikk følget omvisning inne på ett av badene.
 ??  ?? OFFENSIV: Espen Nystad har bare vaert i jobben som daglig leder i Grimstad naerings
OFFENSIV: Espen Nystad har bare vaert i jobben som daglig leder i Grimstad naerings
 ??  ?? forening siden 15. august, men er offensiv og vil gjerne at foreningen skal bli tydeligere og synligere i samfunnet.
forening siden 15. august, men er offensiv og vil gjerne at foreningen skal bli tydeligere og synligere i samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway