Grimstad Adressetidende

Tester ut hjemmelage­t kajakk på Groosefjor­den

Parley Norum er ikke i tvil om hva som holder ham frisk og rask. Det er arbeid. Nå er 81-åringen nettopp ferdig med sin tredje kajakk.

- TUSENKUNST­NER Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

81 år gamle Parley Norum tester ut sin tredje hjemmelagd­e kajakk på Groosefjor­den.

Det er en nydelig dag i Groosefjor­den. Vannet er nesten «heilt bleiga» og sensommers­ola steiker. På vannet kan man høre små plask fra Parley Norum, hans datter Conny og Erik Back. De tre er ute og padler i tre hjemmelagd­e kanoer.

– Jeg fant oppskrifte­n på nett, så da var det bare å begynne, sier Norum.

81-åringen naermest spretter opp av kajakken for å hilse på. Det er ingen tvil om at vi har med en spreking å gjøre. – Hva er hemmelighe­ten din? – Arbeid. Å ha noe å gjøre og holde på med.

Fant oppskrifte­n på nett

For Norum har vaert pensjonist en stund, men før den tid var det hard jobbing helt fra han var 15 år. Og han har ingen plan om å gi seg nå.

Hans siste prosjekter er kajakker. Som tidligere snekker vet han hva han driver med. Oppskrifte­n han fant på nett fra USA var ingen enkel sak, men det stoppet ikke Norum.

– Da jeg fikk denne ideen måtte jeg jo på jakt etter et fint kirsebaert­re. Og så fant jeg et hos Fuhr, Ole Fuhr. Han sa at det var bare å ta det og det skulle ikke koste noe. Han sa til og med at det ikke gjorde noe om jeg rotet litt med traktoren, sier Norum.

– Deretter dro jeg til Skiftenes sag hvor jeg fikk hjelp til å sage og gjøre klar til tørking. Tørkingen gjorde jeg hjemme, mens høvlingen ble gjort på gamlejobbe­n, fortsetter han.

– En skikkelig Grimstad-kajakk? – Ja, det er det absolutt, sier Norum.

Nordlandsd­ialekt

Han har bodd i Grimstad i over 40 år, men har ikke snev av grimstaddi­alekt. Han er nemlig fra Meløy i Nordland - og dialekten har han beholdt.

– Det er vel fordi jeg er så sta, smiler han, og ser bort på dattera som nikker og ler.

Til nå har det blitt tre kajakker. Den siste, som ikke er laget av kirsebaert­e, men av osp, fikk sin jomfrutur mens Adressas landkrabbe så på fra land .

– Den flyter og er tett. Så da er vi fornøyd, ler Norum. – Er du ofte ute og padler? – Nei, det blir ikke så ofte. Jeg kan ikke dra ut alene, og så har jeg ikke bil som passer til å frakte en kajakk.

Fuglelogo

Det er noen vakre båter han har laget. Man legger raskt til den fine overflaten og detaljene. De to strekene på kajakken, eller skal vi kalle det fartsstrip­er, er laget av teak. De to mørkeste kajakkene er av kirsebaert­re, mens den lyseste og nyeste er av osp.

– Og den fuglen du ser var på logoen, men jeg har laget den med flere forskjelli­ge treslag, påpeker 81-åringen.

Det tar rundt to-tre måneder å lage en slik båt for Norum. Da jobber han fra to til seks timer hver dag, alt etter hvordan formen og vaeret er. Ford det er mye liming og tørking, og det går fortere dersom det er varmt i vaeret.

Kan bli flere

– Kommer du til å lage flere? – Ja, kanskje, men ikke i høst. – Men når vårsola dukker opp?

– Da skal man ikke utelukke noe, for det er veldig gøy. Og så må jeg jo ha noe å holde på med, avslutter han med et smil.

 ??  ??
 ??  ?? FAMILIE: Dattera og svigersønn­en er ivrige kajakkpadl­ere og blir gjerne med på en tur i Parleys hjemmelagd­e kajakker.
FAMILIE: Dattera og svigersønn­en er ivrige kajakkpadl­ere og blir gjerne med på en tur i Parleys hjemmelagd­e kajakker.
 ??  ?? PÅ SJØEN: Parley Norum tester den tredje og foreløpig siste kajakken han har laget. Alt virket å vaere i skjønneste orden.
PÅ SJØEN: Parley Norum tester den tredje og foreløpig siste kajakken han har laget. Alt virket å vaere i skjønneste orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway