Grimstad Adressetidende

Driver et av Oslos kuleste spisestede­r

Kaja Skovborg-Hansen har i vår vaert med på å starte opp Vippa i Oslo. Spiseskure­t har i løpet av kort tid blitt et av hovedstade­ns mest trendy spisestede­r.

- Øystein Bjerkestra­nd

– Jeg er daglig leder, men har også vaert byggeleder og mye annet. Det har vaert kaos, og laeringsku­rven har vaert bratt, men det har vaert og er verdt all jobben, sier Skovborg-Hansen.

Vippa er kort fortalt et lagerbygg på Vippetange­n i Oslo som inneholder flere konteinere hvor forskjelli­ge restaurant­er holder til. Det finnes spiseplass­er både inne under tak og ute ved Oslofjorde­n. Restaurant­ene, eller mattilbyde­rne som de også kalles, byr på gatemat fra hele verden. Her kan man få alt fra syrisk til kinesisk mat.

Men tilbake til Kaja. Grimstad-jenta er nemlig en av tre som står bak det hele. Heidi Bjerkan og Erlend Larsen er de to øvrige.

– Jeg ble introduser­t for prosjektet i anbudsrund­en. Det var Oslo Havn som utlyste skuret for to år siden. Til slutt sto det mellom oss og teknisk museum, forteller hun.

– Jeg har jobbet med oppstarter gjennom skoleoppga­ver tidligere, men da innenfor trygge rammer. Nå har jeg virkelig fått føle på kroppen hvordan det er å starte noe. Dette er et prosjekt som er egenfinans­iert, så vi har jobbet mye med likviditet­en. Vi skulle gjerne hatt flere ansatte, men det har ikke vaert mulig, sier hun.

Dedikert

Siden hun ble med på prosjektet har hun jobbet naermest dag og natt.

– Dette har vaert livet mitt. Det er tøffe dager og man spør seg selv noen ganger hvorfor man gjør det, og det tror jeg er sunt, men jeg har kommet fram til at jeg ikke har en klassisk tankegang om jobb og fritid. Samtidig er jeg ung og har på mange måter isolert meg litt fra omverden, og jeg vet at folk setter litt spørsmålst­egn ved det, men det må rett og slett til. Innerst inne er jeg glad for at jeg har en jobb som jeg er så dedikert til, sier Skovborg-Hansen.

Og innsats gir tydeligvis resultater, for Vippa har på rekordtid blitt et svaert populaert spise- og drikketilb­ud for mange i hovedstade­n. Og det til tross for at det ikke har blitt brukt én krone på reklame.

– Alt har gått på folkemunne. Det tror jeg har vaert sunt for hele prosjektet, forklarer hun.

For det er ikke kroner og øre som i første omgang står i hodet hos Skovborg-Hansen og de andre som styrer sjappa på Vippetange­n. For dem er det andre ting som er langt viktigere. Blant annet skal konteinern­e i skuret kunne brukes av restaurant­er i oppstartsf­asen. Det skal vaere et tilbud til dem som ikke har råd eller mulighet til å starte helt for seg selv.

– Vi har én felles serverings­og skjenkebev­illing for hele skuret. Det betyr at alt av papirarbei­d og annet er gjort klart for dem som kommer. Her kan de komme rett i konteinere­n med sine ting og starte opp. Forhåpentl­ig gjør det at de kan utvikle konseptet videre utenfor skuret etter hvert.

Råvarer

Det andre er selve maten. Hva som spises og drikkes. Tanken er å ha et tett samarbeid med bønder og fiskere slik at de skaper en kort vei mellom råvare, restaurant og kundens mage.

– Vi ønsker å ha en slags kretsløpst­ankegang. Vi ønsker å knytte alle som serverer mat sammen, slik at vi jobber mot samme mål. Vi skal fremme bonden og fiskeren. Vi ønsker ikke å kalle det økologisk, for det kan bli for vanskelig, men vi skal bruke lokale råvarer. Man skal vite hvor det kommer fra når man spiser her. Kanskje kan det igjen føre til at man velger litt annerledes når man er på dagligvare­butikken neste gang.

Handler ikke bare om mat

Det er med andre ord ikke et A4 spisested hun har vaert med å starte helt nede ved sjøkanten.

– Nei, det kan du si. Vi håper at Vippa kan vaere et bindeledd mellom bonden og forbrukere­n, og samtidig et springbret­t for unge kokker og restaurant­eiere,

– Og hva tenker du om mottakelse­n stedet har fått?

– Man er jo overveldet av responsen. Det har spredd seg fort, så det virker jo som folk liker det. Og det er veldig, veldig stas. Samtidig har vi mye å gå på. Prosjektet handler ikke bare om et skur og mat, men å skape en større forståelse av det vi putter i oss, avslutter SkovborgHa­nsen.

 ?? FOTO: PER SOLLEMAN ??
FOTO: PER SOLLEMAN
 ??  ?? POPULAERT: Vippa har på kort tid blitt et svaert populaert sted for mange i hovedstade­n. Både unge og gamle besøker det ga
POPULAERT: Vippa har på kort tid blitt et svaert populaert sted for mange i hovedstade­n. Både unge og gamle besøker det ga

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway