Grimstad Adressetidende

Kjører først i VM-løypene

Da det ble bestemt at Norge fikk sykkelVM i 2017, bestemte Trond Helland seg forvaereen­delav sirkuset. Denne uka kjører han gjennom VM-løypene med en fotograf bakpå motorsykke­len.

- b SYKKEL-VM

Brannmann Trond Helland er i disse dager i Bergen hvor han har en aktiv rolle under sykkelVM.

Kjører fotograf rundt

– Min rolle er litt delt, men hovedrolle­n er å kjøre rundt med en fotograf fra NTB bakpå motorsykke­len. Ellers kjører jeg Marshall, det vil si at jeg kjører foran rytterne, og sørger for at de har fri vei, forklarer Trond Helland.Når han kjører med fotograf, som han gjør hver dag under mesterskap­et, kjører han naerme rytterne, for å få gode bilder. Det vil si at det er en krevende kjøring. Onsdag var mesterskap­ets mest krevende løypa som sto på programmet, opp Fløyen.

Bratt og krappe svinger

– Der er det så bratt og med så krappe svinger, at vi måtte øve på å kjøre løypa, sier Helland. Da NRK omtalte løypa på sin nettside, skrev de følgende:

– Utstyrt med bjeller, norske flagg og mengder med svart kaffe har bergensere og sykkelturi­ster omkranset tidenes hardeste tempoløype i et sykkel-VM, skrev NRK. Så mye folk hadde tatt turen langs løypene opp Fløyen onsdag at politiet måtte sette inn forsterkni­nger. Løypa oppover er så trang at følgebilen­e ikke har mulighet til å kjøre der, og rytterne må derfor stole på motorsykle­ne. Aldri tidligere har VM hatt målgang på et fjellplatå.

Men Helland og de andre motorsykli­stene er erfarne.

Må ha ekstra kurs og erfaring

– Vi er en gjeng som kjører masse ritt, og vi har trening fra tidligere og har også tatt kurs, sier Helland. For å kjøre i ritt holder det ikke med MClappen.

– Man må jo kunne håndtere sykkelen sin, og gjerne forstå et sykkelritt, hvordan syklistene oppfører seg. Det er viktig å kunne lese rittene og syklistene­s måte å sykle på, sier Helland. Han har selv syklet ritt i mange år, så han vet hvordan den biten fungerer, og så ble det motorsykke­l etter hvert. Han fleiper med at skulle han til VM visste han at det måtte skje på en motorsykke­l, og ikke tråsykkel.

Størst siden OL på Lillehamme­r

– Da jeg fikk høre at VM skulle til Norge, bestemte jeg meg for at jeg ville vaere en del av det. Det er så stort, sykkel-VM er verdens nest største idrettsarr­angement, etter fotball-VM. Dette er det største vi har hatt i Norge siden OL på Lillehamme­r, sier Helland.

Han startet først å kjøre foran i lo-

 ??  ??
 ??  ?? HAR ØVD: Onsdagens tempo gikk opp til Fløyen. For å klare løypa best mulig har Trond Helland øvd flere ganger på å kjøre opp og ned løypa, sammen med NTB-fotografen han har bakpå.
HAR ØVD: Onsdagens tempo gikk opp til Fløyen. For å klare løypa best mulig har Trond Helland øvd flere ganger på å kjøre opp og ned løypa, sammen med NTB-fotografen han har bakpå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway