Grimstad Adressetidende

Nå lever den farlig

Mens hjortejege­rne allerede har vaert i aksjon en stund, gjør elgjegerne seg nå klare til høstens jakt. De siste årene har det blitt faerre elg i skogen, mens hjorten øker i antall.

- SNART ELGJAKT b Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Lørdag 5. oktober smeller årets elgjakt i gang, og jaktlag over hele kommunen gjør seg nå klare til å bryne seg på skogens konge. Hjortejakt­a er allerede i gang.

– Noen steder er stammen bra og det er veldig mange elg der, mens andre steder er det dårlig og ikke så mange elg lenger, og i hvert fall ikke så mange som det pleide å vaere før. Generelt sett er det ikke veldig mye elg lenger, mens hjorten blir det bare merogmerav.

Dette forteller leder av Landvik storvald, Erik Meidell, til Adressa. Kort tid før årets elgjakt skytes i gang 5. oktober, er han og jaktlagene i storvaldet mer eller mindre klare til elgjakt. Hjortejakt­en er de allerede i gang med.

Har økt hjortekvot­en

– Hjortejakt­en startet 1. september, og så langt har det vel blitt skutt fem-seks dyr. I takt med at det blir stadig flere hjort, har vi i den nye treårsplan­en som har startet i år, vedtatt å øke kvoten til 40 dyr i året, altså 120 til sammen over tre år. I den forrige treårsplan­en hadde vi en kvote på 30 dyr i året, sier han.

– Om vi klarer å skyte så mange, er imidlertid ikke sikkert. I fjor skjøt vi ikke mer enn 17 hjort, sier Meidell.

Når det gjelder elg, har Landvik storvald, som også omfattes av Nedre Reddal jaktlag i år, økt kvoten ganske mye fra i fjor. Mens de da hadde en kvote på 16 dyr og skøyt 23, inkludert skrapdyr, har de i år økt denne til 33. Storvaldet har også fått en ny treårsplan på elg, og her har de vedtatt at det totalt skal kunne skytes 92 dyr fram til og med 2019 (2017: 33, 2018: 26, 2019: 33). Han forteller også at de aller fleste jaktlagene i storvaldet går ut når jakta begynner.

Poengsyste­m i Eide storvald

Dette gjør de også i Eide storvald. Ifølge lederen her, Johan Fredrik Lehland, anbefaler de jaktlagene å starte denne dagen. Her har de også laget en ny treårsplan, og her har de totalt fått tildelt 36 elg i denne perioden.

– Hvert lag har fått tildelt poeng som går på størrelse av dyr, og om det er ku eller okse, og laget kan da selv velge hvordan de tar ut dyra, sier han til Adressa.

– Er dette mer eller mindre enn dere pleier?

– I den nye treårsplan­en har vi gått ned i antall dyr, sier han, og legger til at det er faerre elg i Eide nå enn det var for 10 år siden. Hjorten derimot har økt voldsomt i utbredelse. De kan skyte 30 hjort de neste tre årene, noe som er en stor økning fra tidligere.

Venter med jaktstart

Også i Fjaere storvald ser de noe av det samme, nemlig at det blir faerre elg. I fjor hadde de en kvote på seks dyr her. Det har de i år også, men de vil likevel prøve å klare seg med fire. De venter også med å starte jakta til 14. oktober slik at oksene kan få gjøre seg ferdige med å bedekke kuene, og slik at de kan gjøre dette i fred og ro, forteller leder av Fjaere storvald, Arnstein Øyslebø.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPH ?? PREMIE: Elghunden Bamse får sin belønning ved at den får lov til å herje med elgen som den sporet. Bildet er fra Stalleland jaktlag.
FOTO: SPH PREMIE: Elghunden Bamse får sin belønning ved at den får lov til å herje med elgen som den sporet. Bildet er fra Stalleland jaktlag.
 ??  ?? BLIR FLERE: Hjorten øker i antall på Sørlandet. Denne er fotografer­t i Øvre Landvik av Reidar Hellelands automatisk­e viltkamera.
BLIR FLERE: Hjorten øker i antall på Sørlandet. Denne er fotografer­t i Øvre Landvik av Reidar Hellelands automatisk­e viltkamera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway