Grimstad Adressetidende

Inviterte til plansamarb­eid

I forkant av den formelle prosessen i kommunene, sendte Aust-Agder fylkeskomm­une ut en invitasjon til plansamarb­eid.

- UTBYGGING

datert 5. mai. Det forklarte muligheten­e som et slikt samarbeids­forum kunne gi, og forslag til formell prosess for å etablere det. Her siteres deler av notatet:

Deres notat er

og bygd ut hele E18 gjennom Telemark og Aust-Agder med en god og forutsigba­r standard er et felles mål for både regionale og lokale myndighete­r. Nye Veier AS har fått tildelt ansvaret for å bygge ut E18.

Å få planlagt For strekninge­ne Dørdal-Tvedestran­d

og Arendal-Grimstad, har selskapet også fått ansvaret for å gjennomfør­e overordnet planarbeid for å avklare trasealter­nativer på strekninge­ne. Etter at de parsellene det nå er startet opp anleggsarb­eid på blir ferdige, vil det vaere stekningen­e Dørdal – Tvedestran­d og Arendal – Grimstad som gjenstår.

til en rask og effektiv planproses­s, som også sikrer helhetlige løsninger på hele strekninge­ne, ønsker Nye Veier AS å planlegge strekninge­ne som ett stort fellespros­jekt. Det kan senere bli aktuelt å bygge ut delstrekni­nger etappevis.

For å få

det arrangert et møte mellom Aust-Agder og Telemark fylkeskomm­uner, de berørte kommunene og Nye Veier AS. På møtet ble det enighet om at en skulle avklare naermere interessen og grunnlaget for å gå videre med en planproses­s organisert som et interkommu­nalt plansamarb­eid etter Plan- og bygningslo­vens kapittel 9. Dette notatet er ment som et grunnlag for en politisk behandling i de berørte kommunene hvor det innstilles på å slutte seg til et slikt plansamarb­eid. På møtet 3. april var det bred tilslutnin­g til å sjekke ut interessen for et frivillig initiert interkommu­nalt plansamarb­eid som alternativ til en statlig initiert og styrt planproses­s.

3. april ble

vil legge en slik planproses­s til grunn for planarbeid­et dersom kommunene ønsker det. Nye Veier vil ha samme rolle og ansvar i slike planproses­ser som Statens vegvesen har hatt tidligere. På møtet 3. april signaliser­te Nye Veier at de var klare til å starte opp

Nye Veier AS

planarbeid­et dersom kommunene klarte å organisere seg som foreslått.

i tråd med Meld. St. 25 bygge ut de aktuelle strekninge­ne de har fått ansvar for i løpet av 20 år. Under visse forutsetni­nger har de nå et mål om å klare utbygginge­n på 12 år fra 2016.

Nye Veier skal Det interkommu­nale En er ikke Det mest ideelle Det foreslås at Sett fra Aust-Agder En utbygging gir plansamarb­eidet

omfatter ikke selve planvedtak­ene. De skal fattes av det enkelte kommunesty­re.

kjent med at noen har prøvd et slik plansamarb­eid i et slikt omfang som her foreslås. Flere små og mellomstor­e kommuner berøres, og planarbeid­et vil kreve ressurser fra den enkelte kommune.

for regionen ville vaert om det kunne legges opp til en sammenheng­ende utbygging av E18. Nye Veier prioritere­r etter samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, og foretar prioriteri­nger av aktuelle parseller 1-2 ganger pr. år. Godkjente planer er en forutsetni­ng for å bli prioritert. Det bør derfor vaere en stor motivasjon for den foreslåtte prosessen å jobbe så raskt som mulig slik at utbygginge­n kan starte når planene er klare.

en organisere­r hele strekninge­n Dørdal – Grimstad som ett prosjekt med ett felles styre i tråd med plan- og bygningslo­vens regler. For å få til effektive planproses­ser vil det vaere naturlig at det er to arbeidsgru­pper som har ansvar for delstrekni­ngene Dørdal – Tvedestran­d og Arendal – Grimstad.

fylkeskomm­unes side vil dette vaere en unik mulighet for å jobbe sammen om et prosjekt som kan binde regionen tettere sammen. Bedre infrastruk­tur vil åpne for et større bolig- og arbeidsmar­ked, som igjen vil løse mange andre utfordring­er regionen står sammen om.

også store ringvirkni­nger under selve anleggsper­ioden som vil vaere til stor nytte for de berørte kommunene. Det vil derfor vaere til stor glede for regionen om en kan få frem planer for ny E18 og at Nye Veier vil igangsette gjennomfør­ingen raskest mulig.

 ??  ?? g de som kjører langt for å komme til og fra jobb. I rushtrafik­ken er det ofte mye tettere enn dette bildet viser. Krysset mellom kjer med det hvis det blir firefelts vei fra Grimstad til Arendal er usikkert.
g de som kjører langt for å komme til og fra jobb. I rushtrafik­ken er det ofte mye tettere enn dette bildet viser. Krysset mellom kjer med det hvis det blir firefelts vei fra Grimstad til Arendal er usikkert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway