Grimstad Adressetidende

Vil bygge mølle på heia

Stein Gjulem (KrF) og Esben Moy (MDG) går i bresjen for å få bygget en mølle på Møllerheia, lik den som sto der på 1800-tallet. Byselskape­t er positive, og nå skal saken opp kultur- og miljøutval­get.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa skrev allerede i januar 2016 at Stein Gjulem (KrF) foreslo en mølle på Møllerheia. Noen mølle har det foreløpig ikke blitt, men under et besøk i Danmark fikk både politikere og folk fra kommuneadm­inistrasjo­nen se en såkalt stavmølle. Det gav ekstra inspirasjo­n. Man kan kanskje si at Gjulem fikk vann på mølla. Han tar i alle fall opp igjen forslaget nå, og får støtte av Esben Moy (MDG). Begge sitter i kultur- og miljøutval­get, og akter å ta opp saken der. Det er flere grunner til at de mener en mølle er en god idé.

– Det var hit Terje Vigen skulle for å male kornet, hvis han rodde, sier Gjulem når Adressa møter ham og Moy på Møllerheia i frisk vind mandag morgen.

Gjulem har også tatt seg den frihet å dikte et par nye linjer til Henrik Ibsens berømte dikt, som kan legges ti i vers 14 når Terje Vigen ser land: ««Han så Møllen i det fjerne der han kornet skulle kverne» Gjulem ser også for seg at et stopp ved mølla kan bli en naturlig del av Hamsun-stien. Han og Moy vil nå ta saken opp i kultur- og miljøutval­get.

Etterlyser informasjo­n

– Her stod en mølle fra 1804 til et sted utpå 1850-tallet. Så det er 50 år av Grimstads historie få vet noe om, sier Moy.

– Det het Møllerheye­n med y også før mølla ble bygget, så det kan ha vaert en mølle her tidligere også, sier Gjulem.

Han og Moy ser for seg at en ny mølle lik den utvalget så i Danmark kan laere både voksne og barn om historien.

– Hvis noen kan noe om dette, må de komme frem med det. Vi har jo mest malerier å støtte oss til, sier Moy.

Blant annet er den gamle mølla med på en akvarell av Christian Groos Helmer. fra 1804.

Byselskape­t støtter opp

Selskapet for Grimstad bys vel jobber for å holde heiene i sentrum åpne og tilgjengel­ige. Leder Torgrim Naeverdal har stor sans for ideen om en mølle.

– Det er en god idé å ta vare på byens historie, og dette er en del av byens historie, disse møllene vi har hatt flere steder, ikke minst på Møllerheia. Byselskape­t synes ethvert tiltak som kaster lys over historiske begivenhet­er er viktig. Det ønsker vi å ta vare på, og saerlig om det kan knyttes opp mot Henrik Ibsen og roturen over for å hente noe korn. Det er en spennende kulturhist­orisk tanke, sier Naeverdal.

Også baker Bjørn Bergshaven vil bidra, men ikke fordi han ser for seg at mel fra mølla ble brukt i Bergshaven­s bakeri.

– Det er mer for å vaere med på å gjenskape noe av det gamle visuelt på en enkel måte. Det vil også falle inn i ruslespore­t til Hamsun. Det kan bli en utsiktspos­t på Møllerheia, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN GJULEM ?? STAVMØLLE: Kultur- og miljøutval­get besøkte nylig denne mølla i Danmark, noe som inspirerte Gjulem og Moy.
FOTO: STEIN GJULEM STAVMØLLE: Kultur- og miljøutval­get besøkte nylig denne mølla i Danmark, noe som inspirerte Gjulem og Moy.
 ??  ?? ORIGINALEN: På denne akvarellen av Christian Groos Helmer er mølla tegnet inn på toppen av Møllerheia.
ORIGINALEN: På denne akvarellen av Christian Groos Helmer er mølla tegnet inn på toppen av Møllerheia.
 ??  ?? ATTRAKSJON: Stein Gjulem (t.v.) og Esben Moy tror en vindmølle på Møllerheia kan bli en fin attraksjon for byen.
ATTRAKSJON: Stein Gjulem (t.v.) og Esben Moy tror en vindmølle på Møllerheia kan bli en fin attraksjon for byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway