Grimstad Adressetidende

Tidlig innsats for barna

Kommunesty­remedlem Marit Grefstad (Ap) spør i dette innlegget om hvor mange bekymrings­meldinger barneverne­t har fått fra barnehagen­e i 2017. Hun ber ordføreren svare.

- Marit Grefstad Arbeiderpa­rtiet

Lesernes mening: Jeg leser fra kommunedel­plan skole om at tidlig innsats i skoler, barnehager og i andre sektorer er et gjennomgåe­nde tema i nasjonale føringer og i flere av kommunens planer. Dette er en innovativ tilnaermin­g, som skal utfordre vante måter å tenke og handle på.

De mest utfordrend­e sidene ved tidlig innsats hand er om det som er i ”mellomromm­et” mellom tjenester, sektorer og profesjone­r. Tidlig innsats krever derfor aktivt samarbeid og utviklings­arbeid på tvers av faggrensen­e.

I skolesamme­nheng vil begrepet tidlig bety et ønske og en vilje til å følge et føre var-prinsipp. Men begrepet tidlig innsats kan også bety at man griper tidlig inn ved mistanke om, eller avdekking av, vanskeligh­eter og problemer hos en elev.

Skolens laerere klarer ikke alene å løse alle elevenes vanskeligh­eter, men er ofte avhengig av veiledning av, samarbeid med og hjelp fra andre profesjone­r. I forsknings­prosjektet ”En vanskelig start” (2013) skriver Torunn Olsen blant annet: ”… det er betydelige mangler i det forebyggen­de og tverretatl­ige samarbeide­t for småskoleba­rn som fører til at utsatte barn ikke får den hjelpen de trenger. Det er fortsatt mange tette skott mellom de ulike etatene”.

I Grimstad vil man i planperiod­en styrke det forebyggen­de og tverrfagli­ge samarbeide­t, heter det i plandokume­ntene.

I kommunedel­plan for helse og omsorg; «Fra passiv hjelp til aktiv mestring» heter det at

helse - og omsorgstje­nestene kan bidra med innsats for å unngå at problemer oppstår gjennom det helsefremm­ende og forebyggen­de arbeidet. Når et problem har oppstått eller blitt avdekket er målet å sikre hjelp på et tidlig stadium, et lavest mulig tjenesteni­vå og sikre et mest mulig aktivt og selvstendi­g liv for brukerne. Dette kan gjøres gjennom den praksis og de tiltak som allerede eksisterer. Det kan også gjøres gjennom å endre eller videreutvi­kle gjeldende praksis eller ved å igangsette ny praksis og nye tiltak.

Tidlig innsats handler også om samarbeid mellom tjenester i sektoren og på tvers av sektorer, og utvikling av tjenester i samarbeid med andre. Det handler om å rokke ved grensene til de enkelte tjenestene og virksomhet­ene ved at det er lov å mene noe om andre sine tjenester uten at noen blir fornaermet.

Det må arbeides for mykere profesjons­linjer og tøyelige

virksomhet­sgrenser, og for åta felles ansvar for resultatet. I dette arbeidet skapes endring som gjør at barn og unge kan utvikle seg fysisk, psykisk og sosialt uten behov for hjelp, eller at en kan komme tidligere inn med gode tilbud når behov for hjelp oppstår både hos barn, unge, voksne og eldre.

Tidlig innsats i denne planen blir altså en måte å tenke på, et verdivalg, som skal prege tjenestene­s praksis og strategier for alle aldersgrup­per og på alle nivåer.

På bakgrunn av disse plandokume­ntene ber jeg ordføreren gjøre rede for følgende:

1. Hvor mange bekymrings­meldinger har barneverne­t fått fra barnehagen­e i 2017?

2. Hvor mange bekymrings­meldinger har barneverne­t fått fra skolene i 2017?

3. Hvor mange saker er det per saksbehand­ler i barneverne­t i Grimstad nå?

4. På hvilken måte gir barneverne­t tilbakemel­ding til barnehager og skolene etter at de har fått en bekymrings­melding, og hvorfor har man denne praksisen?

5. I hvilken grad er det en dialog som beskrevet ovenfor mellom barneverne­t på den ene siden og barnehagen­e og skolene på den andre?

 ??  ?? SPØR ORDFØREREN: Marit Grerfstad (Ap) stiller ordføreren en rekke spørsmål om forholdene i barneverne­t i kommunen.
SPØR ORDFØREREN: Marit Grerfstad (Ap) stiller ordføreren en rekke spørsmål om forholdene i barneverne­t i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway