Grimstad Adressetidende

Vil lage dokumentar­film om livet i Strandfjor­den

Sjøfartsin­dustrien i Strandfjor­den er for mange en ukjent historie. Anders J. Hagen og Michael Terje Brandt ønsker å gjøre noe med det.

- Øystein Bjerkestra­nd vikar@gat.no

De to er nemlig i gang med planleggin­gen av en dokumentar­isk film om stedets og verftenes historie. Fra det store skipet «St. Oluf» som ble bygget på 1500-tallet, helt fram til «Polykarp» som ble ferdigstil­t på slutten av 1800-tallet.

– Dette er en utrolig interessan­t historie, og en historie som kanskje har kommet litt i skyggen av annen sjøfartshi­storie i kommunen. Vi ønsker å få fram rollen Strandfjor­den hadde lokalt og nasjonalt, sier Anders J. Hagen.

Det er Hagen som står for ideen. Han er fra Østlandet, men har i hele sitt liv feriert i Grimstad. Derfor har han også blitt fascinert av byens historie.

– Jeg har alltid vaert nysgjerrig på historien i Strandfjor­den. Helt fra jeg var liten og vi kjørte forbi da vi var på ferie. Samtidig er engasjemen­tet basert på en akademisk interesse for kulturhist­oriske tema, sier Hagen, som har en bachelorgr­ad i kulturutda­nning fra Høgskolen i Telemark.

Med seg på laget har han fått produsent Michael Terje Brandt. Da han fikk høre forslaget fra Hagen under et møte i kunstforen­ingen, tente han umiddelbar­t på ideen.

Dro til Amerika

Planen for dokumentar­en er å fortelle historien gjennom Gunoria Salvesen Hegdekjaer som ble født i 1880. Hun er datter av en av de fremste båtbyggern­e i Strandfjor­den, Tobias Salvesen Hegdekjaer. Sistnevnte bygget åtte seilskuter fram til sin død i 1895 og var blant de siste som bygget store seilskuter i tre.

– Vi ønsker å fortelle om denne båtbyggere­n som er et godt eksempel på alle i bransjen som fikk erfare følgene av overgangen fra seilskip til dampskip. Seilskuten­e av tre var på vei ut da stålet kom, men i Strandfjor­den var det kun tilgang til tre – og ikke stål, forteller Hagen.

Datteren Gunoria utvandret på sin side til Amerika, og det er nettopp på ferden over Atlanterha­vet at dokumentar­en skal ha sitt utgangspun­kt.

– Dette er helt i startgrope­n ennå. Vi har et ønske om å vise fram Strandfjor­dens rike og interessan­te historie, men vi har en stor jobb foran oss med tanke på å skaffe midlene som skal til for å realisere et såpass ambisiøst prosjekt, sier Hagen.

– Samtidig ønsker vi å samle all informasjo­n vi klarer om Strandfjor­den. Det er fremdeles hull som må fylles, fortsetter han.

Optimister

De to oppfordrer til å ta kontakt om man skulle sitte på informasjo­n, bilder eller annet fra Strandfjor­den. Blant annet mangler en del dokumentas­jon om Hegdeskjae­r etter at verftet brant ned. Samtidig påpeker Hagen at han ikke bare skal se naermere på Hegdeskjae­r, men Strandfjor­den som helhet.

– Dette er ikke noe som er gjort på 1,2, 3, og det skjønner vi. Men dette er en del av sjøfartshi­storien i Grimstad man fremdeles vet relativt lite om, sier Hagen.

Produsent Brandt har allerede begynt å leke med hvilke fortellerg­rep han ønsker å bruke i dokumentar­en.

– Det finnes flere innfallsvi­nkler her. Det viktigste er at vi klarer å fenge et bredt publikum med denne spennende historien, sier han.

Framover vil tiden med gå på å samle informasjo­n og jakte finansieri­ng. De ønsker i hovedsak å få med lokale krefter på det omfattende prosjektet.

– Jeg er forsiktig optimist foreløpig, avslutter Hagen.

 ??  ?? SKUTE: En modell av seilskuta Polykarp henger i Landvik kirke. Menigheten fikk modellen på 90-tallet.
SKUTE: En modell av seilskuta Polykarp henger i Landvik kirke. Menigheten fikk modellen på 90-tallet.
 ??  ?? OPTIMISTER: Anders Hagen (t.v.) og Michael Terje Brandt både tror og håper at dokumentar­en kan bli en realitet.
OPTIMISTER: Anders Hagen (t.v.) og Michael Terje Brandt både tror og håper at dokumentar­en kan bli en realitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway