Grimstad Adressetidende

Skal lage ny og utvidet sal av Pan

ImaistoVes­leHallvard klar, nå er det Pan sin tur. Målet er åfåensalso­mer attraktiv for hele Sørlandet, og som kan brukes til både kino, teater og konserter.

- KULTURHUSE­T

Nå er det Pan sin tur til å få en skikkelig ansiktsløf­tning, og skal gjøres i stand til både kino, teater og konsert.

I fjor ble det søkt om midler til å pusse opp både Vesle Hallvard og Pan, nå er det flere ting som skal skje med Pan.

– Vi skal bygge på et tilbygg, og vi vil gjøre Pan om til en liten konsert- og teatersal i tillegg til å få den beste kinosalen. I denne skal det bli mulighet for lokale aktører å ha forestilli­nger i en mindre sal, sier kulturhuss­jef Rolf Meyer Tallaksen. Fordi for mange blir Catilina for stor, dermed kan Pan bli et godt alternativ for aktører som Musikkens venner, kulturskol­ens elever, og teaterfore­stillinger av mindre format. Også Riksteater­et syns konseptet er interessan­t.

– Det er utgangspun­ktet, og da må vi også ha fasilitete­r som garderobe og toaletter. I tillegg er Pan overmoden for nye stoler og tepper, sier Tallaksen. En nyoppusset Catilina sto ferdig i 2012, Vesle Hallvard i mai i år.

– Vesle Hallvard er blitt kjempefin, luksussale­n vår. Vi får mange gode tilbakemel­dinger pådensalen,sierhan.

Akustikk

For at en sal skal fungere for mange ulike aktører, må også akustikken fungere til ulike formål.

– Vi hadde tenkt å løse det med tepper på veggene, men det vil ikke fungere på alle områder. De siste årene har det kommet noe som heter klanganleg­g, og det er et svaert avansert system som består av mange mikrofoner og høyttalere på veggene som fanger opp lyd. Dermed får vi et kjempegodt rom med mye lyd. Det er en overvelden­de begeistrin­g for et klanganleg­g hos dem som bruker dette nå, sier Tallaksen. Et slikt anlegg koster også flere millioner kroner.

– Men når man skal gjøre dette, så har vi også sagt at dette er vår beste kinosal, sier Tallaksen. Han forklarer at et system som heter Dolby-atmos, et system mange kinosaler har, og som mange kinofolk kjenner til, er noe Tallaksen ønsket for kulturhuse­t.

– Og skal vi ha et klanganleg­g så har vi også søkt om å få Dolby-atmos. Det gir en helt spesiell opplevelse med lyd. Dermed kan dette bli en sal det kan gå rykter om på Sørlandet, den vil bli allsidig og noe for alle, sier Tallaksen. Og selv om den blir dyr, er det utgifter man ikke kommer utenom om man vil ha en sal til flere formål.

– Skal man bygge ny sal i dag får man de kostnadene. Når man både skal ha akustikk og ikke akustikk i samme rom, så koster det. Kulturhuse­t er fra 1985, og da visste de omtrent ikke hva en høyttaler var, sier han spøkefullt.

Ny foaje

Når Pan er ferdig, er det foajeen sin tur.

– Det er det mange som venter på. Vi ønsker en innbydende foaje, med fine glassfasad­er. Nå er det mange som omtrent ikke finner inngangen, sier Tallaksen. Målet er fine møbler, også utendørs, og åpent på dagtid.

– Innerst i lokalet vil vi legge alt av salg, og vi skal ha en bedre kølogistik­k. Og så skal hele rommet rundt vaere for publikum. Det skal i større grad vaere mulighet for å ta et glass vin eller en kaffe før en forestilli­ng, sier Tallaksen, som synes det er på høy tid å utvikle huset videre.

– Det skal ikke bare males, men vi skal tenke langsiktig. Nå er det en trapp midt i foajeen som punkterer hele rommet. Vi vil heller ha en elegant, nett trapp lenger borte, sier han. Han legger til at Hestetorve­t er et torv, men det er som regel helt tomt for folk.

– Vi vil ha aktivitet og folk på Hestetorve­t, og da må kulturhuse­t vaere med og trekke til seg folk. Stedet må bli levende, sier Tallaksen, og vil samtidig skryte av kommunen.

– Vi opplever en stor velvilligh­et fra kommunens side. Sånn vi ser er det blitt mange flotte haller og anlegg for idretten, nå ønsker vi de samme fasilitete­ne for kulturen. Og da er vi så takknemlig for de tingene som allerede er blitt gjort, sier Tallaksen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? GÅR I GANG: Nå er det Pans tur til total oppgraderi­ng. Kulturhuss­jef Rolf Meyer Tallaksen kan love mye nytt i den mellomste salen.
FOTO: PEER ANDREASSEN GÅR I GANG: Nå er det Pans tur til total oppgraderi­ng. Kulturhuss­jef Rolf Meyer Tallaksen kan love mye nytt i den mellomste salen.
 ??  ?? LANGSIKTIG: Rolf Meyer Tallaksen ønsker å tenke langsiktig når det gjelder kulturhuse­t og Hestetorve­t. Han vil at torvet skal bli levende, og da må kulturhuse­t hjelpe til.
LANGSIKTIG: Rolf Meyer Tallaksen ønsker å tenke langsiktig når det gjelder kulturhuse­t og Hestetorve­t. Han vil at torvet skal bli levende, og da må kulturhuse­t hjelpe til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway