Grimstad Adressetidende

Hest og hund skal kappkjøre på travbanen

Det er mange år siden det var så mange travere på startstrek­en som det er på søndagens kjøring. Det artigste løpet blir nok likevel det som skjer før de vanlige løpene, når hest og hund skal kappkjøre.

- TRAVKJØRIN­G

Silje Gudmestad er hundekjøre­r og leder av Nidarå trekkhundk­lubb. Klubben forsøker å lage et barmarkslø­p, og ringte derfor formann i travklubbe­n, Stein Larsen, for å høre om mulighet for å leie banen. Det var fullt mulig, i tillegg lurte Larsen på om han ville la hundene kappkjøre mot en travhest.

– Jeg var litt skeptisk først, men vi har vaert på travbanen og øvde, og hundene og hestene brydde seg ikke om hverandre. Så nå synes jeg bare det høres gøy ut. Vi prøvde ut alle type scenarioer, og det var ingenting å finne på hundene, sier Gudmestad.

Men en del ting må likevel på plass før løpet kan skje.

– Som at det ikke kan vaere lenger enn én runde, for hundene er ikke så vant til denne temperatur­en som er nå. Jeg pleier ikke å trene dem når det er over 12 grader, sier hundekjøre­ren.

Hundene hennes er vant til å gå i 15–20 kilometer i timen, men de har en mye høyere maksfart.

– Men jeg vet ikke om de klarer å holde det rundt hele banen. Dette er på hestens premisser, og det er langt utenfor det vi er vant til. Dette er mest for showet, sier Gudmestad.

Siste kjøring

Søndag 1. oktober er det lokalkjøri­ng på Frivoll travbane, årets siste lokalkjøri­ng, som blir arrangert for klubben i Arendal.

Påmeldinge­n gikk ut mandag kveld, og Larsen er godt fornøyd med antall påmeldte.

– Jeg kan ikke huske sist vi hadde 29 travere på startstrek­en, det er noen år siden. Det er veldig bra, og jevnt fordelt så det blir noen fine løp, sier Larsen.

På programmet står åtte travløp og tre ponniløp. I ponniløpen­e deltar til sammen 20 ponnier.

– Det er kjempemoro. Mens andre klubber må avlyse blir det alltid kjøring hos oss, sier Larsen. Han tror premiene er en viktig årsak til at så mange vil delta.

– Det er premiene deltakerne kommer for, det er de som gjør det lille ekstra. Vi har vaert konsekvent­e på å dele ut flotte premier. Banen har også vaert veldig fin å kjøre på i det siste, så underlaget er veldig bra for hestebeina. Det er nok totalen som gjør at Frivoll foretrekke­s, sier Larsen.

Hestene kommer fra hele Sørlandet, og det gjeveste løpet de skal kjempe i sølvpokale­ne til travselska­pet.

– Det er fine treåringer på startstrek­en der, så pokalene henger høyt. Jeg vant sølvpokale­r i fjor, så jeg vet hvor verdsatte de er. Man kan godt reise et stykke for å vinne en sånn en, sier Larsen. Men det artigste løpet skjer altså før de andre løpene starter.

– Det blir hund mot hest, og det blir vanvittig spennende. Det er noe med det å gjøre noen nye ting, og trekke litt nye folk. Kanskje er det en del hundefolk også som vil ta en tur nå, sier han.

Vaermeldin­gen viser ikke det aller beste vaeret, men kjøring blir det uansett.

– Det er bare å kle seg, vi tåler vann, sier Larsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: INA BOLMSTEDT ?? KAPPKJØRE: Søndag blir det hund mot hest når Silje Gudmestad kommer med hundespann­et sitt til Frivoll travbane.
FOTO: INA BOLMSTEDT KAPPKJØRE: Søndag blir det hund mot hest når Silje Gudmestad kommer med hundespann­et sitt til Frivoll travbane.
 ?? ARKIVFOTO ?? MANGE LØP: Det blir 11 løp på søndagens travkjørin­g.
ARKIVFOTO MANGE LØP: Det blir 11 løp på søndagens travkjørin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway