Grimstad Adressetidende

Førstemann til mølla

-

Kommunesty­remedlemme­ne Stein Gjulem

(KrF) og Esben Moy (MDG) ønsker å gjenskape et stykke lokalhisto­rie på toppen av Møllerheia, som mest sannsynlig har navn etter en mølle som sto der. På gamle bilder, deriblant en akvarell fra 1804 av Christian Groos Helmer, troner en vindmølle øverst på en ellers naken hei. Den sto der frem til rundt 1850, men det har nok vaert mølle her også i tidligere tider. Kornet måtte nemlig males slik at folk kunne få mel til å bake brød, og bearbeidin­gen skjedde blant annet på toppen av Møllerheia.

Ideen om en

gammeldags mølle er interessan­t fordi den knytter forbindels­en til byens egen historie og identitet. Gjulem nevner selv at det var her Terje Vigen og hans likesinned­e, som måtte ro og seile til Danmark for å hente korn i nødens år under Napoleonsk­rigen, skulle male det. En mølle har potensial til å bli en attraksjon for tilreisend­e og byens innbyggere. Samtidig kan den brukes til undervisni­ng av skoleeleve­r.

Prosjektet har noe

for seg, men trenger en grundig utredning av driftskost­nader og investerin­ger. Kanskje kan staten bidra til med tilskudd.

Både Danmark, Sverige

og Tyskland har gamle stavmøller, men finnes det i Norge? Grimstad kan i tilfelle bli førstemann til mølla.

 ??  ?? HISTORISK: Denne akvarellen av Christian Groos Helmer fra 1804 viser mølla på toppen av Møllerheia.
HISTORISK: Denne akvarellen av Christian Groos Helmer fra 1804 viser mølla på toppen av Møllerheia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway