Grimstad Adressetidende

Laerte et nytt språk på fem uker

Antonia (16) snakker flytende norsk etter en drøy måned som elev på Dahlske.

- SPRÅKDAG

Som en del av den europeiske språkdagen på Dahlske tirsdag, fikk elevene høre om hvordan det er å gå på skole i Tyskland. Tinus Øen (17) har gått et år på skole i Europas mest folkerike land, og kunne fortelle om små kulturfors­kjeller.

– De er kanskje mer punktlige, de har en litt annen døgnrytme, og de er mer høflige. Noe annet jeg la merke til, er at ingen unge bruker Facebook, for det er for de gamle. De unge bruker WhatsApp til å kommuniser­e med, fortalte han.

– Det er også en annen drikkekult­ur enn i Norge. Jeg så ingen synlig berusede folk, og øl var mer en del av dagliglive­t, sa Øen.

Elevene fikk også høre det motsatte perspektiv­et, nemlig hvordan det er for en tysker å gå på skole i Norge.

Antonia Przyborusk­i (16) fortalte om sine første fem uker som musikkelev på Dahlske.

– Jeg kom til Norge fordi jeg elsker vinteren, og fordi jeg ville laere et nytt språk, sa hun.

Til tross for bare å ha vaert i landet en drøy måned, snakker 16-åringen flytende norsk.

– Det går greit å laere fordi norsk og tysk er ganske likt, sa hun.

I likhet med Øen mener hun kulturfors­kjellene mellom landene ikke er store.

– Før jeg kom, fikk jeg høre at nordmenn er veldig beskjedne og lukkede, men jeg synes ikke det er slik, sa hun med et smil.

– Den største forskjelle­n er kanskje at vi i Tyskland spiser varm lunsj og så ingenting når vi kommer hjem, før vi spiser igjen om kvelden. I Norge spiser man middag når man kommer hjem og så kveldsmat. Og det er kanskje litt mer høflig i Tyskland, sa hun.

Etter at de to hadde fortalt om sine opplevelse­r, konkurrert­e elevene om hvem som kunne mest om Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel. Vinneren fikk et stort glass med Nutella.

 ??  ?? SPRÅKMEKTI­GE: Antonia Przyborusk­i (16) har laert seg norsk på kort tid, mens Tinus Øen (17) laerte seg flytende tysk i Tyskland.
SPRÅKMEKTI­GE: Antonia Przyborusk­i (16) har laert seg norsk på kort tid, mens Tinus Øen (17) laerte seg flytende tysk i Tyskland.
 ??  ?? QUIZ: Hvem kan mest om Angela Merkel? Det ble avgjort med en quiz.
QUIZ: Hvem kan mest om Angela Merkel? Det ble avgjort med en quiz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway