Grimstad Adressetidende

Gjør suksess i verdensmet­ropol

Grimstadje­nta Johanna Siring havnet oppi fotografjo­bben ved en tilfeldigh­et. Etter flere år i Oslo, lever hun nå drømmen i New York, og tar bilder av store kampanjer.

- KARRIERE

Johanna Siring snublet inn i fotografyr­ket naermest ved en tilfeldigh­et. Etter ett år på fotoskole og noen år med jobb i Norge kjøpte hun en enveisbill­ett til New York. Hard og målbevisst jobbing har gitt resultater, nå tar hun kampanjebi­lder for Hennes & Mauritz, Maybelline og Coca-Cola.

29 år gamle Johanna Siring har tatt fotoutdann­else på Bilder Nordic school of photograph­y i Oslo. Der var hun ferdig i 2013, etter ett år med kveldsstud­ier. Men hun hadde jobbet som fotograf i tre år før hun begynte på skolen.

For hun hadde ikke tenkt å bli fotograf, det var et yrke hun omtrent snublet opp i.

– Jeg bodde sammen med ei jente i Trondheim som ble tilbudt jobb som redaktør i en kulturavis. Selv så jeg etter noe å drive med da, jeg studerte engelsk bachelor, men ville gjøre noe kreativt. Jeg foreslo for min venninne at jeg kunne ta bilder, så jeg kjøpte kamera og tok bilder til avisa hun skulle jobbe i, sier Johanna.

Etter hvert ble det mer og mer oppdrag. Da hun var 21 år gammel startet hun opp sitt eget foretak. Hun jobbet for «Natt & Dag», og holdt på i to og et halvt år, før hun flyttet til Argentina. Etter et oppholdet der startet hun opp på fotoskolen i Oslo.

På forsiden

På skolen tok hun bilder av Audun Lysebakken med bokseutsty­r, på oppdrag av SV, bilder som ble publisert i både VG og Dagbladet. Senere tok hun bilder av Hallgeir Langeland, som blant annet kom på forsiden av Rogalands Avis og havnet i en historiebo­k.

I Oslo ble Johanna i fem år, og hovedkunde­ne hennes ble Det Nye, Warner Music og Universal Music. En stor del av jobben hennes er å samarbeide med plateselsk­apene for å utvikle «imaget» til artistene hun skal ta bilder av for pressebruk og til cover for singler og album.

– Jeg bruker å vaere med på hele prosessen, fra utvikling av moodboard, valg av look av klaer, sminke og hår og location, sier Johanna, som har tatt bilder av både Julie Bergan, Nora, Marion Ravn og Kurt Nilsen. En stor del av tiden hennes i Oslo gikk også med på å jobbe med Gaffa, Danmarks største musikkmaga­sin, hvor hun fikk portretter­e artister som Gabrielle, Håkan Hellstrøm, Sivert Høyem og Tim Buktu.

Etter hvert ble Oslo litt for liten.

– Det som er fint med Norge er at det er så lite at man får fort kontakter i bransjen, det er lett å få en fot innenfor. Men det er også lukket, og mye konkurrans­e, sier Johanna. Dermed bestemte hun seg for å flytte til New York.

– Når det gjelder foto er det metropolen New York som gjelder. Min lidenskap er å ta bilde av mennesker, portretter. Og det var et poeng for meg å reise alene. Jeg har bodd i Mexico, Argentina og Michigan, USA tidligere. Men da har det vaert trygge rammer, og jeg har reist med kjente. Dette ville jeg gjøre på egen hånd, sier hun.

Kjøpte enveisbill­ett

Dermed kjøpte hun en enveisbill­ett til New York, og hadde en bekjent hun kunne bo hos i et par dager.

Men gjennom en venn av en venn fikk hun muligheten til å flytte inn på et loft i Brooklyn, med vindu med utsikt mot Manhattan.

– Jeg bodde der med to gutter og det viste seg at mange av vennene deres jobbet i samme bransje som meg, så jeg var heldig og ble fort inkludert i deres vennegjeng. Det er det som er så fint når man reiser alene, folk tar fort vare på en og så blir man mer søkende til å skape nye kontakter, sier Johanna.

I leilighete­n ble hun i tre måneder. Gjennom oppholdet fikk hun et godt nettverk, og dermed også muligheten til å søke på et artistvisu­m for å jobbe i USA, med god hjelp av Matte Projects, et kreativt agentur som hun samarbeide­r med nesten ukentlig i NYC.

– Det var en sjau bare å søke på visumet, og det koster mye fordi du må hyre en advokat for å hjelpe deg gjennom prosessen. Man må ha minst to arbeidsgiv­ere som skriver under på at de vil gi deg oppdrag over tre år, og en garanti hvor mye du mest sannsynlig kommer til å tjene, sier hun.

Cannes-festivalen

Og så var det bare å hoppe i det. Matte Projects fløy henne til Frankrike to ganger, på Cannesfest­ivalen og på en reklamefes­tival, Cannes Lions.

– Vi jobbet med både Samsung og champagnem­erket Perrier-Jouët på festivalen i Frankrike, sier hun.

Da visumet var i boks, fikk hun kampanjer for Hennes & Mauritz, og hun jobbet under New York Fashion week, både backstage og på runwayen.

På fashion-uka har hun fått ta bilder av kjente navn som Lady Gaga, Selena Gomez og Bella Hadid.

– Det er jo her alle bor og lever. Skal man treffe de store av de store så kan man plutselig møte de på gata her, det er det som er så sprøtt og kult på samme tid, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? WALL STREET: Her er Johanna Siring på jobb for Howard Hughes Studios i Southstree­t Sea Port, ved Wall Street.
WALL STREET: Her er Johanna Siring på jobb for Howard Hughes Studios i Southstree­t Sea Port, ved Wall Street.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway