Grimstad Adressetidende

Ble bitt av hund – får erstatning

To menn fra Grimstad er i Aust-Agder tingrett dømt for brudd på hundeloven.

- FRA TINGRETTEN red@gat.no

Advokat Kari-Esther Selvaag Høgevold ble tidligere i år stygt bitt av en rottweiler. Nå får hun både oppreisnin­g og erstatning.

Den ene for at hunden hans angrep to personer ved to forskjelli­ge hendelser, den andre for at han luftet samme hund som angrep advokat Kari-Esther Selvaag Høgevold i en tredje hendelse.

Hovedtilta­lte i saken var en mann på 60 år fra Grimstad, som hadde advokat Gisle Thorsen som forsvarer. Mannen er eier av rottweiler­en som tre ganger i år har angrepet personer.

Den medtiltalt­e er en mann på 51 år fra Grimstad, som luftet hunden til 60-åringen mens sistnevnte var inne til soning av en dom. Det var under en luftetur at rottweiler­en angrep advokaten.

Hundeloven

Den 60 år gamle mannen ble i retten funnet skyldig i at hans rottweiler ved navn Rocky, en hannhund på rundt 50 kilo, i så vel februar som mars i år angrep henholdsvi­s en mann og en kvinne. Retten mener de to hendelsene er klare brudd på hundeloven­s bestemmels­er om at du skal ha kontroll på hunden din.

Under det første angrepet var det 60-åringens samboer som holdt hunden i bånd, da den bet en mann i hånden da vedkommend­e gikk forbi. Offeret fikk en bittskade i hånden som måtte sys med fem sting, og han fikk stivkrampe­sprøyte.

Det andre angrepet fant sted i Storgaten i Grimstad da eieren selv luftet sin hund. En kvinne som jogget forbi ble bitt i hoften/låret i det de passerte. Dommen sier ikke noe om eventuelt skadeomfan­g på den kvinnelige joggeren.

Grimstadma­nnen var også tiltalt for at hunden hans, under 51-åringens luftetur mens 60-åringen satt inne for å sone en annen dom, angrep advokat Kari-Esther Selvaag Høgevold. Tingretten kom her til at det var lite aktsomt av domfelte å overlate hunden under samboerens omsorg, men at det vil vaere å strekke ansvaret for langt hvis han skal domfelles også for dette.

Stygt sår

Det tredje angrepet som rottweiler­en sto bak, fant sted i april i år. Den tiltalte 51-åringen luftet 60-åringens hund, da Rocky gikk til angrep selv om domfelte forsøkte å holde hunden stramt i båndet.

– Da Høgevold passerte så hun plutselig hunden komme som en sort skygge mot henne. Hunden hadde retning mot hennes bryst/hals-region og hun vred seg til mot sin høyre side. Hun kjente at hunden glefset til og satt fast i hennes venstre arm, over albuleddet. Hunden slapp et øyeblikk taket, men bet igjen og ville ikke slippe bittet, står det i dommen.

– Fornaermed­e kjente en sterk sviende smerte, og så at en stor bit av hennes boblejakke var blitt revet av. Hun blødde og oppdaget en stor flenge i huden som blødde kraftig. Hun beskrev i retten at hun ble livredd. Etter hendelsen oppsøkte hun fastlegen som ga henne stivkrampe­sprøyte og fikk sydd igjen flengen. Arret er i dag synlig skjemmende idet en del av huden og underhuden var blitt bitt av. Arret kan det senere bli aktuelt å operere. Hun har etter hendelsen blitt redd for store hunder, anfører tingrettsd­ommer Alice Jervel i kjennelsen.

Begge ble dømt

Tingretten kommer til at den 60 år gamle mannen, som er domfelt til sammen ti ganger tidligere, må straffes for de to første angrepene til rottweiler­en. Videre ble han også dømt for oppbevarin­g av metamfetam­in, amfetamin, en blanding av kokain og metamfetam­in, hasj og to forskjelli­ge typer dopingmidd­el.

Han ble dømt til 80 dagers fengsel, der 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Han må betale erstatning til den første mannen som ble angrepet av hunden, for dekning av vedkommend­e utgifter. Sammen med den 51 år gamle mannen må 60-åringen betale erstatning til Høgevold på 5.758 kroner for påførte utgifter.

Den medtiltalt­e 51-åringen ble dømt til en bot på 10.000 kroner, foruten medansvar for erstatning av advokatens påførte utgifter. Videre må han betale henne erstatning på 1.500 kroner for lidt inntektsta­p og 20.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng. Dommene er ikke rettskraft­ige, og kan ankes til lagmannsre­tten.

Kari-Esther Selvaag Høgevold ønsker ikke å uttale seg mer om saken eller kommentere den overfor Adressa.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? ERSTATNING: Advokat Kari Høgevold får nå både erstatning og oppreisnin­g etter at hun ble stygt bitt av en rottweiler.
ARKIVFOTO ERSTATNING: Advokat Kari Høgevold får nå både erstatning og oppreisnin­g etter at hun ble stygt bitt av en rottweiler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway