Grimstad Adressetidende

Avviser kritikk om åpenhet

Ap-politiker David B. Tharaldsen tilbakevis­er kritikken fra Lene Langemyr (FrP) som i et innlegg mente at Grimstad kommune kan bli bedre på åpenhet.

- DEBATT David B. Tharaldsen Vara til kommunesty­ret (Ap)

Lesernes mening: Kjaere Lene Langemyr! Jeg kan berolige deg med at Grimstad kommune, i likhet med alle andre offentlige etater, følger norsk lovgivning på det området du er bekymret for. Det er Offentlegl­ova som er styrende for hva publikum skal få se av dokumenter som produseres i kommunen, og hovedregel­en er som følger:

§ 3.Hovudregel. Saksdokume­nt, journalar og liknande register for organet er opne for innsyn dersom ikkje anna følgjer av lov eller forskrift med heimel i lov.

Alle kan krevje innsyn i saksdokume­nt, journalar og liknande register til organet hos vedkommand­e organ.

Kort sagt er alt åpent om ikke det er hjemmel i denne loven, eller noen få andre lover, om at hele eller deler av innholdet kan eller skal skjermes. Det som med hjemmel i lov kan, eller skal, skjermes, er vurdert av saksbehand­leren, som må finne en hjemmel i Offentlegl­ova, Forvaltnin­gsloven eller annet lovverk dersom det skal unntas. Dette kan for eksempel vaere personalsa­ker med informasjo­n om helse, eller det kan vaere anbudspapi­rer, som inntil avgjørelse er unntatt av hensyn til konkurrans­eregler. I tillegg må det vises til hvilken lov, og hvilken paragraf som gir rett til unntakelse. Det er ikke saksbehand­lerens synsing eller ønske som er bestemmend­e.

Vi som politikere kan heldigvis ikke gå utover loven og lage egne regler for innsyn lokalt.

Som politiker er jeg opptatt av åpenhet, og at administra­sjonen skal kunne kontroller­es på en god måte. Da kan feil og ulovlighet­er avdekkes, og gjøres noe med. Men vi må følge norsk lovgivning. Jeg legger til at for meg som politiker kjenner jeg kun Rådmannen, som jeg for øvrig mener gjør en utmerket jobb.

 ??  ?? INNLEGG: David B. Tharaldsen minner om at offentligh­etsloven styrer hva publikum har tilgang til av dokumenter i kommunen.
INNLEGG: David B. Tharaldsen minner om at offentligh­etsloven styrer hva publikum har tilgang til av dokumenter i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway