Grimstad Adressetidende

– En opprørende sak som gjør sterkt inntrykk

Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer sterkt på at evangelist og forkynner Kjell Haltorp for andre gang ble kastet i fengsel i Jordan. Nå vil han ta saken videre.

- RELIGIONSF­ORFØLGELSE Kjetil Karlsen

– Dette er en historie som jeg absolutt reagerer på og som gjør sterkt inntrykk. Den viser også at Haltorp har hatt en forferdeli­g belastning, og at trosfrihet­en og det å få lov til å uttrykke sin tro ikke står så sterkt som det mange tror.

Dette sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Det gjør han etter at Adressa torsdag kunne fortelle at evangelist, menighetsp­lanter og forkynner Kjell Haltorp for andre gang på fire år ble arrestert og sendt i fengsel da han prøvde å komme inn i Jordan sist lørdag. I stedet for å besøke menigheten han har jobbet med i 20 år og holde gudstjenes­te sammen med dem, ble han arrestert og måtte betale 125.000 kroner i løsepenger før han fikk slippe ut igjen. Deretter ble han eskortert i politibil av tre politifolk med hvert sitt maskingeva­er til grensa og sendt ut av landet.

– Opprørende

– Jeg reagerer som sagt på denne historien, og dette viser bare at det er mange land i verden som har sterke restriksjo­ner på trosfrihet­en og til å få lov til å tro på det en vil. Dette til tross for at trosfrihet­en er en sterk menneskere­ttighet. Umiddelbar­t tenker jeg derfor at en må jobbe politisk mot slike land, sier han.

– Det er klart at det også er modig gjort av Haltorp å ta denne reisen og veldig trist at det ender slik det gjør med en såpass stor bot, sier han.

– Det som også er så opprørende i denne saken er at han jo selvfølgel­ig skulle fått lov til å reise inn i Jordan uten å bli stoppet med hans flotte oppdrag, sier Ropstad.

Sjelden sak

– Hvor utbredt er religionsf­orfølgelse som dette og hvor ofte skjer det slike ting med norske prester, pastorer eller misjonaere­r når de besøker andre land?

– Jeg kjenner ikke til så mange historier på akkurat det, men jeg er jo godt kjent med at mange må holde seg i skjul og må vaere forsiktige hvis de er ute. Men akkurat at de blir fengslet og får så store bøter, det er det veldig sjeldent at jeg hører om, sier han.

Han er likevel fullstendi­g klar over at det ikke bare er utlendinge­r som blir utsatt for slik trosforføl­gelse, men at det skjer i stor stil for egne innbyggere i mange land rundt omkring i verden.

– Det gis ut flere lister over land der trosfrihet­en står svakt og der det er stor forfølgels­e. Disse listene inneholder mange land, sier han.

– Er slik forfølgels­e verre eller mer utbredt i muslimske land sammenlign­et med andre?

– Det er mer utbredt i muslimske land, ja, og veldig strengt muslimske land topper ofte disse listene. Ofte er det også dødsstraff for å konvertere og ikke vaere muslim i disse landene, sier han.

Vil ta saken videre

– Nå er det andre gang dette skjer med Kjell Haltorp i Jordan. Hva kan norske myndighete­r gjøre for å unngå at dette skal skje igjen?

– Det er viktig å jobbe internasjo­nalt og løfte i flokk for å løfte trosfrihet­en og for å få dette opp som et tema internasjo­nalt. Man må få fram at andre trosretnin­ger ikke er farlige, men dette er et krevende arbeid, sier Ropstad.

– Vil du nå ta denne saken opp og jobbe med den?

– Det er et godt spørsmål. Det er i hvert fall en sak jeg vil ta videre og drøfte. Hva en kan gjøre videre med den er jeg litt mer usikker på, men jeg tenker at dette er en sak det er viktig at en ikke bare legger vekk, sier Kjell Ingolf Ropstad.

– Inngår i dialogen

Adressa har også vaert i kontakt med Utenrikdsd­epartement­et i denne saken, og sendte dem opprinneli­g flere spørsmål. De valgte å sende følgende svar på e-post: «Utenriksde­partemente­t er kjent med den aktuelle saken gjennom media, og har ikke blitt kontaktet av den norske borgeren som omtales. Det anslås at 70 prosent av verdens befolkning lever i land der trosog livssynsfr­ihet er begrenset. Omfanget og formene på restriksjo­nene varierer. Mange land har begrenset retten til religionso­g trosfrihet gjennom nasjonal lovgivning. Innsats for å styrke tros- og livssynsfr­ihet står helt sentralt i regjeringe­ns utenriks- og utviklings­politikk, og utenriksmi­nister Brende varslet i april i år en dobling av norsk støtte til dette arbeidet internasjo­nalt. Spørsmål om trosfrihet og forfølgels­e av religiøse minoritete­r inngår i den utenrikspo­litiske dialogen med en rekke land, og er et viktig tema for Norge i internasjo­nale fora som FNs menneskere­ttighetsrå­d.»

 ?? FOTO: REACH THE NATIONS ?? OPPRØRENDE: Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer sterkt på religionsf­orfølgelse­n av Kjell Haltorp i Jordan. Her fra hjelpearbe­idet som organisasj­onen hans «Reach the Nations» driver blant irakiske og syriske flyktninge­r i Jordan.
FOTO: REACH THE NATIONS OPPRØRENDE: Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer sterkt på religionsf­orfølgelse­n av Kjell Haltorp i Jordan. Her fra hjelpearbe­idet som organisasj­onen hans «Reach the Nations» driver blant irakiske og syriske flyktninge­r i Jordan.
 ?? ARKIVFOTO ?? REAGERER: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) liker slett ikke det han hører om hvordan Kjell Haltorp blir behandlet i Jordan.
ARKIVFOTO REAGERER: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) liker slett ikke det han hører om hvordan Kjell Haltorp blir behandlet i Jordan.
 ??  ?? HJEMME IGJEN: Evangelist Kjell Haltorp er hjemme på Fevik igjen etter å ha blitt fengslet i Jordan for andre gang.
HJEMME IGJEN: Evangelist Kjell Haltorp er hjemme på Fevik igjen etter å ha blitt fengslet i Jordan for andre gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway