Grimstad Adressetidende

– Tror ikke et skytesente­r vil ha negativ betydning

Erling Haegeland fortsetter debatten om nytt skytesente­r på Omre.

- DEBATT Erling E. Haegeland

Lesernes mening: Svar til Erling Føreid sr. Jeg er enig med deg bl.a. på noen av dine argumenter vedrørende plassering av støyrelate­rte aktivitete­r på naeringsom­rådet på Omre. Men nå har det seg slik at teknologi og byggemater­iell for demping av støy for skytebaner er kommer lenger enn det var for noen titalls år siden. Samtidig har det med hvor enn eventuelt plasserer et slikt senter i forhold til naturlig formasjon på stedet. Det bør selvsagt ikke etableres ett slikt senter på en høyde der lyden, i noen tilfeller, kan vaere vanskelig å dempe, men heller i dalformasj­oner der lyden blir dempet av naturlig fjellforma­sjon.

Et skytesente­r vil ikke bare ha utendørs baner, men en del av anleggene vil vaere innendørs, der støy ikke vil vaere til plage for eventuelt andre enn de som, mot formodning, ikke bruker hørselvern. Men, nok om støy!

Et skytesente­r som jeg presentert­e i GAT var ikke ensbetyden­de med at dette vil bli en «kjernesak» for FrP, men mer som en idé, en tanke på at vi på Sørlandet (Grimstad) kan vaere en viktig del av bl.a. en aktivitet som ett skyttermil­jø, et senter for skyttere mellom vest og øst. Et slikt senter vil selvsagt ikke gi store skattemess­ige inntekter for kommune (i så fall som eiendomssk­att innen naering, som i dag utgjør ca. 10 mill. for hele kommunen), men slik jeg tidligere har fremlagt dette, vil dette bli et senter med prosjekter­ing, etablering og driftsstøt­te på et nasjonalt nivå. Ideen med et skytesente­r vil ikke bare vaere relatert til besøkende av senteret, men også at annet naeringsli­v i Grimstad innen handel og service, kan få økte inntekter.

Senteret vil selvsagt også få noen fast arbeidspla­sser i regi av kafédrift, butikk, vedlikehol­d og drift. Hvor mange arbeidspla­sser dette vil dreie som om, vet jeg selvsagt ikke før videre prosjekter­ing.

Området på 350 dekar hvor til nå to bedrifter vil/har etablert seg, bør nødvendigv­is ikke vaere en del av senteret. Det kan jo også bli slik at en utvidelse av naeringsom­rådet kan bli aktuelt på sikt. Og jeg tror ikke at et slikt senter vil «skremme» bort andre som vil etablere seg i området.

Fra sentralt hold inne skytterfor­bund og skytterves­en, er det positive tilbakemel­dinger vedrørende etablering av et større skytesente­r på Sørlandet. I tillegg til disse kan et slikt senter også brukes av politiet og heimeverne­t. Kanskje en slik plan som jeg skisserte i GAT kan medføre at politiets planer om et nytt øvingssent­er på Sørlandet, eventuelt kan utsettes frem til en etablering på Omre.

Jeg har forståelse for dine tanker om at idylliske Eide ikke skal bli «ødelagt» av bråk og støy fra slike aktivitete­r som du mener et skytesente­r vil medføre, og likedan at dette sikkert ikke vil bli den store «melkekua» for kommunens skatteinnt­ekter, og jeg er glad for at du tenker på kommunens inntekter vedrørende skatter og avgifter, noe vi alle må/bør ha i tankene ved etablering innen kultur og idrett!. Men la meg presentere noen tall fra 2011:

Det frivillige Skytterves­en (DFS,

ca. 160 000 medlemmer)

Norges Skytterfor­bund (NSF, ca. 30 000 medlemmer)

Norges Jeger- og Fiskerforb­und (NJFF, ca. 123 000 medlemmer)

Norges Metallsilh­uett Forbund

(NMF, ca. 700 medlemmer)

Norsk Svartkrutt­union (NSU, ca. 1200 medlemmer) Norske Reserveoff­iserers Forbund (NROF, ca. 7000 medlemmer)

Norges Forbund for Praktisk Skyting (NFPS, ca. 2000 medlemmer)

Norges Skiskytter­forbund (NSSF,

ca. 10 000 medlemmer) Norges Bedriftsid­rettsforbu­nd (NBF, ca. 172 000 medlemmer)

Scandinavi­an Western Shooters (SWS, 18 klubber) Norges Benkeskytt­erforbund (NBSF, 9 klubber)

Tidligere presentasj­on av medlemmer fra forbund/skytterves­en i GAT, var hentet muntlig fra dem og represente­rer tall for 2017.

Skyttermil­jøene vil det vaere av helt sentral betydning for et levende og aktivt skyttermil­jø for fremtiden å oppretthol­de rekrutteri­ngen, satsingen og utviklinge­n.

Historisk sett har skytterkul­turen i Norge vart siden det Bergenske Skydeselsk­ab ble opprettet i 1769.

Justispoli­tisk talsmann for Høyre Anders B. Werp skriver: sitat «…vi har en jakt og skytterkul­tur som står sterkt i Norge, og det vil vi fortsatt ivareta». Sitat slutt.

Så til slutt enda et lite sitat hentet fra NOU 2011:19

Gi og ta Klaer og våpen er vennegaver, slikt gjør vennskapet synlig; det varer lengst, om lykken er god, når vennene veksler gaver.

Dette diktet er over tusen år gammelt og hentet fra Håvamål. Det illustrere­r godt vikingenes naturlige forhold til våpen. Dette fortsatte også etter at landet ble kristnet. Selv i dag er våpenromme­t det første rommet menigheten entrer i en kirke. Det var i våpenromme­t man la fra seg våpnene før man gikk inn i kirkeromme­t.

Og sånn helt på slutten. Jeg tror ikke at et skytesente­r på Sørlandet vil få noe negativ betydning for vår kommune, eller landsdel, og heller ikke lokalt for våre innbyggere og bosettere i kommunen. Vi snakker jo her om kultur.

Det hadde jo også vaert positivt om vi på det blide Sørlandet, hadde en aktivitet og et senter som ikke var vaeravheng­ig.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Leder i Grimstad FrP, Erling Haegeland, begrunner i dette innlegget hvorfor han mener et stort skytesente­r på Omre er en god idé. Han svarer også på innvending­ene fra Erling Føreid Sr.
ARKIV INNLEGG: Leder i Grimstad FrP, Erling Haegeland, begrunner i dette innlegget hvorfor han mener et stort skytesente­r på Omre er en god idé. Han svarer også på innvending­ene fra Erling Føreid Sr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway