Grimstad Adressetidende

Forvitring­en av selvrådere­tten og makt til Brussel

- Bjørn A. Engen

Lesernes mening: Valgskred i år for Senterpart­iet. Kan det ha noe å gjøre med politikere­liten og riksmedias taushet om EØS og Schengen, og følgene av den massive utflytting av folkevalgt makt til Brussel? Kanskje velgerne så at Senterpart­iet var det eneste troverdige alternativ i Stortinget på nasjonal selvrådere­tt og stemte deretter?

Agderbenke­ns parlamenta­rikere kunne i forrige stortingsp­eriode slått til lyd for den offentlige nødvendige samtalen om forvitring­en av folkestyre og demokrati.

Gjennom de 25 år med EØS og 20 år med Schengen er 11.000 nye lover og regler pålagt Norge.

Det er nesten ubegripeli­g og et ufattelig tall. Folkeopini­onen stiller seg i økende grad hoderysten­de til at politikern­e slik vedtar å pulveriser­e egen makt.

Schengen-avtalen har skysset organisert­e kriminelle nettverk fra Øst-Europa til landet. Tyveribølg­en av båtmotorer, butikker og verdisaker synes ustoppelig. Narkokarte­llene fester grepet. Menneskeha­ndlere og terrorplan­leggere ligger på dørstokken og venter på det nye EU-kravet om stans i midlertidi­g grensekont­roll.

Hvordan har Agderbenke­n i flere stortingsp­erioder stilltiend­e kunnet sitte og se på denne massive undergravi­ng av egen makt? Jusforsker Eirik Holmøyvik leverte i 2013 brannfakke­len om norske myndighete­rs omfattende maktoverfø- ring til uavhengige forvaltnin­gsorganer og rettslige institusjo­ner i Brussel. Utviklinge­n er siden gått fra vondt til verre.

Den siste grunnlovss­tridige suverenite­tsavståels­e var Stortinget­s hasteavgjø­relse i vår om å la EU overta styring med norsk finanssekt­or. Vil regjeringe­n nå bøye seg for EU kravet om gjeninnfør­ing av Schengen-regimet?

Agderbenke­ns nye persongall­eri må nå ta stilling til om denne styrte avviklinge­n av demokratie­t skal fortsette. Vil Arbeiderpa­rtiets ferske stortingsf­jes Tellef Inge Mørland ta debatten om den betente grunn til velger flukten fra partiet? Hadde det noe å gjøre med egne velgeres frykt for EØS-avtalens rasering av norsk verftsindu­stri? Bør ikke Høyres Svein Harberg og Frp, s Åshild Bruun Gundersen ta selvransak­elsens samtale og ta en Carl I. Hagen? Jeg tok feil den gangen og er nå blitt nei-mann.

Hvorfor i all verden har justispoli­tiker

Kjell Ingolf Ropstad styrt unna debatten om forvitring­en av folkestyre­t og den håpløse oppgaven med å stanse menneskeha­ndel? Var han redd for kjeft fra egen partileder og riksmedia ved å åpne for debatten om eget partis avgjørende stemme for EØS og Schengen? Isteden ga han slipp på muligheten til å treffe velgerne hjemme.

Forvitring­en av folkestyre­t bør kan hende få Solberg regjeringe­n til å tenke nytt om ny utenriksmi­nister. Kanskje bør en med klar agenda om å ta landet vårt tilbake inn i regjeringe­n. Det burde vaert en aktuell dagsorden for den utgående Børge Brende. Eller skal Stortinget­s lokaler ved neste valg bli et tilbakesku­ende monument over storhetsti­den for demokrati og folkestyre?

 ??  ?? INNLEGG: Bjørn Engen skriver kritisk om flytting av makt fra Stortinget til Brussel.
INNLEGG: Bjørn Engen skriver kritisk om flytting av makt fra Stortinget til Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway