Grimstad Adressetidende

– Best på egne velferdstj­enester

- Håvard Røiseland

Lesernes mening: Kommunene er under stadig press fra Høyre/ Frp om å sette flere av våre velferdstj­enester ut på anbud. Argumenten­e for kjøp av private tjenester er ofte at det vil føre til billigere og bedre tjenester. Samtidig ser vi stadig eksempler på at eiere av barneverns­institusjo­ner, asylmottak og barnehager tar ut store utbytter og høye lønninger.

Det er derfor gledelig å oppleve at enheter i vår egen kommune satser på egne ressurser og ansatte. I nylig avhold budsjettse­minar for kommunesty­ret fremkommer det at ressurskre­vende og kostnadskr­evende tjenester som barnevern og sosialtjen­esten har spart mange penger på å utføre tjenestene med egne ressurser og ansatte. Istedenfor å bruke private og kommersiel­le firmaer.

Dette er saerlig imponerend­e når vi vet at disse tjenestene ofte har en krevende hverdag og ofte kan få nye og ressurskre­vende brukere på kort varsel. Enhetslede­r for barnevern uttaler at det er viktig å ha «hånden på rattet» selv når de skal kunne gi mest mulig riktig tjeneste. Enhetene har førstehånd­skjennskap til brukerne og vil derfor ha best forutsetni­nger for å kunne utføre kvalitativ­t gode tjenester.

«Innkjøpssa­ken» har vist oss hvor galt det kan gå når kommunen skal kjøpe velferdstj­enester av en privat og kommersiel­l tilbyder på kort varsel. Selv om det utarbeides aldri så gode kravspesif­ikasjoner ( noe som ikke var tilfelle ved innkjøpssa­ken ), risikerer en likevel at mye informasjo­n kan forsvinne på veien til en ekstern part. En anbudsrund­e medfører også økt byråkrati og mange administra­tive utgifter.

Et annet viktig moment for å bygge opp best mulig egne og kommunale tjenester er at vil øke egen kompetanse og skape en mer interessan­t arbeidspla­ss. Det vil gjøre det lettere å rekruttere flinke og dedikerte medarbeide­re, samt skape mer forutsigba­rhet og trygge medarbeide­re.

Vi i Arbeiderpa­rtiet har tro egne ansatte og ønsker å legge til rette for at enhetene får gode rammevilkå­r, slik at enhetene selv kan tilby kvalitativ­t gode tjenester til sine brukere. Samtidig mener vi at dette vil vaere god økonomi for kommunen! kommunesty­remedlem Arbeiderpa­rtiet

 ??  ?? INNLEGG: Håvard Røiseland, kommunesty­remedlem for Ap, advarer mot å sette velferd ut på anbud i dette innlegget.
INNLEGG: Håvard Røiseland, kommunesty­remedlem for Ap, advarer mot å sette velferd ut på anbud i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway