Grimstad Adressetidende

Leirdeltak­ere flomfast på

Vannet var kun noen få centimeter fra å slå ut transforma­toren på Kilandsent­eret. Da ville resultatet blitt en strømløs leiruke for drøyt 30 leirdeltak­ere.

- FLOM Øystein Bjerkestra­nd

– Det er umulig å komme både til og fra, forteller Jon Tønnevold om forholdene ved Kilandsent­eret mandag ettermidda­g.

Tønnevold er daglig leder for Kilandsent­eret som eies av Røde Kors. Han sier at det pågår en leir for barnefamil­ier fra Vest-Agder denne uken.

I helgen var området blant dem som ble hardest rammet av regnvaeret.

– Ifølge lokalbefol­kningen har det ikke vaert så høyt vann siden 1760. Det var riktignok mye i 1967 også, men de sier det er mer nå.

Vannet har steget så mye i løpet av helgen at det holdt på å krype opp til høyspenttr­ansformato­ren som sørger for strøm til senteret.

– Det holdt akkurat, hvis ikke hadde det blitt svart der oppe. Hvis det hadde kortslutte­t måtte vi sendt gassovner og stearinlys, og da er det ikke lett å lage mat til 30 personer, sier han.

I så tilfelle hadde båt vaert eneste mulighet for å komme seg inn – eller ut – til senteret.

– Per nå kommer vi oss ikke ut eller inn, verken med bil eller traktor. Da traktoren forsøkte kom vannet helt opp i førerhytta, sier han mandag.

Ankom i båt

Vannet hindret likevel ikke seks nye leirdeltak­ere å komme til stedet søndag.

– De ble parkert langs riksveien og hentet med båt, forteller Tønnevold.

Til tross for de store nedbørsmen­gdene, skal det ikke stå på humøret. Selv om planene trolig ble litt endret, får deltakerne en opplevelse de sent vil glemme.

– Man får litt mer respekt for naturkreft­ene. Nå blir det nok litt mer inneaktivi­tet enn tiltenkt, men alle koser seg likevel.

Sjøbua oversvømt

Heldigvis har det ikke blitt store materielle skader på senteret. Vannmassen­e har riktignok tatt med seg noen border og benker som tilhørte en gapahuk, samt tatt seg inn i sjøbua og røsket med seg flyteveste­r og en del annet utstyr, men for øvrig har man i hovedsak sluppet unna.

– Det har ikke vaert noe problem med selve bygningsma­ssen, men på sjøbua er det vann opp til dørhåndtak­et.

Tønnevold er mest lei seg for at vannmassen­e førte til at Røde Kors måtte avlyse fyrcampen i Homborsund som skulle vare fra søndag til tirsdag.

– Alt utstyr ligger på Kilandsent­eret, og der fikk jeg ikke henta det. Det positive er at de på Kilandsent­eret har godt med brød og melk ettersom alt som skulle til Homborsund står der, humrer Tønnevold.

Ingenting tyder på at den neste leiren på Homborsund fyr, fra tirsdag til torsdag, må avlyses.

 ??  ?? FLOM: Kilandsvan­net var to meter over normalen i helgen. Uteområdet med blant ann som inneholder flyteveste­r og mye annet utstyr.
FLOM: Kilandsvan­net var to meter over normalen i helgen. Uteområdet med blant ann som inneholder flyteveste­r og mye annet utstyr.
 ??  ?? DAGEN DERPÅ: Kjersti Rørmoen fikk vann inn i låven i Homborsund. Hans Ivar Stormo lover at han skal se på problemet.
DAGEN DERPÅ: Kjersti Rørmoen fikk vann inn i låven i Homborsund. Hans Ivar Stormo lover at han skal se på problemet.
 ??  ?? KILANDSENT­ERET: Senteret som eies av Grimstad Røde Kors, har leir med drøyt 30 deltakere denne uken.
KILANDSENT­ERET: Senteret som eies av Grimstad Røde Kors, har leir med drøyt 30 deltakere denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway